Gündem Berkin Elvan dosyasında yeni kanıt

Berkin Elvan dosyasında yeni kanıt

24.12.2014 - 13:08 | Son Güncellenme:

“Sekme sonucu bu travma oluşmaz”

Berkin Elvan dosyasında yeni kanıt

Gezi protestoları sırasında İstanbul’da gaz fişeğe ile vurularak öldürülen Berkin Elvan dosyasına giren Adli Tıp Raporu’nda kafada oluşan künt travmanın sekme ya da kafaya yukarıdan düşme sonucu oluşamayacağı vurgulandı.

Haberin Devamı

Adli Tıp raporundaki bu tespitler, şüphelilerin tespiti halinde olası kasttan değil, kasten öldürmeden yargılanmalarına zemin oluşturabilecek. Halkın Hukuk Bürosu’ndan yapılan açıklamayla birlikte, daha önce bilirkişiye sunulan görüntülerin ham hali de paylaşıldı. Görüntülere göre, bölgedeki polisler gaz fişeğini eğime dikkat etmeksizin, doğrudan ateşliyor.


Halkın Hukuk Bürosu’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Berkin Elvan 556 gün önce hedef gözetilerek kafasına nişan alınarak vuruldu. Vurulduğu andan itibaren, polislerin hedef gözettiğini, öldürme kastıyla hareket ettiklerini söylemiştik. Polisler, “güvenlik sağlıyoruz” diyerek sokaklara insan avlamaya çıkmışlardı. Ve tabi Siyasi iktidarın başı Tayyip Erdoğan'da onları yönlendiriyor, destekliyor, talimatlarını veriyorlardı. Berkin Elvan'ın hedef gözeterek vurulduğuna ilişkin ilk kanıt TOMA kamerasından çekilen video görüntüleri olmuştu. Bilirkişi raporuda Berkin'in nasıl vurulduğunu, atış eğiminin nasıl olduğunu somut olarak göstermişti. Bu görüntüleri destekleyen bir delil daha girdi soruşturma dosyasının içine. Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas kurumu tarafından düzenlenen raporda, savcılığın sormuş olduğu; “Vefat eden Berkin Elvan'ın mevcut yara nahiyesi de incelenerek maktuldeki mevcut yaralanmanın ne tür bir aletle, ateşli-ateşsiz silah, gaz tüfeği kapsülü, plastik mermi atan tabanca mermizi veya buna benzer nitelikte aletle meydana gelip gelmediğini, ölen Berkin Elvan'daki yaranın yukarıda belirtilen silahlarla meydana getirildiğinin tespiti halinde yara durumunun da gözönüne alınarak maktüldeki mevcut yaranın kaç metre mesafeden atılmış bir silahla meydana getirildiğinin, atışın direk olarak ya da en direk(duvara yada benzeri bir cisme çarptıktan sonra isabet etmesi) yapılıp yapılmadığını, yara nahiyesi de dikkate alınarak vücuda çarpan cisminin eğiminin dereceğinin yada kapsül cismin direk olarak çarpması sonucu mu meydana geldiğinin tespiti, dolayısıyla hedef gözetilerek ateş edilip edilmediği hususunun tespiti edilmesi sorularına “; Birinci İhtisas Kurumu savcılığın sorduğu sorulara ise “Çocuğun ölümünün künt kafa travmasına bağlı gelişen beyin kanaması ve gelişen komplikasyonlar sonucu meydana gelmiş olduğu,
Adli dosyada mevcut otopsi raporu ve balistik inceleme raporu dikkate alındığında; çocuğun ölümüne neden olan künt kafa travmasının; sorulduğu üzere gaz tüfeği kapsülü ve plastik mermi veya benzer özelliklerde başka bir ürünün doğrudan kafaya isabet etmesi ile meydana gelmiş olabileceği, çocukta tespit edilen künt kafa travmassına bağlı oluşan travmatik değişimlerin; çocuğun kendiliğinden düşmesi veya düşürülmesi suretiyle kafasının sert ve künt bir zemine çarpması ile husulünün mümkün olduğu gibi sert ve künt bir cismin kafaya direk havalesi ile de oluşabileceği, kafada yumuşak doku ve kemik dokuda isabet eden cismin özelliklerini yansıtabilecek bir lezyon görülmediğinden mevcut verilerde travmanın tam olarak ne şekilde meydana geldiği hususunda tıbben ayırım yapılamadığı, Zet tüfeğinden atılan gaz tüfeği kapsülün ve/veya FN tabancadan atılan plastik merminin duvara veya benzer bir sert yüzeye çarparak sekmesi veya havadan serbest düşması esnasında kafaya isabet etmesiyle oluşmasının mümkün görülmediği, mevcut verelerle gaz tüfeği kapsülünün ve/veya platik mermenin ateş edildiği mesafenin ve hedef gözetilerek ateş edilip edilmediği hususunun tıbben belirlenemediği” şeklinde cevap vermiştir. Daha önce ortaya çıkan görüntüler ile birlikte ele alındığında açıktır ki, polis doğrudah hedef gözeterek Berkin'i öldürmüştür. Bu durumda polis hakkındaki dava tasarlayarak adam öldürme suçundan açılmaktadır.

Haberin Devamı


ADLİ TIP RAPORU NEDEN ÖNEMLİDİR.
Adli Tıp raporu savcının hangi sanıklar hakkında hangi sevk maddesinden dava açılacağını gösterecek önemli delillerden bir tanesidir. Bilindiği gibi Emniyet Müdürlüğü görüntüleri olmasına rağmen olay tarihinde orada bulunan polislerin kimliklerini açıklamamaktadır. Muhtemelki onların elinde daha canlı gürüntüler var, Adli Tıp Raporunun bu şekilde hazırlanacağı dolayısıyla polisler hakkında tasarlayarak adam öldürmekten dava açılacağını bildikleri için kişilerin kimliklerini gizlemektedirler. Emniyet Müdürlüğü delillerin güçlülüğü karşısında katilleri koruma çabasına girmektedir.
556 gündür Berkin'i vuran polislerin kimliklerinin ortaya çıkartılmamasının bir nedeni Tayyip Erdoğan'ın onları koruması öteki nedeni haklarında açılan davanın sevk maddesidir.
Biz zorlukları ne olursa olsun, ne kadar uzun sürerse sürsün, adalet için mücadele etmekten, Berkin'in katillerinin bulunması, yargılanması ve cezalandırılmaları için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.
Berkin Elvan'ın katillerini açıklayın. Açıklamamak katliama ortak olmaktır. “