Gündem Berkin’in etrafında 275 polis vardı

Berkin’in etrafında 275 polis vardı

29.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Elvan ailesinin avukatı Evrim Deniz Karatana savcılığa başvurdu. Karatana, olay yerinde gün içerisinde bulunan personel sayısının 275 olduğunu dile getirdi

Berkin’in etrafında 275 polis vardı

Gezi eylemleri sırasında Okmeydanı’nda polisin attığı gaz fişeğiyle başından yaralanan ve 269 günün sonunda yaşam mücadelesini kaybeden Berkin Elvan’ın ailesinin avukatı Evrim Deniz Karatana, savcılığa başvurarak, olayın olduğu gün çevrede 275 polis bulunduğunu tespit ettiklerini belirtti.
Karatana, polislerin kask numaraları ile gazcı personel isimlerinin istenmesini, tüm polislerin cep telefonu numaralarının belirlenmesini talep etti.

‘Birim amirleri tespit edilmeli’
Berkin Elvan’ın ölümünü araştıran savcıya bir dilekçe sunan avukat Evrim Deniz Karatana, 16 Aralık 2013 ve 24 Mart 2014 tarihli iki emniyet yazısıyla olay günü olan 16 Haziran 2013 tarihinde Okmeydanı ve çevresinde görevli olarak ismi bildirilen personel sayısının 1065 olduğunu belirterek olay yerinde gün içerisinde bulunan personel sayısının 275 olduğunun anlaşıldığını aktardı.
Karatana, “Sağlıklı bir soruşturma yürütebilmek için 1065/275 sayısından çok daha dar bir fail profiline ihtiyacımız olduğu ortadadır. Bu nedenle olayla ilişkili birlik, grup, tim ve ekiplerle ilgili daha ayrıntılı bir değerlendirme yapmak uygun olacaktır. Olay yerinde olay saatinde bulunma ihtimali olan çeşitli unvan ve teçhizattaki kişilerden, gaz tüfeği (ZET) eğitimi almış olanların, eğitim almışsa bile bu silah kullandırılanların ve bu silahın ateşlenmesi talimatını veren, silahlı personeli sevk ve idare eden birim amirlerinin tespit edilmesi gerekmektedir” dedi.

HTS de istendi
Daha önce İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden gönderilen cevaplar doğrultusunda hazırladığı çizelgeyi de savcılığa sunan Karatana’nın talepleri şöyle:
“İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü Özel Tim Amirliği 62 58 Grubu, Arama Kurtarma Tim Amirliği 3. Tim 1. Ekibi, 13. Birlik 2. Grup, 9. Birlik’te görevli polislerin kask numaraları ile varsa ZET (gazcı personel) isimlerinin bildirilmesi, olay yerindeki 14 amir, amir vekili, yardımcısı ve şefin çağrılarak şüpheli sıfatıyla ifadelerinin alınması, ZET kullanan 9 personelin şüpheli sıfatıyla ifadelerinin alınması, bugüne kadar ifadesi alınmış polis memurlarının isimleri yazılarak, birliklerinin, grup-tim ve ekiplerinin, kask numaralarının dosyaya celp edilmesi, ifadesi alınmış polis memurlarının şüpheli sıfatı ile beyanı alınacak memurların cep telefonu numaralarının tespiti ile 15 Haziran 2013-17 Haziran 2013 tarihleri arasındaki HTS raporlarının Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan celbi, olay yeri olan Okmeydanı Metrobüs Durağı, Cemal Kamacı Spor Kompleksi ve Gaziler Sokak girişinin oluşturduğu alanın hangi baz istasyonlarının alanında bulunduğunun tespiti için TİB’e sorulması.”

Haberin Devamı

9 şüpheli adliyede
Berkin Elvan’ın cenaze töreninin ardından yapılan gösterilerde Beyoğlu’nda iki grup arasında çıkan kavgada silahla vurularak hayatını kaybeden Burak Can Karamanoğlu’nun ölümüyle ilgili 25 Mart’ta düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 9 kişinin emniyetteki işlemleri dün tamamlandı. Şüpheliler adliyeye sevk edildi.

‘Atış emri veren kimlerdir?’
Avukat Karatana ayrıca dilekçesinde Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin bazı sorular da yöneltti:
- Berkin Elvan’ın ölümüne sebebiyet veren darbe nedir?
- Ölümüne sebebiyet veren atış nereden gelmiştir?
- Atışı yapan polis memuru hangi birlik (grup, tim, takım) içerisindedir?
- Atışı yapan ve atış emri veren kimlerdir?
- Atışı yapan kişi veya kişilerin fiillerindeki manevi unsur nedir?
- Maktulün ölümüne kasten mi sebebiyet vermişlerdir?