Gündem Berlin Duvarı kurtarılıyor

Berlin Duvarı kurtarılıyor

07.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Turistlerin ve grafiticilerin büyük zarar verdiği Berlin Duvarı’nın kalan parçalarının başka alana taşınması kararı alındı. Dünyanın en ünlü duvarının yerine şeffef bariyer konulacak

Berlin Duvarı kurtarılıyor

Almanya’da, Doğu Almanya ve Batı Almanya’yı 1989 yılına kadar birbirinden ayıran Berlin Duvarı’nın geriye kalan en büyük parçası, turistlerin ve grafiticilerin duvara zarar vermesi nedeniyle başka bir alana taşınacak. Yılda yaklaşık 3 milyon turiste ev sahipliği yapan Doğu Yakası Galerisi’nden parça kopararak yanlarında ‘hatıra’ götürmek isteyen turistlerin de duvara önemli ölçüde zarar verdiği ifade edildi.

Haberin Devamı

Yerine şeffaf bariyer

Friedrichshain-Kreuzberg idari yönetimi sözcüsü Sascha Langenbach, özellikle son hafta ve aylarda Berlin Duvarı’nın inanılmaz derecede bir vandalizme şahit olduğunu söyledi. Berlin Duvarı’nın yerleştireceği 150 bin euroluk yeni yapının 2016’da kullanıma açılması bekleniyor. Yaklaşık 1 kilometrelik en uzun parçanın taşınmasının ardından duvarın önüne koruma amaçlı şeffaf bir bariyer çekilmesi planlanıyor. 80 santimetre uzunluğundaki bariyer duvardan yaklaşık 1.5 metre uzaklıkta duracak. Berlin Duvarı’nın 1989 yılında yıkılmasının ardından duvarın üzerine çizilen duvar resimleri Almanya’nın yakın tarihi içn büyük bir tarihi öneme sahip. Yapımına 1961’de başlanan duvar, 28 yıl boyunca Almanya’yı iki devlete böldüğü için ‘utanç duvarı’ (Schandmauer) olarak nitelendiriliyor.

Berlin Duvarı üzerinde, 1990 şubat ve eylül ayları arasında dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen sanatçılar tarafından boyanmış 100’e yakın duvar bölümü geçen ay yenilenme çalışmaları altına alınmıştı.

Duvardan parça koparan turistler bu anı selfie çekilerek başkaları ile paylaşıyor.