11.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Selay Sarı
Paolo Vietti Violi’nin İnönü Stadı için 1939’da hazırladığı planlar... Desibel rekorları... Efsane başkan Süleyman Seba’nın odası... Sanal gerçeklik gözlüğüyle stadyumda seyahat... Ve tabii ki kupalar... 10 Nisan 2016 günü açılan Vodafone Arena henüz senesi dolmadan, 1650 metrekarelik alanıyla Türkiye’nin en büyük spor müzesi olma unvanını kazanan Beşiktaş JK Müzesi’ne kavuştu. Beşiktaş JK Müzesi’nin açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, kulüp başkanı Fikret Orman, yöneticiler ve kongre üyelerinin katıldığı törenle dün sabah yapıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Beşiktaş’ın saha içinde kazandığı başarıların yanı sıra saha dışında da başarılı işler yapmaya devam ettiğini belirterek, “Başkanı ve tüm yönetim kurulunu ülkemize kazandırdıkları bu değerli müze için tebrik ediyor, hayırlı olmasını diliyorum. Özel müzeler konusunda bugüne kadar yeterince gelişim gösteremedik. Beşiktaş JK Müzesi, bu konuda güzel bir örnek teşkil edecek” dedi. Fikret Orman ise “Vodafone Arena henüz bir yaşını doldurmadan İstanbul’un dokusunun bir parçası haline geldi. Beşiktaş JK Müzesi sadece Beşiktaş’ın kupalarının sergilendiği bir alan değil, siyah beyazlı renklerin tarihine ve Türk sporunun pek çok unutulmaz anına tanıklık edebileceğiniz bir deneyim merkezi,” diye konuştu.
Daha önce Beşiktaş’ın çeşitli branşlarda kazandığı kupa ve madalyaların sergilendiği bir alan olan müze, yeni hâliyle takımın efsane futbolcularının forma ve kramponlarına, 1903’ten günümüze uzanan fotoğraf ve belgelerine ev sahipliği yapan, gezenleri kulübün tarihiyle buluşturan bir mekâna dönüşmüş. Örneğin 80’lerin sonu, 90’ların başında takımı sırtlayan Metin-Ali-Feyyaz üçlüsünün eşyaları, onlara özel bir vitrinde sergileniyor. Kulübün 2002-2003’te, kuruluşunun 100. yılında kazandığı Şampiyonluk Kupası yanında dokunulabilir bir replikayla müzede yer alıyor. Ayrıca müzenin farklı yerlerinde kulübe dair bilgiler veren dijital paneller mevcut. 2 yıllık bir çalışma sonucu ortaya çıkan Beşiktaş JK Müzesi’nde bulunan Oktay Özaydın Kütüphanesi’nde spor kitapları ve yayınlarına erişilebiliyor. Beşiktaş JK Müzesi’nin, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin diğer spor kulüplerine benzer çalışmalar için ilham vereceğini söylemek mümkün.
Stat semalarında uçmak
Müzenin en ilgi çekici bölümlerinden biri, Beşiktaş taraftarının kırdığı desibel rekorlarının tekrar yaşanabileceği desibel odası. İzolasyonlu odada dokunmatik bir panel aktive edildiğinde duvarlar aydınlanıyor ve oda içerisi Beşiktaş taraftarının 142 desibele ulaştığı, 11 Mayıs 2013 İnönü Stadı’na veda maçının tezahüratıyla doluyor. Bir uyarı: Odaya 15 yaş altı kişilerin girmesi sakıncalı.
Bir başka farklı deneyim de bir eğlence treniyle stadyumu turluyormuşsunuz hissi veren artırılmış gerçeklik modülü. Eğlence treni heyecanıyla Vodafone Arena’nın eşi zor bulunur manzarasını birleştiren, izleyeni futbolcu çıkış tünelinden alıp sahada uçmadık yer bıraktırmayan bu bölüm, ilerleyen günlerde uzun kuyruklara yol açabilir.