Gündem Bıldırcın avında saçmalar koylardaki teknelere isabet etti

Bıldırcın avında saçmalar koylardaki teknelere isabet etti

23.09.2008 - 11:26 | Son Güncellenme:

.

Bıldırcın avında saçmalar koylardaki teknelere isabet etti

MAVİ yolculuğun gözde merkezlerinden Bodrum ve Gökova koylarında kaçak avlanan avcılar turistlerin kabusu haline geldi. Ormanlık arazilerde kaçak avlanan bıldırcın avcılarının, sahil kenarındaki av sırasında açtıkları ateş sonucu bazı teknelere saçma düşmesi üzerine, turizmciler ve Av ve Yaban Hayatı Geliştirme ve Koruma Vakfı 2'nci Başkanı Büyükelçi Süha Umar, kaçak avcıların peşine düştü. Hafta sonunda yapılan operasyonlarda bölgede kaçak bıldırcın avlayan 12 avcı yakalanırken, 5 avcı da kaçtı. Avcılar, malzemelerine el konularak Milas Orman İşletme Müdürlüğü’ne getirildi. Jandarma olayla ilgili geniş soruşturma başlattı.

Haberin Devamı

Muğla’nın Bodrum İlçesi'nde dünyaca ünlü mavi yolculuğun en önemli duraklarından olan Kisebükü, Mazı, Armutçuk ve Çökertme koylarındaki ormanlık alanlarda bıldırcınlara tuzak kurarak kaçak avlanan avcılar, koylarda demirleyen mavi yolculuk ahşap tekneleri ve lüks yatlarda tatil yapan yerli ve yabancı turistlerin kabusu haline geldi. Son olarak cumartesi günü silahlı avcıların koylarda görülmesi, teyp ile tuzak kurarak yaklaştırdıkları bıldırcınlara ateş açması ve saçmaların teknelere ve yüzen turistlerin yanlarına kadar düşmesi koyda panik ve heyecan yarattı. Yat ve teknerel koyları terk ederken, turistlerle turizmci Kaan Toker ve Ali Budur, Bodrum Sahil Güvenlik Komutanlığı ile jandarmaya haber vererek şikayette bulundu.

Haberin Devamı

KOYU HEMEN TERKETTİK

Skyway Seyahat Acentesi ile Bodrum’a tatile gelen 12 Hollandalı turist ile ‘Ceren 2’ adlı yatla mavi yolcuğa çıkan rehber Madlen Creywerd, “Yaklaşık 12 yıldır mavi yolculuğa turist getiriyorum. İlk kez böyle bir şeyle karşılaştım. Silahlı adamlar koylarda dolaşıp gelişigüzel ateş ederken, bazı saçmaların su kayağı yapan ve yüzen turistlerin yanına düştüğünü görünce panikledik, heyecanlandık, koyu hemen terk ederek Datça tarafına hareket ettik” dedi.

İşleri gereği Bodrum ve Gökova’daki koylarda botlarla dondurma satışı yaptıklarını belirten turizmci Kaan Toker de tepkisini şöyle dile getirdi:

“Koylardaki yatlara dondurma satan ekibimiz, sahildeki ormanlık alan ve mağaralarda silahlı adamları görünce tedirgin olup sahil güvenlik ve jandarmaya haber vermiş. Avcı veya kaçak göçmenlerle ilgili olabilir. Son iki haftadır yatlarla koylara gelen turistler tedirgin olunca ben de elemanlarımla adı geçen bölgede denizden ve karadan arama yaptım. İçerisinde yiyecek, kıyafet ve ilaç malzemelerinin bulunduğu çeşitli çantalar ve poşetler bulduk. Ancak şahısların izine rastlayamadık. 30 yıldan beri bu bölgede böyle bir olaya tanık olmadım. Sorumsuz kişiler cenneti cehenneme çevirdi.”

12 KAÇAK AVCI YAKALANDI

Cennet koylarda turistlere kabus yaşatan olayların artması üzerine Bodrum Jandarması, Milas- Bodrum Milli Parklar Yetkilisi Erdinç Uyar ve Av ve Yaban Hayatı Geliştirme ve Koruma Vakfı 2'nci Başkanı Süha Umar'ın da katıldığı operasyon düzenledi. 12 avcı yakalanırken, 5 avcı kayıplara karıştı. Bıldırcın avlamak için tuzak kurmada kullanılan teypler, av tüfekleri, fişekler ve pompalı tüfekler ele geçirilirken, 12 kişiye 150- 800 YTL arasında para cezası kesildi ve haklarında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Süha Umar, “Kaçak avlananlara karşı yaptığımız operasyonları sürdüreceğiz. Bıldırcınları ses tuzağı ile yanlarına çeken avcılar rasgele ateş açınca turistler korku yaşamış. Bilinçsizce avlanan, hem doğal hayata hem de çevresine zarar veren bu kişilere fırsat vermeyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Jandarma olayla ilgili soruşturma başlatırken, bölgedeki denetimlerini de sıklaştırdı.