Gündem Bin aydan hayırlı gece: Kadir Gecesi

Bin aydan hayırlı gece: Kadir Gecesi

10.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yüce Allah’ın ‘Bin aydan hayırlı gece’ dediği Kadir Gecesi’nde melekler yeryüzüne inerken, bereket ve rahmet de iner. Bu gecenin kadrini bilen ve onu iyilikle ve ibadetlerle ihya eden kimse Allah katında yüksek yer ve şeref sahibi olur.

Bin aydan hayırlı gece: Kadir Gecesi

Bin aydan hayırlı gece: Kadir Gecesi
İçinde Kadir Gecesi’nin olduğu günlere bizleri ulaştırdığı için Yüce Rabbimize sonsuz şükürler olsun. Kuran-ı Kerim’in 97. suresi Kadr suresidir. Bu surede yüce Allah (cc) şöyle buyurmaktadır: “Şüphesiz biz o Kuran’ı Kadir Gecesi’nde indirdik, Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin, Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır, Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rab’lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir”. Peygamberimiz bir hadis-i şerifte, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanabilmelerine karşılık müslümanlara Kadir Gecesi’nin verildiğini bildirmektedir.

Haberin Devamı

Bu gece Allah’ın izniyle melekler ve Cebrail yeryüzüne inerler ve gece boyunca yeryüzüne barış ve esenlik hâkim olur. Kadr suresinde verilen bilgiler, Kuran’ın ramazan ayında (el-Bakara, 2/185) ve bütün hikmetli işlerin kararlaştırıldığı mübarek bir gecede (ed-Duhân, 3-4) indirildiğine dair ayetlerle birlikte ele alındığında, Kadir Gecesi’nin Ramazan ayı içinde bulunduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.

Ramazanın 27. gecesi

Yüce Allah biz kullarına olan sonsuz rahmeti sayesinde zamanların ve mekânların bir kısmını diğerlerinden üstün ve faziletli kılmıştır. O zaman ve mekânlarda yapılan ibadet ve iyiliklere vereceği mükâfat ve sevapların çok daha fazla olacağını bize bildirmiştir. Kâbe-i Muazzama, Ravza-i Mutahhara, Arafat Dağı, Müzdelife ve Mina mübarek mekânlardandır. Buralarda yapılan ibadetler diğer yerlere göre daha faziletlidir. Aylar içinde ramazan ayı, haftanın günleri içinde cuma günü, geceler içerisinde ise Kadir Gecesi bu yüceliklere haiz bulunan mübarek zamanlardır.

Haberin Devamı

Kadir Gecesi’nin daha çok ramazanın son 10 veya son 7 günündeki tekli gecelerde aranması gerektiğine dair hadisler mevcuttur. Bu hususta sahabeden gelen rivayetlerde en çok ramazanın 27. gecesi öne çıkmaktadır. Ancak bu rivayetler ihtilaflı olduğundan kesinlik ifade etmemektedir. Ayrıca Peygamberimizin rastladığı Kadir Geceleri hakkındaki rivayetler arasında 27. geceye ait olan rivayetler, alimlerin çoğunluğu tarafından tercih edilerek, bu gece Kadir Gecesi olarak zamanımıza kadar kutlana gelmiştir. Kadir gecesinin hangi gece olduğunun kesin olarak belirlenmemesinin hikmeti üzerinde duran alimler, bu durumun gecenin feyzinden istifade etmek için daha uygun olduğunu söylemişlerdir. Zira Kadir Gecesi’nin vaktinin bildirilmesi halinde Müslümanlar sadece o geceyi ihya etmekle yetinebilirlerdi. Halbuki kısmi belirsizlik sayesinde müminlerin Kadir Gecesi ümidiyle bütün ramazan gecelerini ibadet şuuru içerisinde geçirmeleri söz konusudur.

‘Nasıl dua edeyim?’

Peygamber Efendimiz bir hadisi şeriflerinde “İnanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihya edenlerin geçmiş günahlarının affedileceğini” müjdelemiştir. (Buhari, “Fazlu Leyleti’l-Kadr, 1) Ramazanın son on gününe girildiğinde Hz. Peygamber dünyevi işlerinden uzaklaşıp itikâfa çekilir, geceleri daha çok ibadet ve tefekkürle geçirdiği gibi ailesini de ibadet için uyanık tutardı. Hz. Aişe validemiz : “Ya Resulallah, Kadir Gecesi’ne rastladığım zaman nasıl dua edeyim?” diye sorunca, Peygamber Efendimiz : “Ey Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet” şeklinde dua ve niyazda bulunmasını tavsiye buyurmuştur (Tirmizi, Deavât 84).

Haberin Devamı

Bu gece melekler yeryüzüne inerken bereket ve rahmet de iner. Bu gece her iş için bir selamet ve saadet gecesidir. Bu gecenin kadrini bilen ve onu iyilikle ve ibadetlerle ihya eden kimse Allah katında yüksek yer ve şeref sahibi olur.

Müslaman’a yakışmaz

Günahlarımızdan kurtulmak, dünya ve ahiret saadetine ulaşmak için yüce Allah’ın bize ihsan ettiği mübarek gecelerin en büyüğü ve en faziletlisi olan Kadir Gecesi’ni ihmal etmek, ibadetsiz ve boşa geçirmek Müslüman’a yakışmayan bir davranıştır. Kadir Gecesi yapılan ibadetlere güvenip “Bin aydan daha hayırlı bir geceyi ibadetle geçirdik. Allah bizi bağışladı” diyerek bundan sonra ibadet yapmaya gerek görmemek dini açıdan asla doğru değildir.

Haberin Devamı

Bu geceyi hayatımız için bir fırsat bilmeli, yaklaşık seksen kusur yıllık bir insan ömrüne bedel olan bu geceden, gerektiği şekilde istifade etmeliyiz. Özümüze dönerek gaflet içinde geçen günlerimizi sorgulamalı, kendimizle hesaplaşmalı, iyi ve güzel davranışlarımızı artırıp, kötü davranışlarımızdan uzaklaşarak kalbimizdeki manevi kirleri temizlemeliyiz.

Kadir Geceniz mübarek olsun. Rabbim cümlemizi Ramazan Bayramı’na kavuştursun.

Hz. Peygamber’in dadısı Ümmü Eymen’in gözyaşları

Ümmü Eymen, Hz. Muhammed’in doğumundan itibaren dadılığını yapmış, onu emzirmiş, annesiyle birlikte Medine’ye dayılarını ziyarete gidip dönerken Ebvâ’da annesi Âmine vefat ettiğinde onun yanında bulunmuş, kendisini Mekke’ye getirmiş ve büyüyünceye kadar dadılığına devam etmiş bir sahabidir. Resûl-i Ekrem, İslâmiyet’in ilk günlerinde kendi ev halkıyla birlikte müslüman olan Ümmü Eymen’e “annemden sonra annem” diye sevgi besler, zaman zaman kendisini ziyaret ederdi. Enes (b. Malik) anlatıyor: Resulullah’ın (sav) vefatından sonra Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer’e “Haydi, Allah Resulü’nün ziyaret ettiği gibi biz de Ümmü Eymen’i ziyaret edelim” dedi. Yanına vardığımızda (Ümmü Eymen) ağlamaya başladı. “Niye ağlıyorsun? Allah katındakiler Resulullah (sav) için daha hayırlıdır” dediler. “Ben Allah’ın katındakilerin Resulü (sav) için daha hayırlı olduğunu bilmediğimden ağlamıyorum. Asıl, gökten inen vahyin kesilmiş olmasına ağlıyorum” dedi. Ümmü Eymen (bu sözüyle) Hz. Ebu Bekir’i ve Hz. Ömer’i de duygulandırdı. Onların da gözlerinden yaşlar süzülmeye başladı. (Müslim, Fedailü’s-sahabe, 103)

Haberin Devamı

Kadir Gecesi’ni nasıl ihya edelim?

Bu geceyi değerlendirmekten maksat, bir saat dahi olsa gecenin bir kısmının ibadetle, manevi açıdan canlı ve uyanık geçirilmesidir. Kadir Gecesi yatsı ve sabah namazlarını cemaatle kılmaya gayret etmeli, teravih namazını ihmal etmeliyiz. Bu geceye mahsus, özel bir namaz ve ibadet şekli yoktur. Ancak nafile namaz istenildiği kadar kılınabilir. Kaza namazı borcu olanın ise, bolca kaza namazı kılması daha uygundur. Kuran ve hadis okuma, dua ve tevbe, tesbihat ve salâvat, gece namazı başta olmak üzere, anne babalarımızı, akraba ve komşularımızı, yetimleri, fakir ve yoksulları sevindirme, geçmişlerimizi rahmetle anma, Allah rızası için daha başka iyilik ve güzelliklerle, bu mübarek geceden mümkün mertebe faydalanmaya çalışmalıyız. Bu gece, duaların makbul olduğu bir gecedir. Kadir Gecesi ümidi ve niyetiyle geceyi ihya eden, o geceye denk gelmese bile elbette bol sevaba kavuşur.

Bir hadis

Ebu Musa (el-Eş’ari)’den nakledildiğine göre, Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Allah’ın benimle gönderdiği hidayet ve ilim, çeşitli topraklara düşen bol yağmura benzer. Bunlardan bazıları temizdir, suyu alır, bol bitki ve ot yetiştirir. Bazıları kuraktır, suyu (yüzeyinde) tutar. Bu sudan insanlar yararlanır; hem kendileri içerler hem de (hayvanlarını) sularlar ve ziraat yaparlar. Diğer bir toprak çeşidi de vardır ki dümdüzdür. (Ona da yağmur düşer ama) o ne su tutar ne de bitki yetiştirir. Allah’ın dinini inceden inceye kavrayan, Allah’ın beni kendisiyle gönderdiğinden (hidayet ve ilimden) fay dalanan, öğrenen ve öğreten kimse ile (bunları duyduğu vakit kibrinden) başını bile kaldırmayan ve kendisiyle gönderildiğim Allah’ın hidayetini kabul etmeyen kimsenin misali işte böyledir.” (Buhari, İlim, 20)

Sabancı Merkez Camii

Sabancı Merkez Camii, Adana kent merkezinde, Seyhan nehri kıyısında yer alan, Türkiye`nin en büyük camisidir. 1998 yılında hizmete açılmıştır. 32 metre çaplı ana kubbesi ile de Türkiye`nin en büyük kubbeye sahip camisidir. Caminin proje mimarı Necip Dinç`tir.

20 bin kişilik cami, son cemaat mahaliyle birlikte 6600metrekareye yayılmıştır; 9 fil ayağı üzerine oturur. Klasik Osmanlı mimarisi tarzında yapılmıştır. Genel görünüm olarak Sultanahmet Camii’ne, plan ve iç mekan olarak Selimiye Camii`ne benzer. Bu nedenle Sabancı Merkez Camii için “Selimiye’nin eşi, Sultanahmet’in kardeşi, Kocatepe’nin çağdaşı” denilmektedir.

Bin aydan hayırlı gece: Kadir Gecesi

4 yarım-kubbe, 5 kubbe, 6 minaresi vardır; bunlar 4 kitap, 4 halife ve 4 mezhebe, İslam`ın 5 şartına, imanın 6 şartına karşılık gelmektedir. 32 metre çaplı ana kubbe 32 farza, avludaki 28 kubbe Kuran’da adı geçen 28 peygambere, ana kubbedeki 40 pencere Hz. Muhammed’in (sav) peygamber olduğu yaşa ve 40 rekat namaza, 99 metrelik 4 minare Allah’ın 99 güzel ismine karşılık gelir.

Caminin temeli 13 Aralık 1988’de atılmıştır. 65bin metrekarelik arsası Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye Diyanet Vakfı’na devredilmiş; halkın bağışları ile caminin yüzde 50`si tamamlanmıştır. Geri kalan yüzde 50, Hacı Sabancı ve onun ölümünden sonra Sabancı ailesi tarafından karşılanmış, bu nedenle başlangıçta Merkez Camii olması düşünülen adı Sabancı Merkez Camii halini almıştır.

Caminin hat işlerini Hüseyin Kutlu; nakış - tezyinat işlerini Mimar Semih İrteş; mukarnas işlerini Ali Turan Usta; mihrap, minber, kürsü, ana mekan ve son cemaat mermer kapıları Nihat Kartal; şadırvanlar, sebil köşkü, bahçe mermer kapıları ve mermer söveleri Necati Cebeci; beton ve alçı vitraylar A. Kadir Aydın Usta; ana mekan ve hündekari kapıları Ahmet Yılçay Usta, avizeyi Cedetaş Elektromekanik firması yapmıştır.

Bin aydan hayırlı gece: Kadir Gecesi