Gündem BioNTech’te 2. doz randevusu gitti-geldi

BioNTech’te 2. doz randevusu gitti-geldi

30.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bilim Kurulu toplantısı sonrası birinci ve ikinci doz arasındaki süresi 6 ila 8 haftaya uzatılan BioNTech’te, 2. doz için oluşturulan randevular gitti-geldi.

BioNTech’te 2. doz randevusu gitti-geldi

AYKUT YILMAZ Ankara Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarının ardından önceki akşam vatandaşlara 2. doz randevularının iptal olduğu bildirilirken, dün sabah ise mevcutta alınmış 2. doz randevularının geçerli olduğu mesajı iletildi. Buna göre, 2. doz için alınan randevu tarih ve saatleri geçerli olacak. İlk dozu yeni uygulanıp, 2. doz randevusunu henüz almamışlar ise bu doz için 6-8 hafta bekleyecek.

Sağlık Bakanlığı’nın bu konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle: “Koronavirüs Bilim Kurulumuz, aşı programı dahilinde vatandaşlarımıza uygulanmakta olan Kovid-19 Biontech aşısında, mevcut tecrübe ve kanıtlara dayanarak birinci doz ile ikinci doz arasındaki sürenin 6 ila 8 haftaya uzatılmasının uygun olduğu yönünde karar almıştır. 2. doz için randevu almış kişiler, randevu gününde aşı olabilecekleri gibi, randevularını yeni karar doğrultusunda güncelleyebileceklerdir. Yeni randevu alacaklar için bu süre dikkate alınacaktır.”

Haberin Devamı

50 milyon doz

Acil kullanım onayı için son aşamaya gelinen ve Türkiye’nin aşı tedariki için anlaşma yaptığı Sputnik V aşısında ise, mayısta ilk sevkiyatın gerçekleşmesi hedefleniyor. Sputnik V aşısından 6 ay içinde 50 milyon dozun yurda ulaşması, aşının Türkiye’de üretimi için de teknoloji transferi yapılması bekleniyor. Öte yandan kitlesel aşılamada süratle devreye alınabilmesi amacıyla Sputnik V aşının ilk etapta “bulk (şişelenmemiş)” şeklinde gelip, dolumunun Türkiye’de yapılabileceği belirtiliyor.

Sputnik V özellikleri

Bu bir Viral vektörel (Adenovirüs) aşısı. Grip benzeri hastalık yapan bir virüsün (adenovirüs) genetik müdahale sonrası koronavirüs proteini ile desteklenerek insanda bağışıklık oluşturması amaçlanıyor. Aşının içindeki mikroorganizmalar canlı olmakla birlikte, güçsüzleştirildikleri için insanlarda hastalık yapmıyor. 2-8°C arasında, yani rutin olarak kullanılan aşı dolaplarında saklanabiliyor.