GündemBir ‘merhaba’yla başlayan destek

Bir ‘merhaba’yla başlayan destek

23.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kazova işçileri atölyede harıl harıl çalışıyor. Sadece 3 kişiler ama kararlılar, ‘Pes etmeyeceğiz’ diyorlar. Kazakların İtalyan tasarımcısı, ‘Merhaba ile başladık şimdi her işi birlikte yapıyoruz’ diyor

Bir ‘merhaba’yla başlayan destek

Onlar hakları gasp edilen ama pes etmeyen Kazova işçileri. Uzun yıllar çalıştıkları fabrika iflas edince, patronları da ortadan kaybolunca haklarını alamayan 94 tekstil işçisi, “Diren Kazova” diyerek açık arttırmalara girdi, fabrikadaki hacizli tekstil makinelerini aldı. Ardından Kazova işçilerinin üretim macerası başladı. ‘Özgür Kazova’ işçileri olarak ürettikleri ‘Patronsuz Kazaklar’ı satışa sundular, kazaklar tutuldu. Şimdi hem evlerine ekmek götürüyor hem de ekonomiye katkı sağlıyorlar.

Haberin Devamı

Kazova tekstil işçilerinin macerası Ocak 2013’te başladı. Yıllarca çalıştıkları fabrikada maaşlarını alamamaya başlayan işçiler, işlerine son verilince direniş başlattı. Alacakları ve tazminatları için hukuki girişimde bulunan işçiler seslerini duyurmak için aylarca kapısı kilitli olan fabrikanın önünde çadır nöbeti tuttu. Patronun makineleri satması sonrası kilitleri kırarak fabrikaya giren işçiler, makineleri çalıştırıp fabrikada kalan ipliklerle üretime geçti.

Zamanla bölündüler

Kazova işçileri, fabrikanın satılması üzerine makineleri önce Kağıthane’ye ardından Eyüp Rami’ye taşıdı. Hacizli olan makineleri açık arttırmaya katılıp alan işçiler, defile ve internet satışlarıyla kendi işlerinin patronu oldular. Hollanda ve Almanya’dan destek alan işçiler arasında görüş ayrılıkları doğdu ve işçiler ‘Özgür Kazova’ ile ‘Diren Kazova’ olarak ikiye ayrıldı. ‘Özgür Kazova’ işçileri ‘Patronsuz Kazak’ olarak markalaşırken, ‘Diren Kazova’ grubu dağıldı.

Haberin Devamı

‘Pes etmeyeceğiz’

Eyüp Rami’deki atölyede ziyaret ettiğimiz Kazova işçileri harıl harıl çalışıyor. 3 kişiler ama ‘pes etmeyeceğiz’ diyorlar. Mücadelenin kadın mimarı, Aynur Aydemir, Serkan Gönüş ve Muzaffer Yiğit için çalıştıkları atölye, hem ekmek tekneleri hem de evleri. 94 işçi olarak yola çıktıklarını belirten Serkan Gönüş, “Fabrikanın önündeki çadır nöbetinin ardından fabrikaya girdik. İçeride gezerken tavan arasında bulduğumuz ipler ve kolu yakası olmayan kazaklar dönüm noktamız oldu’ diyor.

MilliyetİTALYA’dan araştırma için gelmiş

‘Mücadeleleri etkiledi’

Kazova işçilerinin kazaklarını 36 yaşındaki İtalyan Lena Annalena di Giovanni tasarlıyor. Sanat Okulu mezunu olan, uzun süredir kıyafet tasarımları yapan Lena, Cambridge Üniversitesi Şehir ve Ekonomi Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Türkiye’ye araştırma yapmak için gelmiş ve Kazova işçileriyle yolu bir forumda kesişmiş. Lena, Kazova işçilerinin mücadelesinde onlara kazak tasarlayarak destek oluyor. , “Kazova işçilerinin mücadelesi beni derinden etkiledi. Onlara destek olmak istedim.

Haberin Devamı

1 yıldır birlikte çalışıyoruz. Merhaba ile başladık şimdi her işi birlikte yapıyoruz.”

Yurtdışına kazak satışı yapan Lena, yurtdışı kazak fiyatının 30 euro olduğunu vurgulayarak, “Kazakların paketleri, kâğıttan. Sentetik hiçbir şey kullanmıyoruz” diyor.

‘PATRONSUZ KAZAK’A İTALYAN TASARIMCI

Tasarımcı Lena Annalena di Giovanni, “İşçilerin mücadelesi beni derinden etkiledi. Onlara destek olmak istedim. 1 yıldır birlikte çalışıyoruz. Merhaba ile başladık şimdi her işi birlikte yapıyoruz” dedi.

Sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar çalışan Aynur Aydemir, Serkan Gönüş ve Muzaffer Yiğit kazak yetiştirmeye çalışıyor.

Milliyet

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler