Gündem Bir veda da Tournier’den

Bir veda da Tournier’den

20.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa’nın yetiştirdiği ve 20’nci yüzyılın ikinci yarısının en önemli yazarlarından olan Michel Tournier, önceki gün 91 yaşında hayata veda etti.

Bir veda da  Tournier’den

Roman, deneme ve öykü kitapları yazan ve ismi Nobel Edebiyat Ödülü listelerinde yer alan Tournier, ilk romanıyla Fransız Akademisi’nin Büyük Roman Ödülü’ne, ikinci romanıyla ise Goncourt Ödülü’ne değer görüldü. 1972’de Goncourt Akademisi üyeliğine seçilen Tournier’nin kitapları 20’den fazla dile çevrildi.

Haberin Devamı

‘Sömürge’ tasviri

Psikoloji ve felsefe eğitimi alan Tournier, Sartre’ı manevi babası olarak kabul etti. Kendisine Fransız Akademisi Büyük Roman Ödülü’nü getiren ilk romanı, Daniel Defoe’nun ‘Robinson Crusoe’sunu yeniden yazdığı ‘Cuma ya da Pasifik Arafı’ çokça tartışıldı. Tournier romanında Robinson Crusoe’u bir sömürge olarak tasvir ediyordu.

Kitaplarında gerçekçi mekanları anlatıken mitlerden yararlanmayı tercih eden Tournier’nin İkinci Dünya Savaşı sırasında askeri kamplara erkek çocuk toplayarak Nazilere yardım eden bir Fransız mahkumu anlattığı, adını Goethe’nin ünlü baladından alan ikinci romanı ‘Kızılağaçlar Kralı’ da ilk romanı kadar tartışmalara yol açtı.

Tournier’nin 10 kitabı Ayrıntı Yayınları tarafından Türkçeye çevrildi.