Gündem Bir yanı Amerika bir yanı Avrupa

Bir yanı Amerika bir yanı Avrupa

04.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Amerika ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran İzlanda’daki Silfra Çatlağı’na dalan 3’ü doktor, biri akademisyen 4 Türk, iki kıta arasındaki sularda dalmanın ayrıcalığını yaşadı. Türk ekibi, yerkürenin tek bir kıtadan nasıl 7 kıtaya dönüştüğünü su altında gözlemledi.

Bir yanı Amerika bir yanı Avrupa

300 milyon yıl önce “Pangea” adlı tek bir ana karadan oluşan yerkürenin geçirdiği jeolojik yolculuğu İzlanda’nın başkenti Reykjavik’teki Silfra Çatlağı kanıtlıyor. Atlas Okyanusu’nu boydan boya geçen 16 bin kilometre uzunluğundaki Orta Atlantik Yarığı’nın tam üzerinde yer alan ve yüksek sıradağların uzantısı olarak ortaya çıkan İzlanda’nın Thingvellir Milli Parkı’ndaki, Thingvallavatn Gölü içindeki Silfra Çatlağı, yılın her dönemi macera tutkunlarının akınına uğruyor. Kuzey Amerika ile Avrupa kıtalarını ayıran fay hattında bulunan çatlağa dalarak yerkürenin oluşumu hakkında fikir sahibi olmak isteyen dört Türk geçen günlerde İzlanda’ya gitti.

Haberin Devamı

Macera dolu dalış

Su sıcaklığı 2-4 derece arasında değişen ve buzullarla çevrilen çatlağa dalmak isteyen dahiliye doktoru İsmail Düşünceli, fizik tedavi doktorları Selcan Düşünceli ve Ulaş Sungur ile akademisyen Ebru Caymaz, Türkiye’de kuru elbiseyle dalış eğitimi aldı. Dünyanın pek çok denizinde dalan 4 maceraperest, uzman rehberler eşliğinde ilginç dalışa hazırlandı. Sağlık şartlarını yerine getiren dalgıçlar, 40 kiloluk dalış ekipmanlarını 500 metre kadar taşımak zorunda kaldı. Yılda 2 santim kadar genişleyen ve Kuzey Amerika ile Avrupa kıtaları arasındaki mesafeyi 50 santime kadar düşüren Silfra’nın berrak suları 100 metreden fazla bir alanın görülmesini sağladı. Volkanik kayalardan uzun yıllar boyunca filtrelenerek süzülen buzul suyunun verdiği görüş, dalgıçları ilk metrelerde bile çok etkiledi. Çatlağın 120 metre uzunluğundaki alanında doğa sporu yapan dörtlü, kuru dalış elbisesi içinde polar giysileri ve eldivenleri ile soğuktan korundu. 18 metre derinliğe kadar inen dalgıçlar yaklaşık 40 dakika su altında kaldı.

Haberin Devamı

Bir yanı Amerika bir yanı Avrupa

Mavinin enginliği

İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim görevlisi ve AKUT Arama Kurtarma Derneği Dış İlişkiler Birim Sorumlusu Ebru Caymaz, kıtaların nasıl oluştuğunu gösteren Silfra’da dalmanın hayalini gerçekleştirenler arasında:

“Suya girdiğim ilk saniyede buzul suyunun bizlere sunduğu muhteşem güzellik beni karşıladı. Engin mavilik önümde uzanırken milyonlarca yıl önce evrilerek günümüze bu şekilde gelen iki kıtanın arasında yüzüyordum. Deniz ve tatlı su dalışlarından farklı olduğunu ilk dakikalarda anladım. Soğuk iklim dalışlarının tırmanışlar kadar zor olduğunu öğrendim. Bir gün Antarktika’da buzdağı dalışı yapmak istiyorum.”

SİLFRA ÇATLAĞI

İzlanda’nın Thingvallavatn Gölü’nde yer alan Silfra Yarığı, Avrupa ve Kuzey Amerika kıtalarını birbirinden ayıran Atlantik yarığının üzerinde yer alıyor. Atlantik Okyanusu’nun derin sularında bu çatlak görünür değilken Silfra’da, İzlanda temiz suların bu yarığı çok net gözlemlemek mümkün.