Gündem Bir yazar Borges’le bir araya gelirse

Bir yazar Borges’le bir araya gelirse

20.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Latin Amerika edebiyatının en büyük isimlerinden Borges’in yaşama, ölüme, edebiyata, sanata, seyahate ve daha nice konulara değindiği sohbetler, “Borges Sekseninde” adlı kitapta toplandı.

Bir yazar Borges’le  bir araya gelirse

Jorge Luis Borges, hayat arkadaşı Maria Ester Vasquez’in sözleriyle “Olağanüstü bir öykücü, özgün bir şair, denemeci ve mükemmel bir çevirmendi”. Latin Amerika’nın dünya edebiyatına armağan ettiği en büyük birkaç yazardan biriydi. Buenos Aires’e olan tutkusu, düşünce yoğunluğu ve edebi yaratısı çok güçlü olan Borges hakkında bugünlerde Can Yayınları tarafından çok önemli bir kitap çıktı. Amerikalı şair, çevirmen, denemeci ve ressam Willis Barnstone’un, 1982 yılında yayımladığı kitabı “Borges Sekseninde - Sohbetler” adını taşıyor. Celal Üster’in Türkçeye kazandırdığı bu kitap adından da anlaşılacağı üzere, Barnstone ve Borges’in bir araya geldiklerindeki muhabbetlerinden mürekkep.

Haberin Devamı

‘Harfsiz kitaplar’

“Borges’in inanılmaz açıkyürekliliğie, şaşırtıcılığı ve zekası bu kitapta biraz daha biçimsel bir yoldan da olsa hepimiz için kayda geçirilmiş oluyor” diyen kitabın yazarı Banstone, büyük şair ile 1976 ve 1980 yıllarında bir araya geldiklerinde yaptıkları sohbetleri kayıt altına almış. 11 bölümden oluşan kitapta Borges’in orta yaşlarda inen körlüğünü anlattığı bölüm ise oldukça dikkat çekici. “Körlük Ağır Ağır İnen Bir Yaz Alacakaranlığı Geldi” başlığını taşıyan kısımda şu cümleleri kuruyor Borges: “Körleştiğimi çok yavaş fark ettiğim için öyle müthiş sarsıldığım bir an yaşamadım. Körlük, ağır ağır inen bir yaz alacakaranlığı gibi geldi. O sıralar Ulusal Kütüphane’nin başkütüphanecisiydim ve harfsiz kitaplarla kuşatılmış olduğumun ayırdına varmaya başladım. Sonra dostlarım yüzlerini yitirdiler. Sonra da aynada kimsenin olmadığını fark ettim.”

Haberin Devamı

Yazarlar, filozoflar, şairler

Borges’in her fırsatta edebiyata, şiire, dile ve seyahate olan tutkusunu ifade ettiği cümlelerinde altı çizdiği şairler ise şöyle sıralanıyor: Edgar Allen Poe, Walt Whitman, Emily Dickenson, Carl Sandburg, Robert Frost, Milton, Rudyard Kipling. Emerson, Thoreau, Swedenborg ve Plato’nun aralarında olduğu isimlere olan hayranlığını gizlemediği söyleşide, sevdiği diğer yazarlar ise Shakespeare, Kafka, O. Henry, H. G. Wells, Cervantes, Lewis Carroll, Mark Twain, Jules Verne, Julio Cortazar ve Macedonio Fernandez.

Kimi yerde muzipçe, kimi zaman ciddi, kimi zaman neşeli, bazen yorgun bir Borges’i ve sevdiği isimleri bizzat onun cümleleriyle okumak, onun kitaplarının müptelaları için bulunmaz bir fırsat niteliğinde.

Yazarlar