Gündem ‘Bir yıllık sigara parasını biriktir, ailenle tatil yap’

‘Bir yıllık sigara parasını biriktir, ailenle tatil yap’

21.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Özlem Denizmen’e göre 20 yaşındaki bir genç, günde bir paket sigara içmek yerine bu parayı (aylık 210 TL’yi) Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yatırsa 56 yaşına geldiği zaman bugünkü iyimser tabloyla (devlet katkısı dahil) 600 bin lira civarında para biriktirmiş oluyor.

‘Bir yıllık sigara parasını biriktir, ailenle tatil yap’

Denizmen, “İnanılmaz geliyor ama gerçek” diyor. Bir senelik sigara parası olan 2 bin 555 lira ile neler yapılabileceğini ise Denizmen şöyle anlatıyor: “Sadece bir kişinin sigarayı bırakmasıyla günde 7 lira tasarruf ederek ailece yaz tatili yapabilirsiniz. Evin yıllık elektrik, su ve doğalgaz faturalarını ödeyebilirsiniz. Beyaz eşyaları ve salon mobilyalarını yenileyebilirsiniz. Çocuğunuzun yıllık okul masraflarını karşılayabilirsiniz. Ailenizin giyim masraflarına harcayabilirsiniz. Son model bilgisayar veya büyük ekran televizyon sahibi olabilirsiniz. Yaklaşık 16 tane çeyrek altın alabilirsiniz.”

Gençler için tasarruf eğitimi

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER), finansal okuryazarlığı ve farkındalığı artırmak amacıyla “Parayön” projesini başlattı. Proje kapsamında binlerce gence tasarruf ve akılcı para kullanımıyla ilgili eğitimler verilecek.
FODER, 16-25 yaş arasındaki 6 bin 800 gence İstanbul, Ankara, Trabzon, Malatya, Bayburt’ta çeşitli eğitimler vererek finansal okur-yazarlığı ve farkındalığı artırmayı hedefliyor. Gençlikte edinilen alışkanlıkların tüm hayat boyunca kişiyi takip ettiğini vurgulayan FODER Başkanı Özlem Denizmen şöyle konuştu: “İngiltere’de çok büyük başarılarla uygulanan ‘Mybnk’ programını Türkiye’ye getirdik. Dünyada para ile ilgili eğitimler 4 yaşında, anaokulunda başlıyor. Türkiye’de daha yeni uygulanmaya başladı. 3-4 yaşındaki çocuklara para değil ama birikim, koleksiyon öğretiliyor. Türkiye’de tasarruf kemer sıkma olarak algılanıyor. Halbuki tasarruf kaynağa saygı demektir. Tasarrufu moda haline getirmemiz gerekiyor. J.P. Morgan’ın bize verdiği destekle başlattığımız Parayön projesiyle amacımız bir sene içerisinde 5 ilde 6 bin 800 gence tasarruf, akılcı para kullanımı eğitimi vermek. Finansal okur-yazarlık, bireyin finansal hayatını doğru kararlarla tek başına yönetebilmesidir. Bireyler ne kadar finansal anlamda güçlenirse aile ekonomisi güçleniyor. Aile ekonomisi güçlenince ülke ekonomisi güçleniyor.”

Özlem Denizmen, “İngiltere’deki Mybnk sistemini Türkiye’ye getirdik” dedi.