Gündem Birgün sineklerinin ölüm dansı

Birgün sineklerinin ölüm dansı

01.08.2011 - 07:10 | Son Güncellenme:

Adapazarı'nda Sakarya Nehri üzerinden uçan milyonlarca sinek köprü üzerindeki ışıklar üzerinde son uçuşlarını yaparak topluca öldü.

Birgün sineklerinin ölüm dansı

Adapazarı'nda Sakarya Nehri üzerinden uçan milyonlarca 'birgün sineği' köprü üzerindeki ışıklar üzerinde son uçuşlarını yaparak topluca öldü. Her yıl Temmuz ayının ikinci haftası yaşanan ve bazen 3 gün süren müthiş doğa olayı, bu yıl 2 haftalık gecikmeyle gerçekleşti.

Adapazarı'nda son 10 yıldır yaşanan müthiş tabiat olayında Sakarya Nehri boyunca uçan milyonlarca birgün sineği, Sakarya Köprüsü'ndeki ışıkların yanı sıra şehir merkezindeki ışıklara yönelip, burada uçuşarak 'ölüm danslarını' yapıyorlar.

Haberin Devamı

Sıcaklığının 36 derece olduğu Adapazarı'nda bu sene 2 haftalık gecikmeyle yaşanan ölüm dansında, havanın kararmasıyla birlikte kar yağar gibi akın akın gelen birgün sinekleri Sakarya Nehri üzerinden uçarak eski Sakarya Köprüsü'ndeki ışıklarda toplandı. Kar yağıyor hissi veren bu müthiş olayda köprünün üzerindeki sokak lambaları etrafında uçan ve yoldan gelip geçen araçların ışıkları etrafında da toplanan birgün sinekleri, uzaktan kar yağıyor görüntüsü içerisinde tüm çevreyi bey bir örtü gibi kapladı.

Doğa olayı nedeniyle köprü üzerinde araçlar da zor durumda kaldı ve güçlükle ilerleyebildi. Yaklaşık iki saat süren ölüm dansı sineklerin yere düşmeyeleriyle son buldu. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Savaş Canbulat, daha once 'Söğüt kelebeği' olarak adlandırılan bu beyaz renkli sineklerin, yazın en sıcak günlerinde erginleşerek sudan çıkan bir gün sinekleri olduğunu ve bu toplu uçuşların da çiftleşme töreni olduğunu açıklamıştı.

Havada uçuşarak her yıl ilginç görüntüler oluşturan kanatlıları incelediğini belirten Canbulat, kamuoyunda bilinenin aksine kanatlıların kelebeklerle ilgisinin olmadığını belirterek, "Bunlar kelebek değildir. Latince adıyla 'Ephemeroptera' dediğimiz birgün sinekleridir. Çünkü etrafta bu kadar çok kelebek ergeni olsaydı, yavru aşamasında tırtıl denen yavruları çevrede büyük katliam yapardı. Burada söğüt, kavak, meşe ve fındık gibi herhangi bir tarım bitkisi yetiştirmemiz imkansız olurdu. İki yıl içinde sudaki gelişimlerini tamamlarlar ve akşam üzeri su kıyısından karaya çıkarlar. Karaya çıkan sineklerin erkek ve dişileri daha sonra çiftleşme uçuşuna çıkar. Erginleri bir gün yaşar. Bir günden sonra erkekleri hemen, dişileri de yumurtalarına tekrar Sakarya Nehri'ne bıraktıktan sonra hepsi ölür. Bu kadar çok yumurta taşımalarından dolayı kötü bir koku yayarlar" diye açıklama yapmıştı.