Gündem ‘Bitcoin de resmi para birimi olsun’

‘Bitcoin de resmi para birimi olsun’

26.05.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Dilekçe Komisyonu’na yapılan başvurularda, ‘Sigara kullanmayan personelin mesaisinin 30 dakika erken bitmesi, Televizyonlardaki gündüz programlarının kaldırılması, Ekmeğin sadece bakkallarda satılması, Bitcoin’in de resmi para birimi olması’ gibi ilginç talepler yer alıyor.

‘Bitcoin de resmi para birimi olsun’

COŞKUN ERGÜL Ankara - 148 yıldır devletin vatandaşı ile konuşan yüzü, vatandaşın devletle sohbet ettiği ve dertleştiği bir yer olan Dilekçe Komisyonu’na ülkenin dört bir tarafından ilginç dilekçeler geliyor, başvurular yapılıyor. Nöbetçi cami uygulamasının istenmesinden tutun, ekmek satışının sadece küçük bakkallarda yapılmasını, televizyonlardaki gündüz programlarının kaldırılmasını, sigara kullanmayan personelin mesaisinin 30 dakika erken bitmesini isteyenin başvurduğu bir komisyon. Cezaevi idaresinden istediği bir dişi bir erkek kuş talebinin yerine getirilmemesi nedeniyle, mahkumun talebini ilettiği komisyona, “Evlilik vaadi ile dolandırıldım, yardım edin” diyen de başvurdu. Ekim 2023-Nisan 2024 tarihleri arasında komisyona gelen diğer ilginç dilekçelerden bazıları şöyle:

Haberin Devamı

■ Görme engelli olduğu için iş çıkış saatlerinde kaza yaşanma riski olduğundan bahisle bir saat erken çıkma izni verilmesi.

■ Çocuksuz ailelerin evlat edinme hükümlerine başvurmaksızın, yakınlarının çocuklarını kendi çocukları olarak nüfusa kaydettirmeleri sonrasında yaşanan sorunların çözülmesi.

■ Bir dişi bir erkek kuş talebinin cezaevi idaresinde karşılanmamasından şikayet edilmesi.

■ Yıldırım kullanılarak atmosferde azotlu gübre üretme projesi için destek talep etmesi.

■ Evlilik vaadi ile dolandırıldığını belirterek sorunlardan şikayetçi olması.

■ Ekmek satışının küçük bakkalların tekeline verilmesi.

Televizyon kanallarındaki gündüz programlarının yayından kaldırılması.

■ Türk Lirasına ek olarak Bitcoin’in de resmi para birimi olarak kullanılması, döviz alım ve satım işlerinin yasaklanması.

Haberin Devamı

■ Kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları işbirliği ile her mahalleye birer hayır çeşmesi yapılması.

■ Bankaların cumartesi günü öğlen saatine kadar açık olması yönünde düzenleme talebi.

■ Torunundan topuk kanı alınmasına itiraz eden vatandaşın, topuk kanı tarama testi ile ilgili bilgi talep etmesi.

■ Temizlik ve hijyen konusunda Japonya’da olduğu gibi ülke çapında bir teşkilat sistemi kurulması.

■ Kağıt ve madeni paraların tedavülden kaldırılarak nakit ödeme uygulamasının sonlandırılması.

■ Sigara kullanmayan personelin mesaisinin 30 dakika erken bitirilmesi ve yıllık izin süresinin 7 gün artırılması.

■ Muhtarlıkların kaldırılması.

■ Camilerden günün her saatinden istifade edilebilmesi için her mahallede bir caminin nöbetçi olarak açık kalması. 

148 yıllık Dilekçe Komisyonu

Geçmişi 1876 yılına kadar dayanan Dilekçe Komisyonu, 148 yıldır vatandaşların dertlerine derman bulmak istediği, devleti temsil eden bir komisyon olarak öne çıkıyor. Komisyon Başkanı Sunay Karamık, komisyonun bu özelliğini, “Devletin vatandaşı ile konuşan yüzüyüz; komisyonumuz, vatandaşın devletle sohbet ettiği, dertleştiği bir yer” sözleri ile ortaya koyuyor.

23 Aralık 1876 tarihli Kanun-i Esasi’den bu yana dilekçe hakkı bulunan vatandaşların, dertlerine derman bulmak için başvurduğu TBMM Dilekçe Komisyonu, “komisyonun mutfağı” olarak adlandırılan, uzmanların katılımıyla gerçekleştirilen hazırlık ve değerlendirme toplantısını Milliyet’e açtı. Sunay Karamık’ın başkanlık ettiği bu toplantılarda, gelen dilekçeler uzmanlarla birlikte tek tek inceleniyor, belirtilen konu hakkında neler yapılabileceği tartışılıyor ve hangi bakanlıktan bilgi alınacağına karar veriliyor. Çalışmaları hakkında bilgi veren Karamık, Türkiye’de yaşayan herkesin komisyona başvurabileceğini, önerisini ve şikayetini iletebileceğini anlattı. Komisyonun önemine dikkati çeken Karamık, “Devletin vatandaşı ile konuşan yüzüyüz; komisyonumuz, vatandaşın devletle sohbet ettiği, dertleştiği bir yer. Gelen her dilekçe hakkında 600 vekile bilgi veriyoruz, böylece Meclis çatısı altındaki her parti, vatandaşın sesini her konuda duymuş oluyor.” ifadesini kullandı. Karamık, komisyonun geniş yetkileri olduğunu, alt komisyon oluşturarak konuları detaylı inceleyebildiklerini söyledi. Gelen dilekçelerden, kanun olarak düzenlenmelerinde toplumsal yarar görülenlerinin birer örneğinin TBMM Başkanlığı’na ve bilgi için Cumhurbaşkanlığı’na gönderildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

En az başvuru Tunceli’den

Haberin Devamı

Karamık’ın 28. dönem çalışmalarına ilişkin verdiği bilgilere göre, komisyon şu ana kadar gerçekleştirdiği 19 toplantıda 8 bin 234 dilekçe hakkında 4 bin 237 karar aldı. Başvurularda en fazla yasal düzenleme talebi gelen üç konu başlığını; “çevre yönetimi”, “çalışma ve sosyal güvenlik” ile “adalet hizmetleri” oluşturdu. En çok başvuru İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da yaşayan vatandaşlardan geldi. En az başvuru yapılan iller Bayburt, Bartın, Çankırı, Kilis ve Tunceli oldu.