Gündem Bitmeyen ‘namus’ ve ‘töre’ imtihanı

Bitmeyen ‘namus’ ve ‘töre’ imtihanı

04.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Erzurum’da yeğeninin sevgilisini öldüren sanığa verilen cezayı fazla bulan Yargıtay, kararı bozdu. 1. Ceza Dairesi, sanığa daha az ceza öngören ‘kasten öldürme’ suçundan ceza verilmesine hükmetti.

Bitmeyen ‘namus’ ve ‘töre’ imtihanı

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yeğeninin sevgilisini dedikodu üzerine vurarak öldüren sanığa “töre” saiki ile öldürme suçundan verilen cezayı çok bularak bozdu. Daire “töre” ve “namus” cinayetlerinin farklı olduğunu savunduğu kararıyla, sanığa daha az ceza öngören “kasten öldürme” suçundan ceza verilmesine hükmetti. Kararın gerekçelerine göre, “sırf kişilerin subjektif namus anlayışından kaynaklanan kıskançlık, cinsel arzu ve isteklere karşılık alamamak, kınamak, hoşlanmamak, tasvip etmemek, söz geçirememekten kaynaklanan” öldürme fiilleri, namus cinayeti sayılarak “töre” cinayetlerinden daha az ceza verilecek.

Haberin Devamı

Mahkeme: “Töre cinayeti”

Erzurum’da yaşanan olayda sanık Ayhan, telefonla tanıştığı ve o tarihte başkasıyla evli olan Arzu’yla birlikte yaşamaya başladı. Bir süre sonra Arzu’nun başka biriyle ilişkisi olduğu yolunda dedikodu çıktı. Ayhan’ın amcası N. ile üvey annesi, Ayhan’ın evine gitti. Amca N., Arzu’ya neden sık sık şehir dışına çıktığını sorunca Arzu tepki gösterdi. Ayhan da, Arzu’ya iftira atıldığını söyleyerek destek çıktı. Buna sinirlenen amca N. bir el ateş ederek genç kadını öldürdü.

Erzurum 3. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık N.’yi, “töre saikiyle öldürme” suçunu işlediği gerekçesiyle “ağırlaştırılmış müebbet hapse” mahkum etti. Ancak Yargıtay 1. Ceza Dairesi yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu.

Haberin Devamı

“Kasten öldürme” suçu

Bozma kararında şöyle denildi: “Töre cinayeti ile namus cinayetinin aynı kavramlar olduğu söylenemez. Somut olayda; yeğeni Ayhan’ın birlikte yaşadığı maktuleye yönelik olarak kasten öldürme suçunu işleyen sanık N. hakkında, ‘haksız tahrik bulunmaksızın kasten öldürme’ suçundan hüküm kurulması gerekirken, ‘töre saikiyle kasten öldürme’ suçundan hüküm kurularak sanığa fazla ceza tayini bozmayı gerektirmiştir.” TCK’ya göre “töre saikiyle öldürme” suçuna ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken kasten öldürme suçuna müebbet hapis cezası veriliyor. Mahkeme, Yargıtay kararı doğrultusunda cezayı düşürürse cinayet sanığı 6 yıl daha az cezaevinde yatacağı gibi ayrıca hücrede tek başına kalma, izin verilmeme gibi ağır infaz koşullarından da kurtulacak. İnfaz kanununa göre ağırlaştırılmış müebbete mahkum olanlar 30 yıl, müebbete mahkum olanlar 24 yıl yattıktan sonra şartlı tahliye olabiliyor.