Gündem Blair ve Bush saldırılarla ilgili basın toplantısı düzenledi...

Blair ve Bush saldırılarla ilgili basın toplantısı düzenledi...

20.11.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Blair ve Bush saldırılarla ilgili basın toplantısı düzenledi...

Blair ve Bush saldırılarla ilgili basın toplantısı düzenledi...

12:20


Blair ve Bush saldırılarla ilgili basın toplantısı düzenledi...
ABD Başkanı George Bush, İngiltere'ye yaptığı resmi ziyaretin ikinci gününe, İstanbul'dan gelen bombalı saldırı haberlerinin gölgesinde başladı.


• Straw: Saldırı El Kaide izi taşıyor
• Galatasaray-Juventus maçının İstanbul'da oynanması tehlikede
• İspanya'dan Türkiye'ye seyahat uyarısı

İngiltere'de bulunan ABD Başkanı George Bush ve onu ağırlayan Başbakan Tony Blair, Türkiye'deki saldırılarda yaşamlarını yitiren kurbanların ailelerine, Türk hükümetine ve halkına başsağlığı dilediler.
Yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Bush ve Blair, terörü yenme kararlılıklarını bir kez daha vurguladılar.
Toplantıda ilk sözü alan Blair, bugün Türkiye'de yaşanan patlamalarda hayatlarını kaybedenlerin büyük bölümünün Türk vatandaşları olduğunu, bazı İngiliz vatandaşlarının da hayatlarını kaybettiklerine dair haberler bulunduğunu söyledi.
Terörizm denilen canavarın masum insanların yaşamlarına bir kez daha kastettiğini belirten Blair, buna karşılık kendilerinin geri adım atmayı, çekingen davranmayı ya da güvenlikten fedakarlıkta bulunmayı düşünmediklerini bildirdi. Irak'ta terörizme karşı verilen mücadelenin sürdüğünü ifade eden Blair, teröristlerin sadece eylemlerinin değil, ilkel düşünce sistemlerinin de yenilgiye uğratılacağını söyledi.
Bush'un dün yaptığı konuşmada özgürlük, adalet ve hukuk gibi çağdaş unsurların önemine işaret ettiğini belirten Blair, ''11 Eylül'de El Kaide'ye saldıran ABD değildi. El Kaide ABD'ye saldırdı ve onunla birlikte insanlığın çağdaş değerlerine de saldırdı'' dedi. Son günlerde birçok ülkenin terörizmin hedefi olduğunu ve binlerce masum insanın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Blair, bu saldırılarda ölenlerin büyük bölümünün Müslümanlar olduğuna da dikkat çekti.
Terörü yenmek için ellerinden geleni yapmayı sürdüreceklerini belirten Blair, sonuna kadar ABD ve diğer müttefikleriyle omuz omuza durmayı sürdüreceklerini vurguladı.
Bush da, konuşmasında, Türkiye'de yaşamını yitiren terör kurbanlarına başsağlığı dilerken, terörizmin şeytani doğasını bir kez daha ortaya koyduğunu ve masum insanların canına kastettiğini belirtti. Teröristlerin özgürlükten ve özgür milletlerden nefret ettiğini, bugün bunu bir kez daha ortaya koyduğunu anlatan Bush, ''Teröristler özgür ulusları demoralize etmeye, onları sindirmeye çalışıyor. Ama bunu başaramayacaklar. Nerede olurlarsa olsunlar, bulunacak ve yenilgiye uğratılacaklar'' diye konuştu.

İstanbul'da bugün düzenlenen bombalı saldırılar, dünya gündeminin ilk sırasına otururken, yabancı haber ajansları ve televizyonlar tarafından gün boyu öncelikli haber olarak verildi, canlı yayınlarla aktarıldı.
Amerikan ''Associated Press'' ajansı, bugünkü saldırıların, Türkiye'de 37 kişinin öldüğü 1 Mayıs 1977'den bu yana, terörizm sonucu bir günde en çok kişinin öldüğü terör eylemleri olduğuna dikkat çekti.
Ajans haberinde, bugünkü saldırıların, ''Türkiye tarihindeki en kötü bombalı terör eylemleri'' olduğunu aktardı.
İngiliz Reuters ajansı da Türkiye'nin, Müslüman dünya içinde Washington'un en yakın siyasi ve askeri müttefiki olduğunu, Batı yanlısı politikalar izlediğini hatırlattı. Haberde, saldırıların dünya borsalarında şok etkisi yarattığına dikkat çekildi.
BBC, internet sitesinde, ''İstanbul'daki patlamalarda çok sayıda ölü'' başlığıyla ana haber olarak saldırılara yer verdi. Haberde BBC muhabirinin, ''İstanbul'un kaos içinde olduğu'' görüşü aktarıldı.
Sitede yer alan bir yorumdaysa ''Her yerde kan ve gözyaşı'' başlığı kullanıldı ve bir forum açıldı. Yorumda, birçok kişinin deprem kuşağı üzerindeki İstanbul'daki saldırılar anında deprem olduğunu sandığı, insanların ''deprem'' diye bağrıştığı belirtildi.
Reuters, AP ve AFP gibi haber ajansları, patlamaları ilk dakikadan itibaren flaş haberler olarak abonelerine aktardılar.
BBC VE CNN gibi uluslararası televizyon kanalları da ilk andan itibaren patlamaları olay yeri görüntüleriyle canlı olarak izleyicilerine duyurdular.

İngiltere'de yayın yapan SKY TV haber kanalı, İstanbul'da birbirini izleyen patlamalarla ilgili haberlerinde, ''uluslararası terörizmin kötü yüzünü yine gösterdiği'' yorumunu yaptı.
Bu patlamaların, ''dramatik bir günün başlangıcı olduğu'' ifade edilen haberlerde, televizyonun Kudüs'te bulunan Dış Haberler Editörü Tim Marshall, İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu ile HSBC gibi bir bankanın hedef alınmış olunmasını yorumlarken, ''Hedef uluslararası, bu da uluslararası terörü akla getiriyor'' dedi.
Marshall, neden Türkiye'nin hedef alındığı şeklindeki soruyu yanıtlarken, Türkiye'nin, Irak savaşının başından bu yana savaşa doğrudan katılmasa da ABD'yi hep desteklediğini, çoğulcu demokrasiye sahip tek Müslüman ülke olduğunu ve İsrail ile yakın ilişkileri bulunduğunu söyledi ve ''Bunlar da Türkiye'yi uluslararası terörün hedefi haline getiriyor'' diye konuştu.
''ABD Başkanı George Bush'un İngiltere gezisinin de İstanbul'daki terörü körükleyen bir unsur olduğunu'' öne süren Marshall, ''El Kaide, zaten ABD'ye destek olan herkesi hedef alacağını açıklıyordu. Türkiye'de İngiliz hedeflerine yönelerek, bir taşla iki kuş vurmaya kalkmış olabilirler'' yorumunda bulundu.

İtalyan medyası, İstanbul'da meydana gelen patlamaları flaş haber olarak verirken, saldırıların nedeni olarak ''Türkiye'nin Batı yanlısı tutumu ve İsrail ile sıkı ilişkileri'' gösterdi.
Haberlerde, İstanbul'da sinangoglara yönelik intihar saldırılarının ardından bugün meydana gelen patlamaların Avrupa borsalarında da korkunç bir düşüş yaşanmasına sebep olduğu vurgulanıyor.
Televizyon ve radyolarda yapılan yorumlarda, saldırganların Türkiye'yi hedef almalarının nedeni olarak, ''Türkiye'nin Batı yanlısı tutumu ve İsrail ile sıkı ilişkiler'' gösteriliyor.
Corriere della Sera'nın internet sayfasında, Levent'teki ticaret merkezinin yanı sıra İngiliz Konsolosluğu'nun hedef alındığı, bir patlamanın ise İsrail Konsolosluğu'na yakın bir bölgede meydana geldiği, ölü sayısının en az 13 olduğu belirtildi.
La Repubblica gazetesi de, saldırıları internet sayfasından, ''İstanbul bombalarla altüst oldu. İngiltere ve İsrail konsoloslukları vuruldu'' başlığıyla duyurdu.
Gazetenin haberinde, bir banka ve ticaret merkezi yakınlarında meydana gelen saldırılarda, yaklaşık 10 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi.

Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, İstanbul'daki terör eylemlerini kınadığını ve saldırılarda yaşamını yitirenler için büyük üzüntü duyduğunu söyledi.
Simitis, yaptığı açıklamada, ''Kör şiddet, kör politikadan kaynaklanır. Kör politika, sorunları çözmediği gibi çıkmaz yaratır. Bu saldırıların sorumluları, uyguladıkları yöntemin kendilerini hiçbir yere götürmeyeceğini anlamalıdırlar'' dedi.
Bu arada Yunan televizyonları yayın akışlarını keserek, bombalı saldırıları ''İstanbul'da katliam'', '' Bir hafta içinde ikinci kez kan gövdeyi götürdü'' şeklinde duyurdular.
Televizyonlar, İstanbul'daki muhabirleriyle bağlantı kurarak, gelişmeleri, terör eylemlerinin yapıldığı yerlerin görüntüleri eşliğinde izleyicilerine aktardılar.
Öte yandan İstanbul'daki bombalı saldırıların ardından, Yunanistan genelinde yoğun güvenlik önlemleri alındığı açıklandı.
İstanbul'da bugün İngiliz Başkonsolosluğu ve HSBC bankası genel müdürlüğü binası önünde düzenlenen bombalı saldırılar, çok sayıda ülke tarafından kınandı ve bu ülkelerden teröre karşı dayanışma mesajları gönderildi.

Saldırılara ilk tepki İngiltere'den geldi. İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, ''terörizmin bu korkunç eylemini'' kınadığını söyledi. Straw, İstanbul'daki patlamaların, El Kaide örgütünün tüm izlerini taşıdığını da bildirdi.
İngiltere Başbakanı Tony Blair, ABD Başkanı George Bush'la düzenlediği ortak basın toplantısında, ''Terörizm karşısında uzlaşma olmaz. Şimdi tam kararlı ve bu konuda teröristlerden daha fazla istekli olduğumuzu göstermenin zamanı'' dedi. Bush da ''teröristlerin insan hayatını küçümsediğini'' söyleyerek, teröristlerin gözdağı verme ve cesaret kırma çabalarına boyun eğilmeyeceğini taahhüt etti.
İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth, yazılı açıklamasında, ''Dualarımız, Türkiye'de terörün acısını çekenlerle birlikte'' ifadesini kullandı.

AVRUPA PARLAMENTOSU'NDA 1 DAKİKALIK SAYGI DURUŞU

Avrupa Parlamentosu genel kurul toplantısında, İstanbul'da düzenlenen saldırılarda ölenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Avrupa Parlamentosu Başkanı Pat Cox, ''Türk yetkililerle dayanışma içinde olduğumuzu ve taziyelerimizi sunduğumuzu ifade etmek istiyoruz'' diye konuştu.
Diğer bir kınama mesajını da AB Komisyonu gönderdi. Komisyon, ''İstanbul'daki terörist saldırıları nefretle kınadığını'' açıkladı. Komisyon sözcüsü Reijo Kemppinen, AB Komisyonu'nun, ''gerekçesi ne olursa olsun bu barbar saldırıları nefretle kınadığını'' bildirdi. Kemppinen, AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderilmek üzere, Türk hükümetine ve halkına başsağlığı ve dayanışma mesajı içeren bir mektup yazdığını da belirtti.
AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, AB'ye çok yakın bir ülkenin kentinde, AB üyesi bir ülkenin temsilciliklerine yönelik olan, çok sayıda masum insanın ölümüne ve yaralanmasına yol açan saldırılar nedeniyle Türk ve İngiliz hükümetlerine, terör kurbanlarının ailelerine başsağlığı diledi. Solana, saldırıların, terörizme karşı uluslararası mücadelenin devamına ihtiyaç olduğunu gösterdiğini, AB'nin Türkiye dahil tüm ortaklarıyla işbirliği içinde, bu alanda üzerine düşeni yapmakta kararlı olduğunu belirtti.
AB Dönem Başkanı İtalya da İngiltere ve Türkiye ile dayanışma içinde olduğu mesajını iletti. İtalyan Parlamentosu Başkanı Pier Ferdinando Casini, ''Demokratik ülkeler asla sinmeyecektir'' dedi. İtalya Devlet Başkanı Carlo Azeglio Ciampi de, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e taziye mesajı gönderdi.
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Walter Schwimmer, saldırıların Avrupa'yı istikrarsızlaştırmayı hedeflediğini söyledi. Schwimmer, yaptığı yazılı açılamada, ''Açıkça görülüyor ki, bu cinayet eylemleri sadece Türkiye'yi değil, bütün Avrupa'yı hedef alıyor. Bu tür aşağılık saldırıların önlenmesi için uluslararası toplum çabalarını yoğunlaştırmalıdır'' ifadesini kullandı.

FRANSA VE ALMANYA'NIN TEPKİSİ

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, saldırıları şiddetle kınadı. Chirac, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve İngiltere Başbakanı Tony Blair'e dayanışma mesajını gönderdi.
Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer de Gül'ü telefonla arayarak başsağlığı diledi.
Alman Birlik partilerinin (CDU/CSU) federal meclis grubu dış politika sözcüsü Friedbert Pflüger, İstanbul'da düzenlenen saldırıların medeniyete yönelik olduğunu ve herkesi tehdit ettiğini söyledi.

NATO'NUN TEPKİSİ

NATO Genel Sekreteri George Robertson, İstanbul'daki patlamalar nedeniyle büyük şok yaşadığını belirterek, teröristlerin amaçlarının masum insanlar arasında korku ve dehşet saçmak olduğunu belirtti. Robertson, ''Bu son trajik olaylar dayanışmamızı artırmıştır'' dedi.

DİĞER ÜLKELER

Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, Danimarka Dışişleri Bakanı Per Stig Möller, Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Louis Michel, Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Solomon Pasi, Letonya Dışişleri Bakanlığı, Güney Afrika Büyükelçiği, Japonya Dışişleri Bakanı Yoriko Kawaguchi, İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, KTTC Başbakanı Derviş Eroğlu, İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar, Pakistan Başbakanı Zaferullah Han Cemali, Polonya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Suriye Enformasyon Bakanı Ahmed El Hasan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ürdün Dışişleri Bakanı Mervan Muaşer, Vatikan Sözcüsü Joaquin Navarro-Valls ve Mısır Sağlık Bakanı Muhammed Avad Tacettin, olayı kınadı ve taziye mesajları gönderdi.