Gündem Blokzinciri anlamına gelen blockchain nedir?

Blokzinciri anlamına gelen blockchain nedir?

23.04.2018 - 12:11 | Son Güncellenme:

Blockchain, türkçe karşılığıyla blokzinciri dünya üzerinde çıkartılmış ilk kripto para, sanal para, bitcoin ile birlikte tüm insanlığın hayatına girmiş ve geçen son birkaç ay ile birlikte çok sık duyulmaya başlanan terimlerden. Gerek ilk kullananlara kazandırdığı binlerce lira gerekse dünya üzerindeki finans sistemine getirebileceği devrim niteliğindeki potansiyel değişimler blokzincirini oldukça popüler kılmakta. Bu yazıda tüm dünya için yeni bir ekonomi anlayışı taşıyan blockchain, blokzinciri ile ilgili merak edilen bilgiler bulunmaktadır.

Blokzinciri anlamına gelen blockchain nedir

Blokzinciri yapılabilecek en kısa tabiriyle güvenli ve dağıtılmış veri tabanı olarak anlatılabilir. Birbirinden bağımsız veri, ingilizce karşılığı olarak data, bloklarının bir takım matamatiksel algoritmalar yardımıyla birbirlerine bağlanmaları yoluyla çalışmaktadır.

Haberin Devamı

Blokzincirinin güvenilirliğini sağlayan temelde iki unusur bulunmaktadır. Birinci unsur, dağıtılmış yapısıdır. Blokzinciri kullanılarak saklanan ya da bir yerden başka bir yere gönderilen, transfer edlien, her veri blokzincirine bağlı bütün makineler tarafından bilinmektedir. Blokzincirine bağlanmış makinelerin transfer edilen veriyi bilme durumları ise içerik olarak değil verinin özet, hash, olarak adlandırılan her bir dosya parçası için özel ve eşsiz olarak üretilen bir anahtarını bilmeleriyle mümkün olmaktadır.

Bu özet anahtarın blokzinciri üzerindeki önemi oldukça büyüktür. Nitekim bir dosya için oluşturulan özet, o dosyaya özgü olduğu gibi kendisini kullanarak dosyayı baştan yaratmak ise yapılamamaktadır. Kısacası özet oluşturma işlemi tek yönlü bir işlemdir.

Haberin Devamı

Blokzincirine bağlı her makinenin veriden haberdar olması, veri üzerinde gerçekleşecek sistemsel bir hata yahut kasti bir sabotaj değişimlerinin anında fark edilmesine olanak vermektedir.

Blokzinciri güvenilirliğinin en önemli ikinci unsuru ise yapının zincir şeklinde birbirine bağlanmış olmasıdır. Yapıdaki her bir bloğun oluşturulmuş özet anahtarı kendisinden bir sonraki veri bloğunun içerisine gömülmekte ve bir sonraki bloğun özet anahtarı, kendinden önceki bloğun anahtarıda hesaba katılarak oluşturulmaktadır.

Blokzincirindeki bu yapı sayesinde zincirin herhangi bir noktasındaki bloklarda meydana değişimler, bozulmalar, hatanın oluştuğu noktadan sonraki bütün blokların öncekinden farklı özet anahtarları üretmesine neden olmaktadır. Bütün bunlarla birlikte de zincir üzerinde gerçekleşecek en ufak bir değişim blokzincirini bambaşka bir hale getirmektedir.

Blokzinciri, bu manipüle edilmez yapısı dolayısıyla verilerini güvenli bir şekilde saklamak ya da iletmek isteyen her kullanıcının ilgi odağı hâline gelmiş bir sistemdir.

Henüz çok yeni bir sistem olması sebebiyle birkaç probleme de sahip olan sistem her geçen saniye güçlünmekte ve gelişmektedir. Blokzincirinin ön görülen birçok kullanım noktası olmakla birlikte potansiyel olarak bir doyuma ulaşmamış olup ne tür alanlarda kullanılabileceği tam olarak ortaya çıkmış değildir.