Gündem BM’den Emine Erdoğan’a Küresel Amaçlar Eylem Ödülü

BM’den Emine Erdoğan’a Küresel Amaçlar Eylem Ödülü

26.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a, Sıfır Atık Projesi’nden dolayı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilciliği tarafından “Küresel Amaçlar Eylem Ödülü” verildi. Emine Erdoğan’a ödülü, Beştepe Devlet Konukevi’nde düzenlenen törende UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Claudio Tomasi takdim etti. Erdoğan, Sıfır Atık Projesi’nin BM’nin “Sorumlu Üretim ve Tüketim” amacına yaptığı önemli katkılarından dolayı verilen ödül için teşekkür ederken, görev süresi sona eren Tomasi’ye yeni görevinde başarılar diledi.

BM’den Emine Erdoğan’a  Küresel Amaçlar Eylem Ödülü

Bilim insanlarına göre bugün yaşayan neslin çevreye yönelik tabloyu değiştirebilecek son nesil olduğunu hatırlatan Erdoğan, “İşte bu fırsatı değerlendirmeli, geleceğe daha iyi bir dünya bırakmak üzere daha çok çalışmalıyız. Çünkü doğanın tüm kaynakları insanlığın hem bugününün hem de gelecek nesillerinin ortak mirasıdır. Sıfır Atık Projesi gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma sorumluluğunun küçük bir adımıdır” dedi. Modern insanın tabiata yabancılaştığını, hatta üzerinde tahakküm kurma hadsizliğine yeltendiğini belirten Erdoğan, “Bugün ihtiyacımız olan, öteki haline gelen tabiat ile aramızdaki mesafeyi kapatmaktır. BM gibi küresel çözümler sunan organizasyonların evrensel değerlerini paylaşıyoruz ve kültürel tecrübelerimizle katkı sunmak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Önemli kazançlar

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Tomasi ise, Erdoğan’ın himayesinde başlatılan projedeki kazanımlara dikkat çekerek, “Türkiye, sizin sayenizde Sıfır Atık kampanyasıyla çok önemli başarılara imza attı. Bu kampanya 2017 yılında başlatılmasına rağmen, çok önemli kazançlar elde edildi” dedi. 

2 milyar ton sera gazı önlendi

Proje ile 2017-2020 döneminde 397 milyon ton hammadde, 315 milyon KWS enerji, 345 milyon metreküp su ve 50 milyon varil petrol tasarruf edilmesi sağlandı. 17 milyon ton kullanılabilir atık toplandı, 2 milyar ton sera gazı salınımı önlendi ve 209 milyon ağaç kurtarıldı. Bu eylemler sayesinde 17 milyar lira ekonomik kazanç elde edildi. 76 bin kurum ve kuruluş binasında Sıfır Atık Yönetim Sistemi ile yüzde 13 olan geri kazanım oranı yüzde 19’a ulaştı; 2023’te geri dönüştürülen atıklarda geri kazanım oranının yüzde 35’e ulaşması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Geri dönüştürülebilen malzemeden ödül

Erdoğan’a takdim edilen ödül, cam sanatçısı Hande Erbük tarafından geri dönüştürülebilir cam ve metal malzeme kullanılarak hazırlandı. Ödülün, dünyanın çok naif bir dengeye sahip ve kırılgan oluşunu temsil ettiği belirtildi. Törene Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Şahika Ercümen de katıldı.