25.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde yaşayan kronik böbrek hastası 19 yaşındaki Suriyeli Omar Gato, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmadığı için nakil bekleyenler listesine giremiyor. Gato’nun ailesi vatandaşlık için başvuru da yaptıklarını belirterek, yetkilerden yardım bekliyor.
Suriye’deki iç savaş nedeniyle 2014 yılında ailesiyle birlikte Türkiye’ye gelip Şanlıurfa’da yaşamaya başlayan 19 yaşındaki Omar Gato’ya 3 yıl önce, kronik böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. İki böbreği de iflas eden Gato, 1 yıldır haftada 3 gün diyaliz tedavisi görüyor. İyileşmesi için böbrek nakli olması gereken Gato’ya nakil için öncelikle aile içinde uygun böbrek arandı. Ancak yapılan teslerden sonuç alınamadı. Bunun üzerine aile, Gato’yu organ nakli bekleyen hastalar listesine yazdırmak istedi ancak vatandaşlık engeliyle karşılaştı. Gato’nun kadavradan ya da aile üyesi dışında birinden nakil olması için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerektiğini öğrenen aile, henüz 19 yaşındaki Gato’nun iyileşmesi için soruna çözüm bulunmasını talep ediyor.
‘Bu çocuk ölüyor’
Milliyet’e konuşan abla Emel Hüseyin şunları anlattı: “Omar 3 yıldır bu hastalıkla mücadele ediyor. Ailemizden kimsenin böbreği uyumlu çıkmadı. Son 1 yıldır durumu daha kötü. Böbreklerinin iflas ettiğini belirten doktoru, diyalizle de en fazla 5-6 yıl yaşayabileceğini ve bir an önce nakil olması gerektiğini söyledi. Nakil için birkaç hastane ile iletişime geçtik ancak aradığımız hastanelerin hepsinden de aynı cevabı aldık. Bize, ‘Türkiye vatandaşı olmadığınız için nakil listesine alamıyoruz’ denildi. Vatandaşlık başvurumuzu yaptık, sonuçlanmasını bekliyoruz. Göçmen olduğumuz için bize böbrek verilmiyor. 19 yaşında bu çocuk ve hafta 3 defa diyalize giriyor. Özel hastane de birinci ve ikinci derecede akraba olmazsa nakli yapmayacağını söylüyor. Bu çocuk ölüyor, bir şey yemiyor ve biz sesimizi kimseye ulaştıramıyoruz. Vatandaşlık şartının kaldırılmasını istiyoruz. Eğer bu olmuyorsa bile, Omar’ı Almanya’ya göndersinler Almanya’da akrabalarımız var ve orada nakil için vatandaşlık şartı da aranmıyor.”