Gündem Bölükbaşı yaşam savaşını kaybetti

Bölükbaşı yaşam savaşını kaybetti

22.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Emekli büyükelçi ve eski MHP milletvekili Bölükbaşı amansız hastalığa yenildi. MHP lideri Bahçeli, yayımladığı taziye mesajında, dava arkadaşını zamansız kaybetmenin acısını yaşadıklarını belirtti

Bölükbaşı yaşam savaşını kaybetti

Eski MHP Milletvekili ve emekli Büyükelçi Ahmet Deniz Bölükbaşı, tedavi gördüğü hastanede 69 yaşında yaşamını yitirdi. Bölükbaşı, bugün TBMM’de düzenlenecek törenin ardından Kocatepe Camii’nde kılınacak öğle namazını müteakip Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Haberin Devamı

2011’de akciğer kanserine yakalanan Bölükbaşı bir süre önce yeniden kemoterapi tedavisi gördü. Ancak durumu kötüleşen ve vucüdundaki enfeksiyon oranı yükselen Bölükbaşı Başkent Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Tüm müdahalelere rağmen Bölükbaşı dün sabah yaşama veda etti. Başkent Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Adnan Torgay, kronik bir hastalıkla mücadele eden Bölükbaşı’nın, bütün tedavi yöntemleri eksiksiz uygulanmasına rağmen saat 08.10’da vefat ettiğini açıkladı.

Prof. Dr. Torgay, “Kanser tedavisi görüyordu gerçekten. Uzunca bir süre önce tanısı konmuş bir hastalık. Tanı konduğu zaman bile problemleri son derece yaygındı. Ama buna rağmen bu dönemi son derece iyi geçirdi. Bütün tedaviler eksiksiz uygulanmasına rağmen maalesef bazı şeylerin önüne geçmek mümkün olamıyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Bölükbaşı için bugün TBMM’de tören düzenlenecek. Bölükbaşı’nın cenazesi, TBMM’deki törenin ardından, Kocatepe Camii’inde kılınacak öğle namazını müteakip Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Erdoğan’dan taziye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski büyükelçi ve milletvekili Ahmet Deniz Bölükbaşı’nın eşi Sema Bölükbaşı’nı telefonla arayarak başsağlığı diledi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Merhuma Allah’tan rahmet niyaz eden Erdoğan, geride kalanların acılarını paylaşarak, Sema Bölükbaşı’na ve onun şahsında tüm aileye sabır ve metanet diledi.

‘Asla unutulmayacak’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bölükbaşı’ nın vefatı dolayısıyla yayımladığı taziye mesajında, fikirleri ve çalışmalarıyla MHP’ye mümtaz katkılar sağlamış dava arkadaşını zamansız kaybetmenin acısını yaşadıklarını belirtti. Bahçeli şunları kaydetti: “Devlet ve siyaset kademelerinde fedakarca hizmet veren, vatan sevgisiyle yapan, TBMM’ye uzanan mücadele hayatıyla da milli gönüllerde saygın bir yer edinen Sayın Bölükbaşı hafızalarımızdan asla çıkmayacak, asla unutulmayacaktır. Merhum arkadaşımız son nefesine kadar üretmekten, millet ve memleket meselelerine kafa yormaktan hiç vazgeçmedi, hiç de yorulmadı. 23. Dönem Ankara Milletvekilimiz ve Genel Başkan eski Yardımcımız Sayın Ahmet Deniz Bölükbaşı’ndan biz razıyız, niyaz ederim ki Allah da razı olsun, rahmetiyle mükafatlandırsın. Son derece müteessir bir ruh haliyle, merhum dava arkadaşıma Cenabı Allah’tan rahmet; ailesine, camiamıza, milletimize başsağlığı diliyorum.”

Haberin Devamı

‘Önemli kayıp’

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da “Politikacı bir ailenin oğlu olarak tecrübeye ferasete ve ufka sahip bir insandı. Sadece partimiz için değil, ülkemiz için önemli kayıp olmuştur” dedi.

DENİZ GİBİYDİ

‘Anadolu Fırtınası’ lakabıyla bilinen efsanevi politikacı Osman Bölükbaşı’nın oğluydu Ahmet Deniz Bölükbaşı...

Önder Yılmaz-Ankara

25 Ekim 1949’da Ankara’da doğdu. TED Ankara Koleji ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, 1973’te Dışişleri Bakanlığı’na giren Bölükbaşı, birçok ülkede görev yaptı. Bölükbaşı’nın adının Deniz konulmasının ilginç bir hikayesi vardı. Babası Osman Bölükbaşı, oğlu 21 günlükken İnönü ve Bayar’a suikast suçlamasıyla hapse atıldı. Götürülürken oğlunun yanına gelip “Oğlum Deniz, baban gidiyor, belki gelmez. Bu memleketin pisliğini az su temizlemez diye adını Deniz koydum. Ben gelemezsem sen temizle” der.

1 Mart müzakerecisi

Bölükbaşı yeri geldiğinde esnek, yeri geldiğinde tavizsiz “dişe diş, kora kor” tavrı nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’nda uluslararası müzakerelerin aranan ismiydi. “Müzakereci” yönünün en önemli sınavını 2003’te Türkiye adına ABD ile Irak’a asker gönderme konusunda yürütülen görüşmelerde verdi. Kıbrıs sorununun çözümü için hazırlanan Annan Planı görüşmelerine de katıldı. 1 Mart Irak tezkeresi müzakere heyetinin başkanlığını yapan Bölükbaşı, görüşmelerde aldığı tutumla ABD heyetine kök söktürmüştü. Hatta ABD tarafının Bölükbaşı’nı sürecin dışında bırakmak için girişimlerde bulunduğu kamuoyuna yansımıştı. Bölükbaşı yıllar sonra müzakerelere ilişkin yaptığı değerlendirmede “Hâlâ 1 Mart tezkeresinin bedelini ödüyoruz. Tezkere geçmiş olsaydı, PKK’nın Kandil dışındaki kamp yerleri, eğitim alanları, cephanelikleri, Türkiye’ye geçiş yolları, toplanma bölgelerinin tümü bugün Türk askerinin kontrolünde olacaktı” demişti.

Bahçeli’ye danışman

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin her zaman radarında olan Bölükbaşı, 57. Koalisyon Hükümeti dönemi ve sonrasında bir süre MHP liderinin Dış Politika Başdanışmanlığı’nı yürüttü. Bahçeli, dış politik konularda hep Bölükbaşı’nın görüşlerine başvururdu. 2007’de Bahçeli’nin çağrısıyla siyasete girdi. Ankara Milletvekili seçilen Bölükbaşı, dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi.

Tarihler 21 Mayıs 2011’i gösterirken MHP’ye yönelik “kaset” komplosuna Bölükbaşı da kurban gitti. İddiaların MHP’ye zarar vermemesi için Bahçeli’den affını isteyen Bölükbaşı partideki görevinden istifa etti.

Bahçeli, istifa etmemesi yönünde tavsiyede bulunsa da ayrılma kararlılığı gösterdi. İstifasının ardından MHP’yi ve Bahçeli’yi hiç yalnız bırakmadı.

Türkiye’nin bekasını ilgilendiren uluslararası gelişmelerde hazırladığı raporları Genel Merkez’e sunarak danışmanlık görevini gayri resmi de olsa sürdürdü. Ancak aynı dönemde akciğer kanseri olduğunu öğrenen Bölükbaşı derhal tedaviye başladı.

Kalıcı eserler bırakmak isteyen Bölükbaşı, “Siyaset İskelesi”, “Dışişleri İskelesi”, “1 Mart Tezkeresi ve Sonrası”, “Gönül Semaveri” ve babasını anlattığı, “Türk Siyasetinde Anadolu Fırtınası” başta olmak üzere 6 kitap yazdı.

Doktor olan eşi Sema Hanım’la zaman geçirmeyi de ihmal etmeyen Bölükbaşı, “Duble” adını verdiği köpeği ile sabah yürüyüşlerine çıkmayı çok severdi. Bölükbaşı, BM’de çalışan büyük kızı Hande ve hukukçu küçük kızı Zeynep’i de iyi bir diplomat ve siyasetçi olduğu kadar iyi bir baba olarak ihmal etmezdi. Adı gibi denize düşkün olan Bölükbaşı, gemi maketi koleksiyonuna herkesten sakınırdı.

Bölükbaşı yaşam savaşını kaybetti

Suikasttan kurtuldu

Bölükbaşı, Atina ve Bonn büyükelçiliklerinde elçi müsteşarlığı görevlerinin yanı sıra Lizbon Büyükelçisi olarak çalıştı. Dışişleri Bakanlığı Birinci Hukuk Müşavirliği görevini yürüten Bölükbaşı 1991’de Atina’da Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı iken 17 Kasım terör örgütünün bombalı suikast girişiminden zırhlı aracı sayesinde ağır yaralı kurtuldu, 8 ay hastanede yattı.

Bölükbaşı yaşam savaşını kaybetti