Gündem Bosnalı küçük kıza Türkiye’de yeni hayat

Bosnalı küçük kıza Türkiye’de yeni hayat

17.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Böbrek kanseri tedavisi için Türkiye’ye gelen 6 yaşındaki Bosnalı Ivana, tedavilerinin ardından eski sağlığına kavuştu. Ivana ve ailesi, mutlu bir şekilde ülkelerine döndü

Bosnalı küçük kıza Türkiye’de yeni hayat

HABER ARAŞTIRMA - Böbrek kanseri hastası olan ve son şans diyerek ailesiyle birlikte Türkiye’ye gelen altı yaşındaki Saraybosnalı Ivana Bjelogriç, yedi ay süren tedavilerin ardından sağlığına kavuştu.

Haberin Devamı

Saraybosna’da yaşayan altı yaşındaki Ivana Bjelogriç’e henüz dört yaşındayken böbrek tümörü teşhisi konuldu. Tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen, Kadın Doğum uzmanı ve Biyokimya doktoru anne Ninoslova ile öğretmen baba Jelenko Bjelogriç’in tek çocuğu olan küçük kız hemen ülkesinde tedavi altına alındı.

Küçük kızın, kemoterapi ve radyoterapiler sonrasında bir böbreği alınmasına rağmen, kanseri akciğer ve karaciğerinde de kendini gösterdi.

Mesleklerine ara vererek çocukları için mücadelelerini sürdüren anne ve baba Bjelogriç, çocukları için kendi ülkelerinde bir kampanya düzenledi. Kampanya sonrasında toplanan para ile küçük kız Fransa’da otolog nakli (kendi hücrelerinden yapılan uygulama) yaptırdı. Ama küçük kızın tümörü yeniden büyümeye başladı.

Haberin Devamı

Çare için Türkiye’ye gelen aile, kızlarını, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi hekimleri Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali Yeğinsu, Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Mustafa Okumuş ve Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Hakan Sarbay yönetimindeki ekibe teslim etti.

Küçük kızın akciğer ve karaciğerlerine yayılan tümör başarılı bir operasyonla temizlendi. Sonrasında ise altı kürlük kemoterapi tedavisinin ardından küçük kız sağlığına kavuşturularak, geçtiğimiz pazar günü ülkesine uğurlandı. Anne ve baba Bjelogriç, “Amerika ve Avrupa’daki doktorların bile umut vermediği bebeğimiz, Türkiye’de sağlığına kavuştu mutluluğumuzu kelimelerle ifade edemiyoruz, sadece gönülden teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bosnalı küçük kıza Türkiye’de yeni hayat

Ninoslova ve Jelenko Bjelogriç, tek çocukları olan Ivana’nın yeniden gülüp oynadığını görmenin mutluluğunu yaşıyor. Bjelogriç ailesi, “Türk doktorlarına minnet duyuyoruz, teşekkür ediyoruz” dedi.

Bosna seferber olmuştu

Küçük kızın tedavisi için ülkesinde çok sayıda kampanya düzenlendi. Fransa’daki tedavi için ilk düzenlenen kampanyada 200 bin euroya yakın para toplanmış ve Ivana bir yıl boyunca Paris’te tedavi görmüştü. Burada karaciğerinden ve akciğerlerinden ameliyat olan küçük kız kemoterapi ve immonoterapilerden sonra iyileşerek ülkesine döndü. Ama 2020 yılında yeniden yapılan kontrollerde sol akciğerde metastaza rastlandı. Bunun için Türkiye’de tedaviye gelen küçük kız için yeniden kampanya düzenlenerek para toplandı.

 

 

Yazarlar