Gündem ‘Botoks kör ediyor’ iddiası

‘Botoks kör ediyor’ iddiası

09.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de bir tıp dergisinin botoks yaptıranların görme kaybı yaşadığına ilişkin araştırma haberini değerlendiren estetik uzmanları iddiayı bilimsel bulmadı

‘Botoks kör ediyor’ iddiası

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre yüzdeki kırışıklıklardan kurtulmak için başvurulan en yaygın yöntemlerden olan botoks kalıcı görme kaybına sebep olabiliyor. ABD merkezli JAMA Ophthalmology adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarında botoks yaptırdıktan sonra görme yetisini kaybeden üç kişinin bulunduğu belirtildi. Yağ, kolajen veya özel kozmetik ürünlerinin iğneyle vücuda enjekte edilmesi günümüzde artık sıradan ve güvenilir bir yöntem olarak görülüyor.

‘Göz çevresine işlem riskli’
Araştırmayı yürüten göz doktoru Michelle Carle bu maddelerin göz çevresi ve alın bölgesine uygulanmaması konusunda uyarıyor. Carle, “Kolajen gibi sıvı maddeler göz çevresine enjekte edildiğinde çok nadir de olsa kan damarlarına karışabilir. Göze giden atardamara denk geldiğinde ise kalıcı körlük yaşanabilir” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Uzmanlar ne diyor?

Prof. Dr. Şükrü Yazar ( Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı): Botoks sıvı bir maddedir. Sadece enjekte edildiği bölgede sinir uçlarında iletimi bloke eder. Herhangi bir katı madde olmadığı için damar içine enjekte edilse dahi körlük yaratmaz.
Doç. Dr. İlker Yazıcı (Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi): Botoks enjeksiyonlarında gelişen körlük vakalarıyla ilgili bu zamana kadar bilimsel bir yayın henüz yoktur. Botoks bir çözeltidir ve diğer dolgular gibi gözün damarlarını tıkayarak körlük yapması mümkün değildir.
Op. Dr. Elif Eren Aydın: Botoks uygularken en çok dikkat ettiğimiz, yüzeysel sinirlere ve damarlara enjeksiyon yapmamaktır. Bilinçsizce damar içine verilmesi körlüğe kadar yol açan kötü sonuçlar yaratabilir.

ESENGÜL DEMİRBAŞ İstanbul