Gündem Boyun fıtığı nedir?

Boyun fıtığı nedir?

29.04.2018 - 19:22 | Son Güncellenme:

Genelde boyun fıtığının sebepleri arasında, masa başında hareketsiz kaldığınızda ya da yanlış yapılan hareket sonucu boynunuz incinebilir. Omurganın görevi, hareketleri yönetmek ve omurgayı dış etkenlerden korumaktır. Bazen omurilik kanalı yer değiştirerek sinirlere baskı yaparak hareketleri sağlayan diskleri kaydırıp hasar verebilirler. Boyun omurlarında hassas bir yapıya sahip olduğundan en çok zarar gören bölgedir.

Boyun fıtığı nedir

Boyun fıtığı, meslek hastalıklarının içinde yer almaktadır. Mutlaka tedavi edilmeli boynun daha fazla zarar görmesi engellenmelidir.

Haberin Devamı


Boyun Fıtığına Neden Olan Sebepler

Genelde ağır işlerle uğraşanlar, şoförler ve masa başında görev alanlar; boyun fıtığı ile karşı karşıya kalabilirler. Ağır kaldırmak ve yanlış hareket sonucu disklerin kayması ile zedelenmeye kadar olumsuz sonuçlara bazı durumlarda felce bile neden olabilir.

Boyun Fıtığı Belirtileri Nasıl Başlar?

Boyun fıtığı illa boyunda oluşan bir ağrı değildir. Kol, bacak, bel sırt ağrılarına kadar ağrılara yol açmaktadır. Sinir sistemi ile alakalı fıtık sinirin en uç noktalarına kadar ulaşıp ağrıya sebep olmaktadır. Boyun fıtığı teşhisi önemlidir. Teşhiste ağrının başlangıcı önemlidir. Bazen ellerde uyuşmaya kadar his kaybı görülebilir.


Boyun Fıtığı Belirtileri

· Boynunuzu hareket ettirirken zorlanma

Haberin Devamı

· Kol, omuzu ense ve sırt bölgesinde görülen ağrı

· Boyunda düzleşme

· Kolda parmak uçlarına kadar uyuşukluk

· Kolun kuvvetini kaybetmesi

· Kas spazmı

· Kol ve ellerde şiddetli ağrı

Bu gibi belirtiler boyun fıtığı belirtileri arasındadır. Uyuşma ve kuvvet kayıpları yaşıyorsanız sinir ve beyin cerrahisinden randevu alarak boyun fıtığı olup olmadığınızı bilgisayarlı tomografi, MRI gibi MR gibi cihazlarla nörolojik muayene sonucunda değerlendirilerek teşhis konulmaktadır. Boyun fıtığına neden olan büyük zedelenmelere karşı doktorunuz gerektiğinde ameliyat önerebilir.

Boyun Fıtığından Korunmak İçin

  • Oturuş Pozisyonunuzu değiştirin
  • Boyna baskı yapan zorlayan hareketlerden kaçının
  • Uyurken boynunuz için destekleyici yastıklar koyun
  • Boynunuzu soğuğa karşı koruyun

Boyun fıtığı tedavisinde, ilaç tedavisi olarak kas gevşetici ve ağrı kesiciler kullanılır. İlaç ilk evrelerdeki tedavide kullanılır ancak ilerlemiş boyun fıtığı tedavisinde fizik tedavi ve ameliyatla tedavi gerektiren durumlar görülebilir. Mutlaka ilerlemeden tedavisinin erken teşhis ile yapılması önem taşımaktadır.