GündemBu kızlar rakip arıyor

Bu kızlar rakip arıyor

05.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kimi mühendislik okuyor, kimi mimarlık... Hepsi de birbirinden güzel. Ancak bu kızlar insanların izlerken bile sertliği nedeniyle çekindiği bir sporu yapıyorlar. Kızlar Wolves adıyla kurdukları takımla önce federasyon sonra da lig kurma peşindeler

Bu kızlar rakip arıyor

Avrupa ve Amerika'da olmak üzere bir çok ülkede popüler olan 'Flag Futbol' Türkiye'de de İTÜ'lü kızlar tarafından yapılmaya başlandı. Geçtiğimiz yıl kurdukları takımla 1 yıldır bu sporu tanıtmaya çalışan Wolves takımı önce gayrı resmi olsa da bir federasyon kurmayı daha sonra da bir lig kurup diğer ülkelerdeki takımlarla maç yapmayı hayal ediyor. Takımın 'head' koçluğunu Tuğbay Atilla, defans koçluğunu ise Bora Tamer Yılmaz yapıyor. Atilla ve takım üyeleriyle bu maceraya nasıl atıldıklarını konuştuk:

- Sanırım ilk kız flag(bayrak) futbol takımı sizlersiniz. Hedefleriniz nelerdir?
İstanbul Teknik Üniversitesi içerisinde ilk kurulan takımın biz olduğunu söyleyebilirim ancak elbette ki bizim haberimizin olmadığı ya da bizden önce kurulduklarını iddia edecek takımlar olacaktır. Hedefimiz, bu sporun Avrupa ve Amerika’daki popülerliğini Türkiye geneline yayabilmek.

- Ne zamandır birliktesiniz? Çalışmalar ne zaman başladı?
19 Nisan 2013 tarihinde takımın ilk antrenmanını gerçekleştirerek takımı kurduk. Aramızdan ayrılan arkadaşlarımız olduğu gibi yeni katılanlar ile güzel eğlenceli bir ortam yaratabildik.

- Ülkemizde daha popüler olan basketbol, tenis veya voleybol varken neden bu sporu tercih ettiniz?
Aralarında çok büyük bir fark yok. Tenis hariç. Voleybol ve basketbol gibi bu da bir takım sporu ancak çok daha compact, taktik ve beceri gerektiren bir spor. Flag futbolda Amerikan futbolunun hemen hemen tüm kuralları varken sakatlanmaya neden olan şiddeti içermemektedir. Oynamak için çok büyük sahaya, çok pahalı ekipmanlara ihtiyaç duyulmaması büyük artılarından bir tanesi.

- Tehlikeli değil mi? Özellikle kızlar için?
Basketbol ya da voleybol ne kadar tehlikeliyse o kadar tehlikeli bir spor. Aslına bakarsanız basketbolda ayak bileğinizin burkulup sakatlanma ihtimaliniz daha yüksek.

- Sizden başka takım var mı?
Kurulduktan sonra tabii ki en önemli işlerimizden bir tanesi maç yapabilmekti. Bu yüzden bizden başka takım var mı diye araştırma yaptık. İzmir’de Admirals, İstanbul’da da Robert College’in bir takımı olduğunu öğrendik. Daha sonra zaman içerisinde birçok takımın da bizleri duyarak bizim gibi takım kurmaya çalıştıklarını ya da kurduklarını öğrendik.

- Yurt dışındaki takımlarla maç yapmayı düşünüyor musunuz?
Şu anda Türkiye’de böyle bir sporun varlığı herhangi bir federasyon tarafından kabul edilmiş değil. Bu yüzden hiçbir takım resmi bir takım olamıyor. Bu takımı ilk kurarken amacım bu işin federasyonunu Türkiye’de kurarak kurulmuş olan takımları bir çatı altında toplamak, kurulacak olan takımlara da hem maddi hem de manevi destek vererek sistemin içerisine bir an önce entegre olmalarını sağlamaktı. Avrupa’da ve Amerika’da çok ciddi yatırımlar yapılarak bu spor yaşatılmakta. Aslına bakarsanız maliyetleri çok düşük bir spor. Yatırımların fazla olması popülerlik arttıkça oynayan sayısının artmasında.

- İlgiyi arttırmak için bir projeniz var mı?
İlginin artması için bu sporu insanların duyması önemli. Büyük takımların da bu spora ilgi göstermesi diğer önemli bir faktör. Şöyle bir hayalim var, büyük bir takımın maçından önce tribünler doluyken o takımın bayan bayrak takımı sahaya çıkıp maç yaptığı. Hem tribünlerde maçı saatler öncesinden bekleyen taraftarlar için bir gösteri, oynayanlar için ise ayrı bir motivasyon ve eğlence olacaktır.

Bu kızlar rakip arıyor


Maliyeti sudan ucuz
Takımın koçu Atilla, bu sporun maliyetinin çok düşük olduğunu belirterek, "Formalarımızı kendimiz yaptırdık. Zaten öyle uçuk rakamlar yok ortada. 1 takımın malzemelerinin maliyeti sadece 200 dolar. Saha, hakemler, antrenman sahasının toplam 1 senelik maliyeti en fazla 10 bin lira. Federasyonu kurabilirsek 10 takımın maliyetini bir sponsor bile karşılayabilir" diyor.

Bu kızlar rakip arıyor


Flag futbol nedir?
Flag futbol (Bayrak Futbolu), Amerika dışında Kontak Futbolu ya da Korumalı Futbol olarak da bilinen Amerikan Futbolu oyunun kurallarının basitleştirilmiş bir versiyonudur. Bu basitleştirmenin sonucu olarak koruyucu ekipmanlar yerine sadece bel bölgesine takılan bayrakların çekilmesi ile oyuncuya müdahale edilebilmektedir. Oyuncuların hemcins ya da unisex olması, oyuncu sayısı, saha boyutları, top kullanma hakları gibi kurallarda farklılık göstermektedir.


Wolves'in hafif 'deli' kızları
#4 Hazal Gizem Özbıyık (İşletme müh.)
#5 Pınar İskenderun (Tekstil müh.)
#7 İzgi Gizem Aras (Jeoloji müh.)
#10 Gizem Uygur (Jeoloji müh.)
#15 Bahar Erden (Meteoroloji müh.)
#17 Yağmur Selin Demirci (Tekstil müh.)
#18 Negin Ahmetoğlu (Mimarlık)
#21 Pınar Yılmaz (Tekstil)
#37 Merve Begüm Köksal (Metalurji müh)

İletişim: wolves.flagfootball@gmail.com
Instagram: wolvesflagfootball
Twitter: @wolvesflag

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler