Gündem ‘Bu yıl hedefimiz erkekler’

‘Bu yıl hedefimiz erkekler’

11.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4'üncü Ulusal Eylem Planı kapsamında 2021'de yapılan çalışmalar ve 2022 yılı yol haritasını açıklamak amacıyla Ankara'da basın toplantısı düzenlendi.

‘Bu yıl hedefimiz erkekler’

ANKARA Milliyet - Toplantıya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de katıldı.

Haberin Devamı

‘Cinayetler arttı’

Yanık, "İçişleri Bakanlığı'nın verilerine baktığımızda 2016'a 301, 2017'de 353 olan kadın cinayeti sayısının 2018'de 279'a düştüğünü görüyoruz. 2019'da 336, 2020 yılında 268, 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla da 307'dir. Bu yıl geçtiğimiz yıla göre yüzde 15 artış gerçekleşmiştir" diye konuştu. Türkiye’nin 1 Temmuz 2021 itibariyle İstanbul Sözleşmesi’nden resmi olarak çekildiğini hatırlatan Yanık, “Çekilme kararını Türkiye’nin ‘kadınların korunmasından ve şiddetle mücadeleden taviz verdiği’ anlamında yorumlayamayız” dedi.

KADES’e 279 bin ihbar

Soylu da "Biz bu yıl bir uygulama başlattık. Bu yıl hedefimiz erkekler. Adım adım Türkiye'deki bütün erkeklere aile içi ve kadına karşı şiddet konusunda neler yapmamaları gerektiğini anlatan bir çalışma başlatıyoruz" dedi. 2018'de Kadın Destek Uygulaması'nın (KADES) hayata geçirildiğini hatırlatan Soylu, şunları dedi:

Haberin Devamı

"KADES şu ana kadar yaklaşık 3 milyon 52 bin kadınımız tarafından indirildi. Bugüne kadar da 279 bin ihbar aldık, hepsine gidildi. Bunların 159 bini de gerçek ihbar. Yine 81 il merkezimizde 2019-2020-2021 eylem planı çerçevesinde aile içi şiddet ve kadına karşı şiddete yönelik, bunlarla mücadele büroları kuruldu. 2020'ye yönelik eylem planı hem bir ödev hem de her safhasını takip edeceğimiz bir süreç olarak önümüzde durmaktadır."

215 soruşturma bürosu

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, toplantıda yaptığı konuşmada aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda cumhuriyet başsavcılıkları bünyesinde 81 il ve 134 ilçe adliyesinde toplam 215 soruşturma bürosu kurulduğunu kaydetti. Gül, “14 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren 4’üncü Yargı Paketi ile eşe karşı işlenen suçlarda cezayı artıran nedenler artık boşanan eşi de kapsamaktadır. Bu süre içerisinde mahkemelerce ağırlaştırılmış müebbet kararları verildi. Esas itibariyle verilen ceza elbette önemli ama bizim buradaki yaklaşımımız, ‘Keşke kimse hiçbir şiddete maruz kalmasa, bunu önlesek.’ Ana yaklaşımımızın bu olması önemlidir” dedi.

‘Kadını yaşatalım ki insan yaşasın’

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2014 yılı itibariyle tüm eğitim kademelerinde kız çocuklarının okullaşma oranlarının yükseldiğini özellikle ortaöğretim seviyesinde ve yükseköğretim seviyesinde ilk defa erkek çocuklarının okullaşma oranlarını geçtiğini vurguladı. Özer, “Bu çok kritik bir veridir. Çünkü kadınlarımızın toplumsal statülerinin güçlendirilmesi eğitimde ve istihdamla doğrudan ilişkilidir” dedi. Özer, şöyle devam etti:

“Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz, kadına şiddet, şiddetin farkındalığı, zorbalık, siber zorbalık ve tüm bu kavramlarla ilişkili ve kadını ilgilendiren tüm konularla ilgili yıllardan beri rehberlik çalışmalarını başarılı bir şekilde yürütüyor. İnşallah 2022 yılında da bu süreci çok daha başarılı bir şekilde ileriye taşıyacağız. Şeyh Edebali’nin bir sözü var; ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.’ Biz de Milli Eğitim Bakanlığı olarak küçük bir ilave yapıyoruz, ‘Kadını yaşatalım ki insan yaşasın.”

KADES iki hayat daha kurtardı

Kırıkkale'de, Hakan K. tartıştığı eşi Ayşenur K.'yı (34) bıçakla yaraladıktan sonra baldızı G.İ. ile birlikte rehin aldı. G.İ.'nin cep telefonu ile Kadın Destek Uygulaması'na (KADES) yaptığı ihbarın ardından 3 dakikada eve gelen polis ekipleri, Hakan K.'yı etkisiz hale getirerek iki kız kardeşi kurtardı.