GündemBu yıl puanlar düşük olabilir

Bu yıl puanlar düşük olabilir

30.07.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu yıl puanlar düşük olabilir

Bu yıl puanlar düşük olabilir





Üniversite tercihleri için son kararlar verilirken, uzmanlar bu yıl puanlarda düşme beklediklerini söylediler.
MEF Dershanesi uzmanları, adayların fakültelerin geçen yılki puanlarına bakarak, "istediğim yere giremeyeceğim" endişesine kapılmamaları gerektiğini belirterek, "Böyle bir düşünce doğru olmayacak. Bu nedenle tercih yaparken geçen yılın puanlarını değil, yüzdelik dilimlerini göz önünde tutmak gerekiyor" dediler.
MEF Rehberlik ve Araştırma Birim Müdürü Erdem Kaya, 2001 değerlerine göre puanlarını hesaplayan adayların özellikle sayısal ve sözel puan türünde beklediklerinden farklı puan aldıklarına dikkat çekti.

4.7’lik bir fark var
105 puan ve üzerine bakıldığında geçen yılın sonuçlarına oranla düşüş olduğunu belirten Kaya, "Bu düşme 120 puan ve üzeri değerlendirmede daha da artıyor. Geçen yıl, 4 yıl ve üzerinde eğitim veren lisans programlarını tercih etme hakkı kazanan aday sayısı 651 bin 733 kişiydi. Bu yıl ise bu rakam 613 bin 915 kişi oldu. Arada yüzde 4.7’lik bir fark var" dedi.
Bu yıl en fazla meslek liseleri ve klasik liselerde düşüş görüldüğü belirtilirken, üç puan türünde de yapılması gereken net soru sayısının çok fazla olmadığı bu nedenle düşüşün gerekçelerinin incelenmesi gerektiği belirtildi.

Adaylar, üniversite tercihlerini 31 Temmuz - 9 Ağustos tarihleri arasında yapacaklar. Tercih yaparken şunlara dikkat etmeniz gerekiyor:
• Liseden hangi alandan mezun iseniz, bu alanla ilgili yüksek öğretim programlarını tercih ettiğinizde şansınızın daha fazla olacağını unutmamalısınız. Çünkü eğitim gördüğünüz alanla bağlantılı puan türü ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih ettiğinizde AOBP’niz 0.5’le çarpılarak ÖSS’de aldığınız puana eklenir. Eğer ÖSYM’nin kendi alanınızda belirttiği dışında bir tercih yaparsanız ilgili AOBP’niz 0.2 katsayısıyla çarpılarak ÖSS puanınıza eklenir.
• Elde ettiğiniz Y ÖSS (yerleştirme puanı) puanlarınızı ve yüzdelik dilimlerinizi, tercih etmeyi düşündüğünüz yükseköğretim programlarının taban puanları ve yüzdelik dilimleriyle karşılaştırmanızda yarar var. Ancak bu karşılaştırma sizlere bir yorumlama verisi sunar. Yükseköğretim programlarının taban puanları yıldan yıla değişiklikler gösterebilir.
• Tercih yaparken hem istek hem de puan sırasına uygun olmasına dikkat edin. 3. tercihinizi kazandığınızda "Keşke 4 ya da 5’inciyi kazansaydım" demeyecek şekilde düzenleme yapın.
• Farklı puan türlerinden tercih yapacak olursanız bu puan türlerinin kendi içinde tutarlı sıralanmış olmasına dikkat etmelisiniz.
• Kazansanız bile kaydolmayı düşünmediğiniz bölümlere tercih listenizde yer vermeyin. Çünkü bu bölüme yerleştiğiniz takdirde kayıt yaptırsanız da yaptırmasanız da bir sonraki yıl AOBP’nizin düşeceğini unutmamalısınız.




























EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler