Gündem Burada yok yok ne istiyorsunuz?

Burada yok yok ne istiyorsunuz?

21.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milli piyade tüfeğinin üretim planlarını satarken yakalanan MKE Kırıkkale Silah Fabrikası Genel Müdürü Mustafa Tanrıverdi hakkında 29.5 yıl hapis istemiyle dava açıldı. İddianameye göre Tanrıverdi, alıcıya planları gösterip istediklerini seçmesini önerdi

Burada yok yok  ne istiyorsunuz

Milli piyade tüfeği MPT 76’nın da aralarında bulunduğu silahların üretim planlarını 200 bin Türk lirası ve 300 bin dolar karşılığında satmaya çalışırken suçüstü yakalanan eski Makina Kimya Endüstrisi Kırıkkale Silah Fabrikası Genel Müdürü Mustafa Tanrıverdi hakkında, “görevi kötüye kullanmak, devlet sırlarından yararlanma, devlet hizmetlerinde sadakatsizlik” suçlarından 29.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İddianameye göre bir lokantada olayın ihbarcısı silah tüccarına planları veren Tanrıverdi, önce korkarak, “Tüm çocuklarının ölüsünü görür müsün, bak bir şey yapmadığına”, “Sizin personel bizi şikâyet etmez de mi?” dedi.

Haberin Devamı

Tanrıverdi, para dolu çantayı teslim aldıktan sonra ise silah tüccarına, “Sen saydın de mi ben sana güveniyorum” dedi. Tanrıverdi, silah tüccarı planlara bakarken ise, “Bakın burada yok yok, ne istiyorsunuz?” dedi. İddianamede, lokanta çıkışı yakalanan Tanrıverdi’nin silah tüccarına verdiği flash bellek içinden MPT 76, G3, Z41 tüfekleri, MP5, MP5K, MTS susturuculu makinalı tabancalar, MP5’ten modifiye edilen T94A, T94SD sportif silahlar ile HK33E, T43, Z43, Z43P, Z5, Z5K, Z5P, Z5RS silahlarına ait gizli planlar çıktığı kaydedildi.

‘Sen saydın de mi?’

Anayasal Suçlara Bakmakla Görevli Cumhuriyet Savcısı Ali Alper Saylan tarafından hazırlanan iddianamede, Tanrıverdi’nin 6 Nisan’da yapılan operasyonla suçüstü yakalandığı ve 7 Nisan’da tutuklandığı belirtildi.

Haberin Devamı

İddianamede, Tanrıverdi’nin kendisini ihbar ederek yakalanmasını sağlayan Türk vatandaşı, ABD menşeili silah firmasının sahibi olan K.K. ile Çiçek Lokantası’nda saat 18.20 sıralarında buluştuğu, özel odadaki bu buluşmanın teknik araçlarla izlendiği belirtildi. İddianamede, Tanrıverdi ile K.K. arasındaki konuşmalara yer verildi. İddianamede, Tanrıverdi’nin, yanında getirdiği silahların bilgilerini içeren flash belleği bilgisayara takarak K.K.’ya gösterdiği anlatıldı.

Tanrıverdi’nin korkmaya başladığı ve bu işi uzatmamak gerektiğini söyleyerek, K.K.’ya, “Sen tüm çocuklarının ölüsünü görür müsün, bak bir şey yapmadığına”, “Sizin personel bizi şikayet etmez de mi?” dediği kaydedildi. Tanrıverdi’nin, para çantasını teslim aldıktan sonra saymaya gerek olup olmadığını K.K.’ya sorduğu, “Sen saydın de mi, ben sana güveniyorum” dediği belirtildi. İkilinin bilgisayardan silahların bir kısım çizim ve bilgilerine birlikte bakıp konuştukları kaydedilen iddianamede, Tanrıverdi’nin, K.K.’ya, “bakın burada yok yok ne istiyorsun” dediği ifade edildi.

Çantadaki 29 bin euro

Polisin lokanta çıkışı suçüstü yakaladığı Tanrıverdi’nin elindeki çanta içinden 200 bin Türk lirası ve 300 bin doların ele geçirildiği anlatılan iddianamede, önceden seri numaraları alınmış 100 adet 50 TL’lik toplam 5 bin liranın ise ceketinin iç cebinden bulunduğu kaydedildi. Tanrıverdi’nin, Nokia N 86 ve Sony Xperia marka iki cep telefonunu ise lokantada unuttuğu belirtilen iddianamede, yakalanması sonrasında MKE lojmanlarındaki ev adresinde arama yapıldığı, yatak odasındaki gardropta çanta içinde toplam 29 bin 45 euro ile bin 593 dolar bulunduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

İddianamede, Tanrıverdi’nin ev ve işyerindeki aramalar ile K.K.’ya verdiği dijitallerin, “devlet sırrı” kapsamında Ankara Adliyesi’nde oluşturulan güvenli bir odada muhafaza altına alındığı ve içindeki bilgilerin hâkim huzurunda incelendiği belirtildi. İddianamede, 24 gün süren inceleme sonrasında, Tanrıverdi’nin K.K.’ya verdiği Sandisk marka flash bellek içinden, MPT 76, G3, Z41 tüfekleri, MP5, MP5K, MTS susturuculu makinalı tabancalar, MP5’ten modifiye edilen T94A, T94SD sportif silahlar ile HK33E, T43, Z43, Z43P, Z5, Z5K, Z5P, Z5RS silahlara ait gizli planlarının çıktığı kaydedildi.

‘Hac parasıydı’ dedi

Haberin Devamı

İddianamede, müşteki olarak yazılan Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), 16 Mayıs’ta savcılığa gönderdiği yazısında, fikri ve sinai mülkiyet hakları SSM’na ait olan MPT 76 tüfeğinin tüm tasarım dökümanları, parçalarının detaylı ölçü bilgilerini içeren teknik resimleri ve MPT 76 parçalarının üretim bilgilerini içeren operasyon planlarının “GİZLİ” gizlilik derecesinin haiz olduğu belirtildi.

İddianamede, savunmasına yer verilen Tanrıverdi, “Evde bulunan paralar bana aittir. Eşimle hacca gideceğimiz için evde bulundurduğumuz paradır” dedi. MPT 76 silahının fason olarak üretilemeyeceğini savunan Tanrıverdi, “Bu parçaları piyasadan toplayan biri yüzde 100’üne erişemeyeceği için silahın bütün parçalarını üretmesi de teknik olarak mümkün değildir. Yine silahın kritik parçaları mesela namlusu hiçbir zaman fason olarak üretilemez. Bugüne kadar ilk defa savcılığa, karakola geldim. Bu olaylardan dolayı sonsuz pişmanım” diye konuştu.

İhbarcıya takipsizlik

Tanrıverdi hakkında “haksız mal edinmek” suçundan ayrıca soruşturma başlatıldığı belirtilen iddianamenin ekinde Tanrıverdi’yi ihbar ederek yakalanmasını sağlayan işadamı K.K. hakkında ise, etkin pişmanlık hükümleri uygulanarak, rüşvet verme suçunun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verildiği kaydedildi.

29 yıl 6 ay hapis talebi

Hazırlanan iddianamede, Tanrıverdi’nin silah fabrikası müdürü olarak kendisine açık olan devletin güvenliğinin gizli kalmasını gerektirdiği fenni keşif veya yeni buluş veya sınai yenilik niteliğindeki gizli silah bilgilerini 200 bin TL ve 300 bin dolar karşılığında ihbar edene satmak suretiyle üzerine atılı “devlet sırlarından yararlanma” ve “rüşvet alma” suçlarını ayrı ayrı işlediği belirtildi. İddianamede, Tanrıverdi’nin, 29 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.