28.04.2018 - 12:37 | Son Güncellenme:
Kış aylarında nüfusu yalnızca 1.500 olan Burgazada yaz aylarında 15.000’e yakın misafir ağırlıyor. Kınalıada ve Heybeliada arasında yer alan Burgazada’ya Kadıköy iskelesinden kalkan vapurlar ile yarım saatte ulaşılabiliyor. Adada belediyeye ait olan araçlar dışında motorlu taşıt bulunmadığı için ulaşım fayton ve bisiklet ile sağlanıyor.
Burgazada’da gezilecek yerler nerelerdir?
Aya Yani Kilisesi: Kilisenin 867 yılında İmparatoriçe Theadora tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Burgazadalılar için hem köklü bir tarihi ifade eder hem de özel mimarisi sebebiyle adalıların ve turistlerin ilgisini çekmektedir. Aya Yani Kilisesi’nin geçmişine baktığımız zaman birçok rivayet ile karşılaşıyoruz. Bunlardan biri kilisenin içinde bulunan zindandır ve bu zindanın içinde Papaz Methodius isimli birinin 11 yıl kadar hapis kaldığı söylenir.
Aya Yorgi Garibi Manastırı: 1728 yılından bu yana yaşamını sürdürmeye devam eden bir tarihi yapıdır. Ancak yangın çıkması sebebiyle neredeyse tamamen yok olmuştur. Yıllar sonra tekrardan yenilenip bugüne kadar Burgazada’daki yerini korumuştur. Söylentiye göre yangından sonra, ibadet etmeye önem veren Burgazada’da kalan bir kişi tarafından restore edilmiştir. Manastır Orta Çağ Bizans mimarisinin özelliklerini taşır.
Hristos Manastırı: Manastır, eski adı Hristos Tepesi olan Bayrak Tepe’de bulunur. Bu tepe adanın tek tepesidir. Yapının Makedonyalı imparator I. Vasil tarafından yaptırıldığı bilinir. Adalılar bu manastırda her yıl 6 Ağustos’ta kutsal günlerini kutlayan Ortodokslara eşlik ederek törene katılır.
Sait Faik Müzesi: Yazar Sait Faik Abasıyanık’ın yaşamına tanıklık etmiş olan bu ev 1959 yılından beri müze olarak ziyaret edilebilmektedir. Müzede Sait Faik’e ait kişisel eşyalari mektuplar ve notlar görülebilmektedir.
Burgazada’da ne yenir?
Burgazada’da deniz ürünleri ağırlıklı olmak üzere Türk ve Rum mutfağından çeşitli yemekler tatmalı, adanın sembollerinden Ergün Pastanesi’ne uğramalı ve seyyar dondurma satıcısı Yunus Usta ‘yı bulmalısınız!