Gündem Bursa neden hedef oldu?

Bursa neden hedef oldu?

29.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bursa Ulucami yakınında gerçekleşen canlı bomba saldırısının hangi örgüt tarafından gerçekleştirildiğine yönelik güvenlik güçlerinin incelemeleri sürerken, saldırı için neden Bursa’nın seçildiği de merak konusu.

Bursa neden hedef oldu

Güvenlik uzmanları, tarihinde ilk kez bir terör saldırısına hedef olan Bursa’nın aşırı Selefi akımların transit noktası olduğuna dikkat çekiyor.

Güvenlik uzmanları, tarihinde ilk kez bir terör saldırısı yaşayan Bursa’daki eylemin, IŞİD’in daha önce Sultanahmet Polis Karakolu’na gerçekleştirdiği saldırıyla benzer nitelikler taşıdığını söyledi. Milliyet’e konuşan uzmanlar şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘Sultanahmet’le benzer’

- Abdullah Ağar (Güvenlik Uzmanı- Dışişleri Bakanlığı bünyesinde 4 yıl Irak’ta güvenlik danışmanlığı yaptı): “Saldırı, hem saldırganın yaşı ve profili hem de eylem biçimi açısından Ocak 2015’teki Sultanahmet saldırısına benzer nitelikte. O saldırıda, IŞİD saflarında çatışan nişanlısı ölen genç bir kadın, istismar edilerek kullanılmıştı. Bursa saldırısı için de böyle bir ihtimal gerçekleşmiş olabilir. Saldırganın Urfa’dan geldiğinin tespit edilmesi, IŞİD ihtimalini güçlendiriyor. Canlı bombalar, geçmişlerinde ağır travmalar bulunan insanlar arasından seçiliyor.”

‘IŞİD’i işaret ediyor’

- Metin Gürcan (Güvenlik Analisti): “Bu eylem IŞİD kokuyor. Örgüt, bugüne kadar büyükşehirlerde özellikle yabancı turist kafilelerinin yoğunlukla bulunduğu yerleri hedef seçiyordu. Bu terör eylemi Bursa tarihinde ilk. Ancak aslında çok da ayrı düşünemeyiz. Çünkü Bursa, aşırıcı Selefi akımların gerek küreselden gerek Türkiye’den örgüte katılımlarda transit kullandığı bir nokta. Bugüne kadar örneğin, Adıyaman gibi göz önünde değildi ama Bursa ili gözden kaçmıştı. Bu saldırıda gündeme gelmeli. Terör örgütü IŞİD’in stratejik aklı Bursa’yı biliyor. İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde art arda yaşanan terör saldırılarının ardından güvenlik önlemleri ciddi oranda artınca, örgüt hedefi başka büyükşehirlere yöneltmiş olabilir. Terör bu tip örgütler için önemli bir motivasyon. IŞİD’le mücadelede artık Türkiye’nin her yanı bir cephe konumunda.”

Haberin Devamı

‘Daha yumuşak bir hedef’

- Prof. Dr. Ercan Çitlioğlu (Terör Uzmanı): “Saldırıyı IŞİD’in gerçekleştirdiği varsayımından yola çıkarsak Bursa’nın seçilmesini kentin nispeten yumuşak bir hedef olmasına bağlıyorum. Ankara ve İstanbul gibi metropollerde kısa aralıklarla yaşanan terör saldırıları sonrası güvenlik önlemleri ciddi şekilde arttırılmıştı. Terör örgütleri için yakalanma riski göz önüne alındığında daha yumuşak hedefler ön plana çıkar. Bursa örneği de bu şekilde. Artık Türkiye’nin her şehri, özellikle turistik bölgeler ve Suriye sınırına yakın kentler riskli alanlar.”

Yazarlar