Gündem Büyük Ödüller sahiplerini buldu

Büyük Ödüller sahiplerini buldu

26.11.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nin sahipleri belirlendi. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ödüllerin gittiği isimler şöyle;

Büyük Ödüller sahiplerini buldu

Edebiyat dalındaki ödüle, “yerli düşüncenin egemenliği adına ürettiği özgün eserler, Türk Edebiyatı’na kattığı kelime tercihleriyle dolu estetik anlatım dili ve insanı kalbinden tutmayı öneren değerli fikirlerinden dolayı”, eylül ayında hayatını kaybeden Türk edebiyatının önemli ismi Nuri Pakdil layık görüldü.

Müzik alanındaki ödül ise, “Türk pop ve rock müziğinde kültürel kimliğin temsiline verdikleri önem ve kırk yılı aşkın süredir devam ettirdikleri müzik çizgilerindeki istikrar ve başarıları dolayısıyla” MFÖ’ye verilmesi kararlaştırıldı.

Sinema ödülüne, “Türk sinemasının milli ve yerli kimliği için bir ömür boyu süren çabaları ve bu uğurda ürettiği özgün sinema eserleri dolayısıyla” Mesut Uçakan layık bulundu.

Haberin Devamı

Resim dalındaki ödül, “kültürel geleneklere bağlantılı çalışmaları ve peyzaj tasvirlerine yönelik soyut çalışmalarıyla Türk resmine getirdiği farklılık ve resmin özgün temsilcilerinden birisi olmasından dolayı” Devrim Erbil’e verildi.

Geleneksel sanatlar ödülüne, “hat ve ebru sanatlarının yeni nesillere aktarılması, sevdirilmesi ve öğretilmesindeki üstün gayret ve çabaları dolayısıyla” Fuat Başar hak kazandı.

Mimarlık ödülünün “Türk mimarisinin geçmişine yönelik kuramsal ve kavramsal çalışmaları, restorasyon faaliyetleri, İslam mimarisi içinde Türk eserlerinin kimliğini vurgulayan görüşleri ve bu konulara dair yazdığı kitapları dolayısıyla” Doğan Kuban’a verilmesi kararlaştırıldı.

Sosyal Bilimler dalındaki ödülün “tarih ve kültür tarihçiliğine yaptığı katkıları, İslam tarihindeki tasavvufi grup, kişi ve yapıları sosyal tarih perspektifinden titizlikle inceleyen akademik çalışmaları dolayısıyla” Ahmet Yaşar Ocak’a verilmesi uygun bulundu.

Haberin Devamı

Vefa ödülüne ise ağustos ayında Van’ın Erciş ilçesinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden eski Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Haluk Dursun layık görüldü.