Gündem Büyük usta ‘dağlardaki mesken’e uğurlandı

Büyük usta ‘dağlardaki mesken’e uğurlandı

29.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en önemli aktörlerinden Tuncel Kurtiz için Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde anma töreni düzenlendi. 600 kişilik salonda, koltuklardan merdivenlere ayakta durulabilecek her yer büyük ustaya veda etmek için hınca hınç doluydu

Büyük usta ‘dağlardaki mesken’e uğurlandı

Önceki gün hayatını kaybeden Türkiye’nin en önemli aktörlerinden Tuncel Kurtiz için dün Harbiye’deki Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde bir anma töreni düzenlendi. Sabah 11.00’de düzenlenen tören başlamadan yaklaşık 600 kişilik Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde koltuklar, merdivenler ve ayakta durulabilecek her yer Kurtiz’e veda etmeye gelen sevenleriyle doluydu.

Dostları yalnız bırakmadı
Tuncel Kurtiz’in eşi Menend Kurtiz ve oğlu Mirza Kurtiz’in taziyeleri kabul ettiği törene CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de katıldı. Sanat dünyasından ise Tarık Akan, Kıvanç Tatlıtuğ, Halit Ergenç, Bergüzar Korel, Melek Baykal, Menderes Samancılar, Leman Sam, Şevval Sam, Demet Akbağ, Arif Sağ, Derviş Zaim’in de aralarında olduğu isimler Kurtiz’i son yolculuğuna uğurlamak için Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ndeydi.
Anma başladığında salondakiler önce “Tuncel Kurtiz ve diğer ustalar için” bir dakikalık saygı duruşuna davet edildi. Saygı duruşunun ardından Kurtiz dakikalarca ayakta alkışlandı. Töreni sunan tiyatro ve sinema sanatçısı Ayla Algan, Kurtiz’in sevdiği bir parçayı çalması için Ayşen Bölükbaşı’nı sahneye davet etti. Piyano dinletisinin ardından Ayla Algan, Kurtiz’i sevenleri onunla ilgili yazılar yazmaya ve Şehir Tiyatroları’na göndermeye davet etti. Algan, bu yazıları basmak istediklerini dile getirdi.

Omuzlarda çıkarıldı
Ardından Kurtiz’le ilgili bir video gösterildi. Kurtiz’in çocukluk yıllarını, tiyatro turnelerini anlattığı videoda ayrıca Kurtiz’in turne yıllarında sürekli dillerinde olduğunu söylediği Sabahattin Ali’nin “Dağlar” şiirini okuduğu bir bölüm de yer alıyordu. Videonun bitmesinin ardından yapılan konuşmada, “Dağlar” şiirinin “Benim meskenim dağlardır” mısralarına atıfta bulunularak, Kurtiz’in “Kaz Dağları’ndaki meskeni”ne uğurlanacağı söylendi ve sahnede duran naaşı omuzlara alınarak, tiyatro sahnesinden çıkarıldı.
Kurtiz’i uğurlamak için fuayeye çıkan kalabalık, onu uzun süre alkışladı. Kalabalıktan birinin “Çapulcular seni unutmayacak” diye bağırması da alkış aldı.

Haberin Devamı

ÇAMLIBEL’DE TOPRAĞA VERİLECEK
Türk Sineması ve tiyatrosunun usta ismi Tuncel Kurtiz bugün Kaz Dağları’nın eteklerindeki Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Çamlıbel köyünde toprağa veriliyor. Kurtiz’in daha önce dile getirdiği Alevi köyü olan Tahtakuşlar’da toprağa verilmesi yönündeki isteği polemiğe neden oldu. Tartışmalara noktayı koyan ailesi Milliyet’e ünlü sanatçının öğle namazının ardından Çamlıbel’de defnedileceğini açıkladı. Bir röportajında “Siz nasıl hatırlanmak istersiniz” sorusuna “Hiç umrumda değil, ne derlerse desinler... Bakın en çabuk Türkiye’de gömerler ölüyü. Ben ölüme inanmıyorum. Belki bahar ülkesine açılan kapıdır ölüm. Hepimiz bu kapıdan geçeceğiz. Nedir ki bu dünya? Daha bunu yanıtlayamıyoruz ki, ölümün yok oluş olduğunu nereden bileceğiz? Şamanların yaptığı gibi ölünce mezarıma iki şişe şarap, sevdiğim filmlerimi ve bitiremediğim kitaplarımı koysunlar. O yolculukta” diyen Kurtiz’in ölümünün ardından butik oteli Zeytinbağı’nın bulunduğu Çamlıbel köyü ya da üç kilometre uzağındaki Türkmen köyü Tahtakuşlar’da toprağa verileceği açıklandı.
Ünlü sanatçının kayınbiraderi Erhan Şeker’in eşi Necla Özgür Şeker, “Vasiyeti buraya gömülmesi yönünde idi. Çamlıbel ya da komşu Tahtakuşlar’a defnedeceğiz” dedi. Ancak 1949-1952 yıllarında Edremit Kaymakamlığı yapan babası Vala Kurtiz sayesinde Kaz Dağları’na olan hayranlığıyla tanınan Kurtiz’in nereye defnedileceği polemik konusu oldu.

Muhtarın işgüzarlığı
Ailesi Kurtiz’in Tahtakuşlar’a defni için girişimde bulundu, ancak muhtar Hasan Bozkurt, konuyu ihtiyar heyetine danıştığını ve uygun görülmediğini söyledi. Bozkurt, buna gerekçe olarak köy mezarlığında yer olmadığını açıkladı. Ancak Kurtiz’in Alevi mezarlığına gömülmek istenmediği öne sürüldü. Bozkurt’un “Ben beş yıldır muhtarım, hiç böyle bir vasiyeti olduğunu söylemedi. Eğer izin verirsek biz burada sokağa çıkamayız. Burası Türkmen köyü” sözleri internet sitelerine yansıdı.
Kurtiz’in 2006’da ünlü halk ozanı Ali Ekber Çiçek’in de defnedildiği Tahtakuşlar’a gömülmek istediğini bilen bazı köy sakinleri ise Milliyet’e Bozkurt’un kimseye danışmadan böyle bir karar aldığını, ünlü sanatçının kendi köylerine gömülmek istediğini herkes tarafından bildiğini söyledi. Bozkurt’un daha sonra Kurtiz’in Tahtakuşlar’a gömülmesini kabul ettiği ancak ailenin polemik zerine Çamlıbel’de karar kıldığı öğrenildi. Tartışmalar gün boyu sürerken Necla Şeker Milliyet’e Kurtiz’in Çamlıbel’de toprağa verileceğini açıkladı. Çamlıbel Muhtarı Mustafa Çambel de “Tahtakuşlar istemedi” polemiğini yalanlarken “Bilgi kirliliği var. Bunlara itibar etmeyin. Bana hep ’Muhtar ölünce bana deniz gören, yol üzeri bir mezarlık hazırla. Torpil yap’ diye takılırdı. Biz tam istediği gibi bir mezar hazırladık. Köyümüzde toprağa vereceğiz” dedi.
HABER MERKEZİ