Gündem ‘Büyütülecek bir hadise değil’

‘Büyütülecek bir hadise değil’

28.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede çadır sorunu devam ederken, depremin 3. gününde Kızılay’ın, Haluk Levent’in kurucusu olduğu AHBAP derneğine çadır satmasının ortaya çıkması tepkilere yol açmıştı.

‘Büyütülecek bir hadise değil’

HABER MERKEZİ - CNN Türk’e konuşan Kızılay Başkanı Kerem Kınık, “AHBAP çadır ithal etseydi, bizim maliyetine verdiğimizin iki katına almak durumunda kalacaktı. Büyütülecek bir hadise değil. AHBAP bizden almasaydı, biz bu çadırları AFAD’a verecektik” dedi. Kınık şöyle devam etti:

Haberin Devamı

‘İthal etse iki katı’

“AHBAP bu konu ile ilgili bir bağış almış, yani barınma ihtiyacının giderilmesi için bir bağış alınmış. Kendisi bu bağışı bir bedel üzerinden verecek, belki bunu ithal etseydi belki bizim standartlarımız da uluslararası en iyi kalitedeki kış çadırlarını bizim maliyetine verdiğimizin iki katına yurt dışından almak zorunda kalacaktı. Ama biz daha düşük maliyetle bağışçının toplam maliyetini düşürecek şekilde sahayı seferber ettik. Bu çadırlarda başka bir ülkeye kurulmadı yine depremzedelerimize, AFAD’ın göstermiş olduğu yerlere kuruldu. Biz bu parayla da hammadde aldık. Dolayısıyla bu büyütülecek bir hadise değil. AHBAP bizden almasaydı, biz bu çadırları AFAD’a verecektik. Günün sonunda vatandaşımıza hizmete gitmiş.”

Haberin Devamı

‘Gıda da satın aldık’

Haluk Levent ise Fox TV’de yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ben o gün çadır bulamadım. Yetişilemeyen çok yer var. Gidilemeyen çok yer var biz oralara gittik. Çok zordu. Çadır yok oralarda. Hiçbir yerde yok. İlk gün resmi kurumlarla iletişim halindeydik. Kızılay’ın çadır sattığını biliyordum. Ama deprem zamanında ya da normal zamanda olup olmadığını bilmiyorum. İnsanlar soğukta donarken aman ‘İnsanlar bana ne der?’ diye düşünecek durumda değildim. Arkadaşlarım Kızılay’ın çadır sattığını öğrenince hemen harekete geçtiler. Hemen 2 bin 50 adet sipariş verdik. Bir çadırı 22 bin liraya aldık, nakliye ve KDV’si dahil. Ben bu çadırları almasaydım, AFAD alsaydı o da Kızılay’dan parayla alacaktı. Bu tartışma insanlara çadırlar gittikten sonra yapılmalı çünkü insanlar donuyor ve ölüyor orada. ‘Kızılay çadır satmalı mı?’ sorusunun muhatabı değilim. Kızılay’dan gıda da satın aldık. Zaten çadırların ve konteynerin faturalarını yayınlayacağım.”

AK Parti’den ilk yorum

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise gazetecilerin konuya ilişkin sorusu üzerine, “Sivil toplum örgütleri deprem münasebetiyle topladıkları paraları zaten ya Kızılay’a ya AFAD’a devredecekler. O kişiler bunu ‘para karşılığı aldı’ diye ifade etmek yerine, Kızılay bu dağıtım organizasyonunu o sivil toplum örgütüne devretti diye düşünmek daha doğru” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Kızılay: Talep eden kuruluşlara ücretli

ANKARA İHA - Türk Kızılayı da gündemde yer alan çadır ve konserve satışı konuları hakkında açıklama yayımladı. Açıklamada; Kızılay Derneği, Kızılay Çadır-Tekstil Grubu ve Kızılay Lojistik Grubu’nun ayrımına değinildi, Kızılay Lojistik Grubu’nun öncelikle Kızılay Derneği’nin saha operasyonlarını yürütmek ve ihtiyacı doğrultusunda Kızılay Derneği’ne gıda maddeleri temin etmekle yükümlü olduğu, ardından da diğer talep eden kurum ve kuruluşlara hizmet ürettiği bildirildi.

Açıklamada, Kızılay Derneği’nin insani yardım operasyonlarına odaklı olduğu, Kızılay Yatırım Grubu’nun da bu operasyonların finansmanını sağlamak üzere uzmanlaştığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Kızılay Derneği, kendisine bağışlanan her bir kuruşu ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır. Bu bağışlarla insani yardım malzemesi tedarikini ise bu alanda uzmanlaşmış Kızılay Yatırım Grubu üzerinden yapılmaktadır. Böylelikle daha fazla insana ulaşma imkanına ve sistemin sürdürülebilirliği imkanına kavuşmaktadır.”

Haberin Devamı

Kızılay Çadır-Tekstil Grubu’nun asli görevinin Kızılay Derneği’nin
‘barınmaya destek’ fonksiyonu gereği çadır stoklarını hep aynı miktarda tutmak olduğu ifade edilen açıklamada “Bu sorumluluğunun ardından ise ülkemizde ve dünyada kendisinden talep eden kurum ve kuruluşlar için ücreti mukabili çadır üretimi yapmaktadır” denildi.