Gündem ‘Çakma mafya’ya ‘Sahil’ operasyonu

‘Çakma mafya’ya ‘Sahil’ operasyonu

22.05.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye genelinde yeraltı dünyasının liderlerinin adını kullanarak çeşitli suçlara karışan 139 kişi ‘Sahil Rüzgârı’ operasyonuyla gözaltına alındı

‘Çakma mafya’ya ‘Sahil’ operasyonu

FERİT ZENGİN İstanbul - Emniyet Genel Müdürlüğü KOM (Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele) Daire Başkanlığı koordinesinde Türkiye genelinde mafya liderlerinin ismini kullanarak haraçtan yağma ve tefeciliğe, uyuşturucu ve silah kaçakçılığından yaralamaya kadar değişik suçlara karıştıkları belirlenen 139 şüpheli gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Sekiz ilde düzenlenen ve 90 silahın ele geçirildiği operasyonda İstanbul’da 23 adamıyla gözaltına alınan Kemal Ceviz isimli çete elebaşının organize suç örgütü liderliğinden cezaevinde bulunan Sedat Şahin’in ismini kullanarak eğlence mekanlarını haraca bağladığı öğrenildi.

Bu kez onlar mağdur

İstanbul, Antalya, Muğla, Mersin, Adana, Balıkesir, Aydın ve Mersin’de dün sabaha karşı eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyon, Ege ve Akdeniz sahilleri ile İstanbul ve Ankara gibi illerde, organize suç örgütü elebaşlarının isimlerini kullanarak silah kaçakçılığı yapıp, turistik ve eğlence mekanlarını haraca bağlayan ve haraç vermeyen mekan sahiplerine şiddet uygulayan çetelere yönelik gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Aralarında ismi kullanılan organize suç örgütü elebaşlarının da bulunduğu mağdurların savcılıklara yaptıkları şikayetle sekiz ay önce başlatılan soruşturma dün sabah Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığının koordinesinde sekiz ilin Kaçakçılık ve Organize Suçlar ekiplerince operasyona dönüştürüldü.

Başta İstanbul olmak üzere sekiz ilin Cumhuriyet başsavcılıkları tarafından hazırlanan soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen 171 şüpheliden 139’u gözaltına alındı.

‘Haraç’ ve ‘tefecilik’

Sekiz ayrı ilde gözaltına alınan şüphelilere ait adreslerde yapılan aramalarda 70 tabanca, 20 tüfek, 625 fişek, bir sahte polis basın kartı, bir çelik yelek, 1125 kök kenevir ile 29 adet uyuşturucu hap ele geçirildi.

Operasyonun İstanbul ayağında 23 adamıyla birlikte beş tabanca, iki av tüfeği, 120 adet fişek, iki şarjör, 28 kartuş, üç kesici alet, bir kelepçe ve çok sayıda çek ve senetle gözaltına alınan Kemal Ceviz isimli şahısın da, cezaevinde bulunan mafya liderlerinden Sedat Şahin’in ismini kullanarak eğlence mekanlarını haraca bağladığı öğrenildi.

Haracın yanı sıra tefecilik ve silah kaçakçılığı da yaptığı belirlenen Ceviz’in yapılan araştırmada Sedat Şahin tarafından tanınmadığı ve bir bağlantısının olmadığı da tespit edilirken, Emniyet tarafından operasyonla ilgili açıklama yapıldı.

Haberin Devamı

‘Mafya tipi organize suç örgütlenmesi’

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Cumhuriyet Başsavcılıklarının talimatı doğrultusunda Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı; sekiz ilde eş zamanlı ‘Sahil Rüzgârı’ operasyonu başlattı. Mafya tipi organize suç örgütlerinin nihai amaçları; haksız kazanç elde ederek maddi ve manevi güce ulaşmaktır.

Bu doğrultuda hareket eden suç örgütleri sistematik bir şekilde değişik türdeki suç eylemlerini gerçekleştirerek kamu güvenliği ve barışına tehdit oluşturmaktadır. Bu kapsamda; yetkili İl Cumhuriyet Başsavcılıklarının talimatları doğrultusunda ve KOM Daire Başkanlığı koordinesinde; turizm sezonu öncesi yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği sahil şeridi illerimizi ve turistik diğer büyükşehirlerimizi de kapsayacak şekilde ‘Sahil Rüzgârı’ kod adlı operasyon başlatıldı.”