Gündem Çalınan tablolar işadamına verilmiş

Çalınan tablolar işadamına verilmiş

17.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’ndeki kayıp eserlerden 170’inin bir müze çalışanı tarafından çalınarak bir işadamına verildiği ve sahte belgelerle satıldığı ortaya çıktı

Çalınan tablolar işadamına verilmiş

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’ndeki paha biçilemeyen 300’e yakın eserin kayıp, sahteleriyle değiştirilmiş ve orjinalliğinin şüpheli olduğunun ortaya çıktığı tarihi skandalda, Milliyet, Devlet Resim ve Heykel Müzesi’ndeki 170 tablonun bir çete tarafından çalındığını ve can güvenliğinin sağlanması durumunda bunların yerlerini göstereceğini söyleyen gizli tanıkla ilgili yeni bilgilere ulaştı.

Tabloları işadamı aldı
Tanığın, yetkililere şu bilgileri verdiği öğrenildi: “İstanbullu bir işadamı 2005’te önceden tanıdığı bir müze çalışanıyla ilişkiye geçti. İflas eden ve bu nedenle maddi sıkıntı yaşayan işadamı, müze çalışanına, müzedeki bazı eserleri kendisine getirmesini, kendisinin de bunları müzayedecilere satacağını söyledi. İşadamı, müze çalışanına sattığı tablo başına para vereceğini söyledi. Müze çalışanı bunun üzerine 2005-2008 arasında değişik zamalarda müzeden çaldığı eserleri bu işadamına verdi.

İşadamı daha sonra, İstanbul’da önceden tanıdığı bir müzayedeciyle ilişkiye geçti ve müze çalışanının kendisine getirdiği 70 tabloyu bu müzayedeciye sattı. İşadamı daha sonra bir diğer müzayedeciye de 100 tablo sattı. Müzayedeciler, bu tabloları 2005-2008 arasında düzenledikleri farklı müzayedelerde satışa sundu. Ancak müzayedelerde satılan eserlerin kime ya da nereye ait olduğunun belgelenmesi gerektiği için bu eserler için sahte menşei belgeleri düzenlendi. 170 paha biçilemeyen eser, önemli işadamları ve koleksiyonerler tarafından dudak uçuklatan rakamlara satın alındı. Ancak işadamı ve koleksiyonerler, sahte menşei belgeleri nedeniyle çalıntı tabloları aldıklarının farkına varmadı.

Çete müzedeki eserlerin çalındığının anlaşılmaması için çaldıkları resimlerin sahtelerini hazırlayarak orjinallerinin yerlerine koydu. Sahte eserlerin farkına varılmaması için o döneme ait değer taşımayan tuvaller üzerine bu eserlerin kopyaları yapıldı. İşadamı daha sonra bu eserleri sattığı müzayedecilerin, tabloları yüksek rakamlara sattığını ancak kendisine çok az para verdiklerini anladı. İstanbul Emniyeti, gizli tanığın verdiği bilgilerden yola çıkarak soygunla ilgili soruşturma başlattı. Polis, ifadelerde ismi geçenlerle müzayedeleri mercek altınaaldı.

Haberin Devamı

Skandal nasıl ortaya çıktı?

Antikacılık-müzayedecilik işleriyle uğraştığını söyleyen bir kişi, müzeyi arayarak, müzeden çalınan eserlerin 170’inin bir çete tarafından çalındığını ve can güvenliğinin sağlanması durumunda bu eserlerin yerlerini göstereceğini söyledi. Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu kişiyle yaptığı telefon görüşmesinin ardından, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ı arayarak, durumdan haberdar etmişti. Emniyet ve bakanlık yetkilileri daha sonra bu kişinin bilgisine başvur-muştu.