Gündem Canlı bombaya siper oldu

Canlı bombaya siper oldu

12.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Bana ait bir evrak varmış’ diyerek polis merkezine giren saldırgan önce el bombası attı. Polis memuru Bülent Özkan, 2 el ateş ederek saldırganı etkisiz hale getirmeye çalıştı. Ancak saldırgan bu kez üzerinde taşıdığı bombaları patlattı. Bülent Özkan şehit olurken, 4’ü polis 8 kişi yaralandı

Canlı bombaya siper oldu

Sultangazi Cebeci Caddesi’nde bulunan 3 katlı binadaki 75. Yıl Polis Merkezi’ne dün saat 11.00 sıralarında boynunda asılı bir çanta ve elinde evraklarla gelen bir kişi, bahçe kapısında bulunan polis memuruna yaklaşıp, “Karakoldan haber verdiler. Bana ait bir evrak varmış. Alıp çıkacacağım” dedi. Nöbetçi polis memurunun X-Ray cihazının bulunduğu kapıya doğru yönlendirdiği saldırgan el bombası attı. El bombası patlamayınca durumu fark eden polis memuru Bülent Özkan (37), saldırgana 2 el ateş etti.
Ancak saldırgan üzerinde bulunan düzeneği ateşleyerek patlattı. Saldırgan paramparça olurken, ağır yaralanan Özkan hastaneye götürülermen şehit oldu. Patlamada Gazi Polis Merkezi Amiri Hüseyin Eke, Komiser Hüseyin Tortumlu, polis memurları Murat Yıldırım ve Ramazan Çakır ile 4 vatandaş yaralandı. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelen polisler, yaralı arkadaşları için seferber oldu. Polis memurları, “Kan ihtiyacı olur” diye acil servis önünü doldurdu.

Haberin Devamı



Bina betondan yapılmıştı
Gazi Mahallesi’nde bulunan polis merkezi, herhangi bir saldırıya karşı yüksek korunaklı yapılmıştı. Duvarları roketatar atışına bile dayanıklı olan karakolun zırhı, kaybın yüksek olmasını engelledi. Ancak patlamanın etkisiyle polis merkezinin kapısında hasar oluştu. Kapı önünde bulunan zırhlı araçların camları kırıldı. Karakolun karşısındaki evlerin camları da çatladı. Patlamanın hemen ardından ikinci bir patlama olasılığına karşı çevrede geniş güvenlik önlemi alındı. İçeride bulunan bir fünye patlatılarak etkisiz hale getirildi. Canlı bombanın parçaları 200 metre genişlikte bir alana saçıldı.
Olay yeri inceleme ekipleri, ceset parçalarını topladı. Çevrede oturan vatandaşlar, gürültüyü duyduklarında karakolun arkasında bulunan Sultangazi Taş Ocakları’nda dinamit patlatıldığını sandıklarını belirtti.

Haberin Devamı

DHKP-C üyesi
Yapılan incelemelerin ardından saldırıyı düzenleyen teröristin Çorum nüfusuna kalıtlı 1973 doğumlu İbrahim Çuhadar olduğu ve eylemi DHKP-C adına gerçekleştirdiği öğrenildi. Daha önce 6 kez gözaltına alınan saldırgan, 2004 yılında İstanbul’da yapılan NATO Zirvesi öncesinde terör örgütlerine karşı başlatılan uluslarası operasyonlar kapsamında da yakalanmıştı. Açılan davada hapis cezası alan Çuhadar’ın tahliye olduktan sonra ortadan kaybolduğu öğrenildi. Üst düzey bir yetkili, “Yapılan son operasyonlarda örgütün silahlı kanadına ağır darbeler vuruldu. Yapılan canlı bomba eylemiyle örgüt militanlarına moral vermeyi amaçlıyorlar” dedi.

‘Çorum’la bağlantısı yok’
Çorum Valilisi Sabri Başköy, “Terörist Çorum’un Alaca ilçesi doğumlu olduğu gibi bundan 30 - 35 yıl önce Ankara’ya taşınmış.
O tarihten bugüne Çorum ile bağlantısı olmamıştır” dedi.

Bir gün önce uyarı
Saldırıdan bir gün önce İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından tüm ilçe ve hassas yerlere canlı bomba eylemi gerçekleştirileceğine dair uyarı yazısı gönderildiği ortaya çıktı. Yazıda yasadışı örgütlerin Türkiye’de ses getirecek eylemler yapacağı belirtildi.

‘Modası geçmiş ideolojiler’

Haberin Devamı

Liderler, Sultangazi’deki polis merkezine düzenlenen terörist saldırıya şöyle tepki gösterdi:
* CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL: Polis teşkilatımıza karşı modası geçmiş ideolojilerin peşinde koşan terör grupları tarafından yapılan bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Türk Polisi’nin halkımızın huzur ve refahının korunması amacıyla terörizme karşı vermekte olduğu üstün mücadele azminden gurur duyuyorum. Emniyet Teşkilatımız bu kararlılığı yılmadan sürdürecektir.
* TBMM BAŞKANI CEMİL ÇİÇEK: Bu terörist eylemin, kan dökmek, terör ve şiddeti yükseltmekten başka bir amacının olmadığı açıktır. Güvenlik güçlerimiz böylesi terörist faaliyet içinde olan, huzur, güvenlik ve istikrarı bozmaya çalışanlara en sert karşılığı verecektir.
* BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN: Olay bir canlı bomba, kimliği herşeyi tespit edilmiş durumda. Ama yine bunun ilintileri, bağları ayrıca bütün istihbarat kurumları tarafından, emniyet kurumlarımız tarafından da takip ediliyor.