Gündem Çanta ve suluk alırken dikkat!

Çanta ve suluk alırken dikkat!

13.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanlığı, okulların açılmasına sayılı günler kala sahada denetimlere hız verdi. Bakanlık ekipleri, Ankara Ziraat Mahallesi’ndeki kırtasiyelerde denetim yaptı.

Çanta ve suluk alırken dikkat

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ahmet Erdal, denetimler sonrasında yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“2011’de kırtasiye ürünlerinde yüzde 54 olan güvensizlik oranı, 2017’de binde 4’e gerilemiştir. Bu yıl, bu rakamın daha da düşeceğini öngörüyoruz. Bunda geçen yıl devreye aldığımız İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemi’nin büyük etkisi olmuştur. İthalat gerçekleşmeden önce ürünün numunesini alıyoruz ve laboratuvarlarda test ediyoruz. Analizler sonucunda riskli görülen ürünlerin ülkeye girişine izin vermiyoruz.”

Erdal, AB kriterlerine uygun olmadığı tespit edilen ürünlerin piyasadan toplatıldığını, söz konusu ürünlerin üreticilerine veya ithalatçılarına 21 bin lira ile 286 bin lira arasında idari para cezası uygulandığını söyledi.

‘Etiketi inceleyin’

Tüketicilerin piyasada güvensiz ürüne rastlama olasılığının çok düşük olduğunu vurgulayan Erdal, şu uyarılarda bulundu: “Öncelikle satın alınan her ürünün etiketi dikkatle incelenmeli, üretici veya ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmeli. Güvenli alışveriş için etiketlerde ‘CE’ markasının bulunması ve ‘EN 71 standardına uygundur’ ibaresinin bulunması önemli. Özellikle çanta, suluk gibi ürünlerde velilerin çok hassas olması gerekiyor. Boyası çıkan, kokusu ağır olan ürünler ağır metal içeriği nedeniyle çocukların sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturuyor. Kurumsal yerlerden alışveriş yapılmalı.”