Gündem Çapa Tıp binasında midye kabukları

Çapa Tıp binasında midye kabukları

03.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son deprem felaketinden sonra çelik konstrüksyon yeni binalar dışındaki tüm birimlerin kapatıldığı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden sonra gözler bu kez de Çapa’daki İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesine çevrildi.

Çapa Tıp binasında midye kabukları

MERT İNAN İstanbul - Her gün yaklaşık 6 bin 300 yeni hastayı ağırlayan fakülte kampüsündeki eski yapılar endişe yaratıyor. Yapılardaki çatlaklar ve kullanılan deniz kumu dışarıdan gözle bile görülebiliyor. Çapa semtindeki tarihi yerleşke bünyesinde bulunan cerrahi tıp bilimleri, iç hastalıkları poliklinikleri, kardiyoloji, bakteriyoloji, enfeksiyon hastalıkları, nükleer tıp birimleri ile nöroloji bölümüm eski binalarda hizmet vermeye devam ediyor. Söz konusu eski yapıların İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde olası büyük bir depremde en çok endişe edilen yapı ise 10 kattan oluşan cerrahi tıp bilimleri binası. Çapa’daki turumuzda konuştuğumuz asistan ve uzman hekimler, binaların büyük depreme dayanacak güçte olmadığını belirtirken, endişelerini dile getirdiler. 

Haberin Devamı

Çapa Tıp binasında midye kabukları

Eski binalardaki mevcut durumu konuştuğumuz, 25 yıldır Çapa’da görev yapan bir hekim ise endişesini “Deprem riski nedeniyle herkes endişeli. Cerrahpaşa’nın birçok hastası 2 gündür bize gelmeye başladı. Çapa’nın binaları 50, 60 yıllık yapılar. Hem öğrenciler, hem asistanlar, hem uzmanlar endişe duyuyor” sözleriyle özetledi.

45 yıldır Çapa’ görev yapan bir diğer uzman hekim ise binaların 50 yıllık mazisi olduğuna değinerek, “Özellikle 10 katlı cerrahi monoblok depremde en riskli yapı. Bu bina radyoloji ile beraber 10 katta hizmet veriyor. Birçok meslektaşımız endişe içinde çalışıyor. Asistanlar ise huzursuz. Çapa bünyesinde bir diğer riskli yapı da iç hastalıkları biriminin olduğu bina. Yeni iç hastalıkları ünitesinin kaba inşaatı bitti. En büyük dileğimiz deprem olmadan yapımı devam eden projelerin hızlıca tamamlanması” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yüzde 40’ı korunabilecek

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof.Dr.Tufan Tükek ise yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı ile görüşerek daha güvenli binalara geçme teklifinde bulunduklarını anlattı: “Bakanlığın kararını bekliyoruz. En büyük binamız monoblok binası. Bir an önce güvenli bir yere alınması gerekiyor. Tüm Türkiye’den aslında buraya bir hasta akışı var. İstanbul’un 2 önemli kurumu İstanbul Tıp ve Cerrahpaşa Tıp. Biz hastalarımıza elimizden geldiğince bakmaya devam edeceğiz ya burada olacak ya da başka bir yerde.. Aksamadan bu işi sürdürmek istiyoruz. Yeni yaptığımız binaları da bir an önce bitirebilirsek Çapa’daki yerleşkemizin yüzde 40’ına yakın bir kısmı korunmuş olacak, güvenli binalarda hizmet vermeye başlayacağız” dedi.