Gündem Çatalhöyük Dünya Mirası’nda

Çatalhöyük Dünya Mirası’nda

03.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Konya sınırlarındaki Çatalhöyük neolitik kentinin, UNESCO Dünya Mirası Komitesi’nin, St. Petersburg’da yaptığı toplantıda, “Dünya Kültürel Mirası Listesi”ne kaydedildiğini belirtti. Günay, “Hangi inançtan, dinden, kültürden gelmiş olursa olsun tarihten kalmış ne varsa hepsini insanlığın ortak mirası kabul ediyoruz. Hıristiyan kilisesini, İslam camisini, Pagan tapınağını, Musevi sinagogunu, ayırımsız, gözümüz gibi koruyup, geleceğe taşımak istiyoruz“ dedi

Çatalhöyük Dünya Mirası’nda

Günay, dün Yunus Emre Enstitüsü’nün düzenlediği Türkçe Yaz Okulu açılış programına katıldı. Açılışta konuşan Günay, Çatalhöyük Neolitik kentinin, Dünya Kültürel Mirası Listesi’ne alındığını bildirdi. Günay, şunları kaydetti:
“Kuzey Mezopotamya ve Anadolu coğrafyası, insanlığın ilk ayak izlerinin bulunduğu coğrafyalardan birisi. Çünkü iklim buna çok uygun. Halikarnas Balıkçısı, ‘İnsanın yaşaması için en uygun iklim Güneybatı Anadolu’dur’ demiştir. Bu Allah’ın verdiği bir imkan. Bu sayede büyük medeniyetler bizim coğrafyamızda şekillenmiş. 2008’e kadar Türkiye’den Dünya Kültürel Mirası Listesi’ne giren 9 yer vardı. İstanbul, Hattuşa, Pamukkale ve Kapadokya bu 9 yerden bazıları. Geçen yıl Selimiye Camii ve külliyesi de bu listeye girdi. Dün de bugünden yaklaşık 9 bin yıl önce insanların yaşadığı ve bir tarım kenti kurduğu Çatalhöyük bu listeye dahil oldu. Zaten Türkiye’nin 9 rakamı ile sınırlı kalması kabul edilemezdi. Bir Çinli arkadaşım, yıllar önce, ‘Türkiye 9 değil, 30 olmalı’ demişti. Gelecek yıl inşallah sırada Alanya ve Diyarbakır var. Her yıl bu listeye bir yeri daha katarak, cumhuriyetin 100. yılında bu sayıyı çok iyi bir noktaya getirmiş olacağız. Şu anda Dünya Mirası Listesi’ne girmeye aday 38 yerimiz var.”

30 milyon turist
Günay, 44 ülkeden 244 öğrencinin Türkçe konuşabilmek için katıldığı yaz okullarına ilişkin olarak ise, “Bu konuda enstitü kurulması konusunda bir miktar geç kalmıştık. Türkiye kültürünün anlatılması konusunda ihmalkar davrandık. Şu ana kadar 24 ülkeye ulaştık, yıl sonuna kadar 30 rakamını yakalarız. En son merkezimiz Paris’te açıldı” dedi. Günay, “Yaz okulu öğrencilerimiz bir nevi kültür elçimiz oluyor. Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı İngiltere’den fazla. Geçen yıl 30 milyondan fazla turist ağırladık” diye konuştu.