Gündem ÇED iptal, hurma zeytini kurtuldu

ÇED iptal, hurma zeytini kurtuldu

21.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ünlü hurma zeytinin yetiştiği tek yer olan Çeşme ilçesine bağlı Germiyan köyünde, kalker ocağı tesisine verilen ‘ÇED gerekli değil’ raporuna karşı açılan iptal davası, Danıştay tarafından da onandı

ÇED iptal, hurma zeytini kurtuldu

İzmir’in Çeşme ilçesinin iki yıl önce imzalanan protokolle Türkiye’nin ilk ‘Slow Food Köyü’ (Yavaş yeme) ilan edilen, geçimin zeytinden sağlandığı, hurma zeytinin yetiştiği tek yer olan Germiyan’da, kalker ocağı kırma-eleme tesisine kapasite artırımı için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ raporuna yönelik açılan iptal davasını, Danıştay da onadı. İtiraz yolu kapalı olan karara göre ocağın kesin olarak kapatılması gerekiyor.

Haberin Devamı

İzmir Valiliği, Çeşme’ye bağlı Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüştürülen Germiyan’da, bir kalker ocağı ve kırma-eleme tesisine kapasite artırımı için farklı zamanlarda üç kez ‘ÇED gerekli değildir’ raporu verdi. ÇED kararlarının iptaline yönelik İzmir 1’inci, 4. ve 5. İdare Mahkemelerinde davalar açıldı.

Karar kesinleşti

Açılan tüm davalar, mahalle sakinlerinin lehine sonuçlandı ve ‘ÇED gerekli değildir’ kararı, tesisin 3 kilometre yakınında zeytinliklerin olması nedeniyle iptal edildi. Danıştay da kararı onadı, karar böylece kesinleşmiş oldu.

Avukat Şehrazat Mercan, Danıştay’ın emsal niteliğindeki ‘Eğer ÇED, zeytinlere olumsuz etkisi nedeniyle iptal edilmişse oraya yeniden ÇED verilmesi hukuka aykırı’ kararını hatırlatarak, “Mahkeme ‘Zeytinin olduğu bölgeye ÇED verme’ diyor. Devlet, burayı kapatarak, rehabilite etmeli. Buraya bir daha ÇED izni verirlerse, izin verenler hakkında görevi kötüye kullandıkları gerekçesiyle şikayette bulunacağız” dedi.

Haberin Devamı

Slow Food sözcüsü sosyolog Engin Önen ise, köyün sınırları içerisinde aynı anda faal olan 4 taş ocağının bulunduğunu, bu tür tesislerin insan ve çevre sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğini kaydetti.

Önen, “Bu köy, yarımadanın zeytincilik merkezi. Herkesin geçim kaynağı zeytincilik. Hurma zeytin sadece burada olur. Biz taş ocağına karşı değiliz, ama yer seçimine özen gösterilmeli” ifadelerini kullandı. Herkesin geçim kaynağının zeytin olduğunu belirten köylülerden Nuran Erdem, taş ocaklarının ağaçlara zarar verdiğnii belirterek, “Tesisi kapat aç, kapat aç, bu işin tadı kaçtı. Biz buralara turizmin gelmesini istiyoruz. Biz bir şeyler yapmaya çalışırken, diğer taraftan yıkmaya dökmeye çalışıyorlar” diye konuştu.