Gündem ‘Cehennem’de Türk belgeselci imzası

‘Cehennem’de Türk belgeselci imzası

15.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dan Brown’ın romanından uyarlanan ‘Cehennem’de Ayasofya’nın dehlizleri beyaz perdeye yansıyacak. Filmde araştırmacı Gülensoy’un belgesel görüntüleri yer alıyor

‘Cehennem’de Türk belgeselci imzası

Dünyanın en çok satan roman serilerinin yazarı ABD’li Dan Brown’un son kitabı Cehennem (İnferno) ekim ayında beyaz perdede olacak. Öykünün kilidi İstanbul ve Ayasofya’nın yer altı dehlizlerinde çözülürken, filmde tüm dünya Ayasofya’yı araştırmacı Göksel Gülensoy’un çektiği ‘Ayasofya’nın Derinliklerinde’ belgeselinin görüntüleriyle izleyecek. Ayasofya’ya ilişkin araştırmaları İnferno (Cehennem) adlı kitaba da ilham kaynağı olan Gülensoy, “400 milyon Ortodoksun merakla beklediği filmin kilidini İstanbul ve Ayasofya çözüyor. 15 yıldır yaptığım çalışmaları bulan Dan Brown, film ve kitabıyla ülkemizin tanıtımına büyük katkı sağlayacak. Biz de çektiğimiz belgeselle bu tanıtıma katkıda bulunacağız” diyor.

Haberin Devamı

‘Cehennem’de Türk belgeselci imzası

‘Efsaneleri keşfettik’
Brown’ın İnferno’yu yazarken araştırmaları esnasında kendisine ulaştığını anlatan Gülensoy, “15 yıldır Ayasofya’nın altını araştırdığım için beni takip ediyorlarmış. Türkiye’de gerektiği ilgiyi görmeyen araştırmalarım geniş bir ekibi olan yazarın dikkatini çekmiş. Brown bu sayede kitabının 20 bölümünü ve 106 sayfasını İstanbul’a ayırdı. Bu şehir ve barındırdığı gizemli tarih önemli bir esere ve filme konu oldu. Ayasofya için yapılan yüzlerce filme rağmen benim belgeselimin görüntülerimi kullanmaya karar vermeleri de gurur verici” dedi.

‘Cehennem’de Türk belgeselci imzası

Çektikleri belgeselde çok özel görüntülerin olduğunu belirten Gülensoy, “Belgeselimizde Ayasofya’nın altındaki su kanallarına ilk tüplü dalan ve tünelleri araştıran bizdik. Sayısız mimari harikanın yanı sıra, 800 yıllık çocuk aziz mezarları, kiliseyi Topkapı Sarayı’na, hatta Tekfur Sarayı’na bağlayan tünelleri ve Anemas Zindanları’nın yeraltı uzantılarını keşfettik. Ayasofya’nın altının, üstündekilerden çok daha heyecan verici olduğunu gördük. Bazı efsaneleri çürüterek yeni efsaneler keşfettik. Bilimden uzaklaşmadan efsanelerin peşinden gittik ve bulduğumuz gerçekler herkesi şaşırtacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Eşzamanlı olmalı’
Ayasofya’nın gizemli ve esrarengiz yönünün görüntüleriyle daha iyi tanıtılacağını anlatan Gülensoy, belgeselinin filmle eşzamanlı olarak gösterime girmesi için destek aradıklarını söyledi. Atatürk Havalimanı’na, gizli örgüt üyelerini, dünya sağlık teşkilatı temsilcilerini, araştırmacıları getiren uçağın inmesiyle başlayan bölümlerde, İstanbul’un günlük yaşamı da anlatılıyor.

‘Cehennem’de Türk belgeselci imzası

Filmin galası ekimde Rusya’da

Matematik profesörü baba ile bir müzisyen annenin oğlu olan Dan Brown, bilim-din odaklı gerilim romanlarıyla biliniyor. 2000’de yazdığı Melekler ve Şeytanlar ile 2003’te yazdığı Da Vinci’nin Şifresi filme uyarlanırken, serinin 3. kitabı Kayıp Sembol 2009’da piyasadaydı. 2013’te yazdığı ve ana konusu Ayasofya olan Cehennem’in de sinema filmi çekilirken, filmde yine başrolü Oscar ödüllü Tom Hanks oynuyor. İstanbul’da gezen roman kahramanlarının, Ayasofya’nın altındaki mahzen ve yer altı yollarında yaşadıkları, Sultanahmet Meydanı, Yerebatan Sarnıcı’ndaki Medusa Heykeli, Galata Kulesi, Mısır Çarşısı, Eminönü Yeni Cami, İstanbul Boğazı okuyucuların merakını arttırıyor. Filmin galasının Rusya’nın başkenti Moskova’da ekim ayında yapılacağı ardından binlerce salonda gösterime gireceği öğrenildi.