Gündem Çekirgeler Muş Ovası'nı istila etti

Çekirgeler Muş Ovası'nı istila etti

07.06.2008 - 12:10 | Son Güncellenme:

.

Çekirgeler Muş Ovasını istila etti

YAĞIŞLARIN yetersiz kaldığı için kuraklık tehditi altındaki Muş Ovası'nı ‘İtalyan çekirgesi' istila etti. Çiftçilerin ihbarı üzerine Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube ekipleri ilaçlama kampanyası başlattı. Çekirge istilası görülen bölgelerde çiftçilerin zaman kaybetmeden ihbarda bulunmalarını isteyen Tarım İl Müdürü Abdurrahim Özarslan, “Çekirge yuvaları ihbar edilirse, mücadele daha kolay olur” dedi.
Merkeze bağlı 22 kilometre uzaklıkta olan Tabanlı Köyü çiftçilerinin ‘Tarlaları çekirge istila etti’ ihbarı üzerine Tarım İl Müdürü ve Bitki Koruma Şubesi teknik personeli inceleme başlattı. Çekirge istilasının yaygın olduğunun görülmesi üzerine ilaçlama yapıldı. Aynı şekilde Tarım İl Müdürlüğü'ne bağlı Bitki Koruma Şubesi ekipleri, çekirge ihbarı üzerine Ağartı köyündeki tarlalarda çekirge mücadelesi oldu. Çekirge istilasının önlenmesi için yuva alanlarının çiftçiler tarafından ihbar edilmesini isteyen Tarım İl Müdürü Abdurahim Özarslan, şöyle dedi:
“Yağışların az olması çekirge popülasyonu çoğaldı. 2005 yılında çekirgeler yuvalarındayken mücadele başlattığımız için çekirge zararlısına karşı etkin bir mücadele yapmıştık. Çiftçinin emeğinin korunması için en büyük iş kendilerine düşüyor. Aynı zamanda bizim de mücadelede başarılı olabilmemiz içinde çiftçinin çekirge yuvalarını ihbar etmesi gerekiyor. Çiftçimiz mera alanlarında, tarlalarında ve tarım arazilerinde gördükleri çekirge yuvalarını bize ihbarlarını bekliyoruz.”
Bitki Koruma Şube Şefi Muzaffer Demir, Muş Ovası'nı ‘İtalyan çekirgesi'nin istila ettiğini, bunlardan erkek çekirgelerin 16- 25, dişilerin 25- 30 milimetre büyüklüğünde olduğunu söyledi. Demir, şöyle dedi:
“İtalyan çekirgesi, Mayıs sonlarında yumurtadan çıkar. İtalyan çekirgesi dişileri 6, diğer çekirgeler 5 gömlek değiştirerek ergin olur. Her gömlek değiştirme dönemi yaklaşık 5- 7 gün kadar sürer. Ergin olan her çekirge işlenmemiş sert toprağa 42- 61 arasında yumurta bırakır. Yumurtalar toprakta yaklaşık 9-10 ay kadar kalır. Ertesi yılın ilkbaharında açılır ve yılda bir döl verirler. İtalyan çekirgesi Marmara ile Ege bölgesinin bir kısmında, Antalya, Mersin Toroslar, Konya, Ankara, Çankırı, Çorum, Erzurum, Muş, Ağrı ve Kars’ta görülür. Mücadele sırasında yumurtlama yerleri sürülerek yok edilmesi önemlidir. Derhal ilaçlı mücadeleye geçilir. Çekirgeler ergin olmuş ise ilaçlama sabah erken ve akşam geç saatlerde yapılmalıdır. Mücadeleye geç kalınmış ve zararlı çekirgeler kültür alanlarına girmişse hasada yakın bitkileri ilaçlama yapmak yerine zehirli yemle mücadele olmalıdır.”