Gündem Cevap verirsem beni yaşatmazlar

Cevap verirsem beni yaşatmazlar

07.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akıncı davasında savunma yapan eski Tuğgeneral Sönmezateş, Semih Terzi’nin kendisine darbe girişiminin emir komuta zinciri içinde olduğunu söylediğini belirterek, “Bizlere emir veren yüksek rütbelileri açıklarsam beni yaşatırlar mı?” diye sordu

Cevap verirsem beni yaşatmazlar

15 Temmuz darbe girişiminin merkez üssü Akıncı’da yaşananlarla ilgili Ankara’da görülen davada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a suikast girişimini planlayıp yönettiği iddiasıyla Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce dört kez ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen sanık eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş savunmasını yaptı. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi kampüsündeki salonda yapılan duruşmada Sönmezateş, Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk gibi davaların sanıklarının dahi yaşamadığı sıkıntılar yaşadıklarını öne sürerek, halkın tepkisinin kendisine, “Kubilay vakası”nı hatırlattığını ifade etti.

Haberin Devamı

‘Kazık yedik’

Ailelerinin, çocuklarının da sıkıntılar yaşadığını, siyasi partilerin, insan hakları derneklerinin bunlara sessiz kaldığını ileri süren Sönmezateş, “Türk solu çok kötü bir sınav veriyor” dedi. Darbeden haberi ve FETÖ üyesi olmadığını belirten Sönmezateş, başka bir tarikatla da bağının bulunmadığını ileri sürdü. Sönmezateş, “115 bin yılla yargılanıyorum, FETÖ’cülük 15 yıl, bunu asla kabul etmiyorum. 115 bin yıl yatarım, FETÖ’cülüğü kabul etmem” dedi. Çapraz sorgusu yapılan Sönmezateş, soru üzerine darbeye ilişkin ilk bilginin 11 Temmuz’da Semih Terzi’den geldiğini, 13 Temmuz’da konuyu olgunlaştırdıklarını, Akıncı’nın darbenin merkezi olduğunu da 15 Temmuz’da öğrendiğini öne sürdü. Sönmezateş, Yurtta Sulh Konseyi’nin 5 kişiden oluştuğunu ancak sonradan 38 kişiye çıkarıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilgili görevi de Semih Terzi’nin 13 Temmuz’da kendisine bildirildiğini aktaran Sönmezateş, “Bu bir özel kuvvet harekatıydı. Şükrü Seğmen ile buluştuk, konuştuk ama her şey birden bire değişti. Kazık yedik zaten, 4 saat bekletildik” diye konuştu.

Sönmezateş, darbenin nasıl, kimler tarafından yönetildiğine ilişkin soruyu da “Ben emir komuta zinciri içinde olduğunu zannediyordum. Değilmiş. Semih Terzi, net bir şekilde emir komuta zinciri içinde olduğunu söyledi” şeklinde yanıtladı. “Akıncı’da size emir veren yüksek rütbeliler kimdi?” sorusu üzerine de Sönmezateş, “Siz beni öldürmek mi istiyorsunuz. Bunlara cevap vereceğim ve beni yaşatacaklar mı? O yüzden bu kadar yeterli” diye konuştu.

‘MİT engelledi’

Sönmezateş, “Bana göre MİT çok güzel görevini yapmış, darbeyi engellemiştir. Cumhurbaşkanının terkettiği yere 3 saat sonra biz gidiyoruz. Cumhurbaşkanının nerede olduğunu Özel Kuvvetlere kim bildirecekse o bilgi bende yoktu” dedi. “Odanızda FETÖ ile ilgili bir listenin olduğundan bahsettiniz. Bu liste kaç kişilikti?” sorusunu Sönmezateş, “Bunu Genelkurmay’da paylaştığım komutanlarım var. Devletimizin haberi var. O, benim sigortamdı. Fakat o listede olup da şu anda terfi etmiş çok kritik yerlerde olanlar var” dedi.

Haberin Devamı

‘İki polisi adamlarım vurmadı’

Darbe girişimi gecesi Akın Öztürk dahil hiç kimseden emir almadığını iddia eden Sönmezateş, Marmaris’te bulundukları sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın saatler önce otelinden ayrıldığını öne sürdü. Çıkan çatışmada iki polisin şehit olduğunu anımsatan Sönmezateş, bu iki polisi adamlarının balistik olarak vurmalarının mümkün olmadığını söyledi.