Gündem Çevre yolu şehri ikiye bölüyor...

Çevre yolu şehri ikiye bölüyor...

31.08.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çevre yolu şehri ikiye bölüyor...

Çevre yolu şehri ikiye bölüyor...

















Anadolu kentleri geniş yenlerdir kırık kolların içlerine çekildiği, gizlendiği. Ne kadar zorlasanız da, üstelik ortam bu kadar da müsaitken bir yere kadardır yakınmaları. Hele bir de biraz palazlanmışsa sevgili şehirleri artık dertlerden söz etmek adaba aykırıdır bir yerde. O zaman buyur ederler sizi de kızılcık şerbeti sofrasına.
Meydanların dili ekonomik mucizesini gerçekleştirmiş, caddelerinde "kaplanların" turaladığı şehirlerde baskıcıdır. Duyurmaz, engeller derdin sesini. O zaman, buyrun buradan yakın, biraz Malatyaspor, biraz da Tema Vakfı işte size.

UTANIRLAR MI ACABA?
Malatya'da Milliyet TIR'ını çektiğimiz Kernek Meydanı kentin çevre yoluna ne kadar uzaktır acaba? Krokiye bakmak lazım. Kalksak şimdi, gitsek, bulur muyuz Adıyaman'dan Malatya'ya gelen mevsimlik kayısı işçilerini. Buyur ederler mi bizi çadırlarına günlüğüne altı milyon aldıkları işin ortasında? Utanır da kapanırlar mı çadırlarına bu gururlu insanlar, sırf görmeyelim diye sefaletlerini, susuzluklarını?
Malatya'daki Adıyamanlı işçiler sadece mevsimlik değil. Kendi kentlerindeki Tekel fabrikası kapanınca bine yakın işçi aileleriyle beraber Malatya'ya göçmüş. Şimdi buradaki fabrika da özelleşince burada da işsiz kalmışlar. Bakalım daha neler olacak onlara?
Malatya'da çevre yolu şehri ikiye bölüyor. Coğrafi olarak değil, toplumsal olarak. Çevre yolu üstü zenginlerin semtleri, çevre yolu altı fakirlerin.

YOL KENARI PALAS
Çevre yolunun kenarları ise yine işçilerin. Göçmen işçiler otel parası vermemek için yaz geceleri yol kenarlarında uyuyorlar. Amele yanığı bedenlerini bırakıyorlar oracığa. Ruhlar takılıp yolun uğultusuna doğruca memlekete.
Biz ise geceyi kentin en konforlu otellerinden Altın Kayısı'da geçiriyoruz. Acaba şu yan masadaki iri kıyım, çakır keyif adam onlardan biri midir? Tebasını yazı geçirsinler diye kayısı tarlalarına gönderen, kendisi de burada korucubaşı ödeneğini yiyen Kürt aşiretlerinden birinin beyi.
Biz ise masada birbirimize sevgililerimizle tanışmalarımızı, hikâyelerimizi anlatıyoruz, dinliyoruz.
Çünkü bu ülke bizi her yerde evimize götürüyor, kendimizi evimizde hissettiriyor.

BUGÜN:
Adıyaman - Hükümet Konağı önü - Saat 13.00

YARIN:
Kahramanmaraş - Hafız Ali Efendi Meydanı - Saat 13.00
Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana etabında yazarlarımız Güneri Cıvaoğlu, Tuba Akyol, Yaman Törüner, Ali Eyüboğlu, Mehmet Demirkol, çizerimiz Ercan Akyol ve fotomuhabirimiz Yurttaş Tümer Milliyet okurlarıyla buluşacak.




GÜNCEL


Müslüm olmazsa yumurtlamam abi
Milliyet yazarlarının Malatya izlenimleri
Bir günde 561 uçak iniş kalkış yaptı
Doktor yüzü göremeden öldü
Tecavüzcüye cami çıkışı infaz
Çocuk özlemi bebek kaçırttı
Sayan'ın kardeşi gözaltında
Kısa kısa..
Serin Duruş