Gündem Ceza ertelenmesin paraya çevrilmesin

Ceza ertelenmesin paraya çevrilmesin

22.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Aralarında sanatçı Yonca Evcimik’in de bulunduğu heyet, Zengin’den özellikle belediyelerin sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik olumsuz tutumlarının da ceza kapsamına alınmasını ve düzenlemeyle getirilen hapis cezalarının “ertelenmemesini, paraya çevrilmemesini” talep etti...

Ceza ertelenmesin paraya çevrilmesin

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, yerel seçimlerden önce yasalaştırılması planlanan Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapacak ve hayvanlara eziyet edenlere hapis cezası getirecek yasa teklifi için dün Meclis’te Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu temsilcileriyle bir araya geldi. Zengin başkanlığında AK Parti Meclis grubundaki toplantı salonunda gerçekleştirilen ve yaklaşık 2 saat süren görüşmeye, Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu’nu temsilen Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı Nesrin Çıtırık, Dayanışma Federasyonu Onur Kurulu Başkanı Eser Şebnem Saygun Aslan, Hayvanlara Adalet Derneği Yönetim Kurulu üyesi Avukat Melike Özdemir Ballı, Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu Ankara Temsilcisi Tülay Danacıoğlu ile sanatçı ve aktivist Evcimik katıldı.

Haberin Devamı

Heyet üyeleri, toplantıda Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu olarak yurt çapında 350 sivil toplum örgütünün adına teklifle ilgili şu talepleri dile getirdiler:

- Kanun, Türk Ceza Kanunu kapsamına alındığında işkence, tecavüz, öldürme suçlarının cezaları 2 yıl 1 aydan başlamalı.

- Sahipsiz hayvanların kısırlaştırılmaları ve alındığı yere bırakılmasını esas alan mevcut kanunun 6. maddesi kesinlikle değiştirilmemeli, belediyelerce bu maddenin ana hükmü olan kısırlaştırmanın hayvan sağlığına, tıbba ve etik kurallara uygun olarak yapılarak maddenin uygulanması sağlanmalı.

- Kanunu uygulamayan belediyeler üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın idari yaptırımı olmalı ve hayvana şiddet, vahşet uygulayan belediye görevlileri de TCK’ya göre ceza kapsamına alınmalı.

Haberin Devamı

- Hayvanat bahçeleri, sirk, yunus parkları, deney laboratuvarlarında esir edilen ve yük taşıma, dövüş gibi amaçlarla kullanılan ve her türlü insan menfaati amacı sömürülen hayvanlar üzerindeki vahşetlere ve zulme son verilmeli. İnternet-petshop-üretim çiftliklerinde hayvan üretim ve satışları en az 5 yıl süreyle yasaklanmalı. Evcil hayvanların ithalat ve ihracatı durdurulmalı.

- Tehlikeli olarak tanımlanan hayvanların, kısırlaştırılıp belediyelere kayıtları yapılarak sahiplerine verilip düzenli kontrolü sağlanmalı. Üretim ve dövüşlerde kullanılan köpekler de kısırlaştırılıp oluşturulacak özel bakımevlerinde rehabilite edilmeli ve uygun durumda olanlar yuvalandırılmalı.

Zengin, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Ben de bir hayvanseverim. Bir kedim vardı. 11 yıl baktım. Bir süre önce hayatını kaybetti” dedi. Zengin, “Biz meselenin farkındayız. Cumhurbaşkanımız da farkında. Hep beraber inşallah muhalefet milletvekillerimiz de destekleyeceklerdir güzel bir çalışma yapacağız. Bu konu Türkiye’yi birleştiren bir mesele. Çözeceğiz. Bu siyasetin üstünde bir konu” ifadelerini kullandı.

Evcimik de, “Biz konuya aynı yürekten aynı pencereden bakıyoruz. Bizim en büyük taleplerimizden biri belediyelerin işlerini en iyi şekilde yapması. Yeter ki hayvanlar refah içinde yaşasınlar. Çok güzel bir noktaya geldik diye düşünüyorum bugün. Şimdi herkes kendi mevzusu üzerinde çalışacak ve tekrar biraraya geleceğiz” diye konuştu.