Gündem CHP’den, ‘Kalemi kırılan gazeteciler’ raporu

CHP’den, ‘Kalemi kırılan gazeteciler’ raporu

26.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Karl Marx’a atıfta bulunan raporda medya çalışanlarına 11 yöntemle baskı yapıldığı, Anadolu Ajansı’nın AKP’nin basın bürosu haline geldiği iddia edildi

CHP’den, ‘Kalemi kırılan gazeteciler’ raporu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın koordinasyonunda, “Kalemi Kırılan Gazeteciler: 12 Yıllık Karanlık Bir Dönem AKP’li Yıllarda Gazetecilik” başlıklı rapor hazırlandı.
Girişinde Karl Marx’ın, “Hiç kimse özgürlükle savaşmaz; olsa olsa diğerlerinin özgürlüğüyle savaşır” sözüne atıfta bulunulan raporda, “Bugün AKP eliyle gerçekleştirilen baskı ve sansür/oto sansür politikaları, medyada sermaye etkinliğini dahi gölgede bırakacak ve bu etkinliği kendine tabi kılacak bir biçimde işlemektedir” ifadesi yer aldı.

AA’ya eleştiri
Raporda, “Türkiye’nin en büyük medya kurumlarından olan Anadolu Ajansı (AA) adeta AKP’nin basın bürosu haline getirilmiştir. Doğrudan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç eliyle yürütülen bir operasyonla Medya-İş Sendikası kurulmuş ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) gücünün kırılması amacıyla yürütülen baskı politikalarıyla AA’daki TGS örgütlenmesi bitirilmiştir” denildi.

11 yöntemle baskı
Raporda, Ak Parti’nin medya çalışanları üzerinde yarattığı baskıların, “işten çıkarma”, “istifaya zorlama”, “emekliliğe zorlama”, “mobbing”, “tehdit etme/hedef gösterme”, “haber yapmasını engelleme”, “tekzip etme”, “hakaret etme”, “pasif göreve alma”, “akreditasyonu iptal etme” ve “dava etme” gibi biçimlerinin olduğu kaydedildi.