Gündem CHP’den Özgecan önergesi

CHP’den Özgecan önergesi

19.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bağımsız İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Özgecan Aslan’ın katlinin ardından şehir içi toplu taşımacılıktaki sorunlara ilişkin TBMM’de bir Araştırma Komisyonu kurulmasını önerdi.

CHP’den  Özgecan önergesi

CHP’den istifa eden Güler ve arkadaşlarınca TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesi, Özgecan Aslan’ın katlinin ardından şehiriçi toplu taşımacılıkta yapı, örgütlenme ve hizmet sunumu sisteminin araştırılması amacıyla TBMM’de Araştırma Komisyonu kurulmasını içeriyor. Önergenin gerekçesinde, Özgecan Arslan’ın 11 Şubat günü Tarsus’ta katledildiği anımsatıldı. Gerekçede, şunlar kaydedildi:
“Özel sektör tarafından yürütülen taksicilik-minibüsçülük-halk otobüsçülüğü, toplu ulaşım kapsamında temel bir ihtiyacı karşılamaktadır. Açıktır ki, kent içi-dışı toplu ulaşımda özel sektörün gördüğü işler, niteliği bakımından kamu hizmetidir. Nitekim kent içi ulaşımın belediyelere verilmiş bir imtiyaz yetkisi olarak tanımlanmış olması, hizmetin bu niteliği sonucudur. Kentiçi ulaşım standartlarını belirlemek, mülki ve mahalli yönetimleri bu standartlar temelinde çalışmakla yükümlü kılmak, idari olarak merkezi yönetimin ve siyasal olarak hükümetin görevidir.

‘Tüm boyutları araştırılsın
Var olan merkezi standart ve sorumlu kurum boşluğu, büyükşehir belediyeciliğinde illeri kaplayan yeni modelin hazırlıksız biçimde uygulamaya koyulmasışla, Özgecan Arslan’ın vahşice katledilmesinde yaşadığımız gibi, ortaya büyük bir devlet kusuru çıkarmıştır. Sorun kent içi toplu taşımacılık, münferit eksikliklerin saptanmasıyla yetinmeyen kapsamlı bir çalışmayı gerektirmektedir. Kamu vicdanında büyük yaralar açan olaylar etraflıca incelenerek, sorunun tüm boyutları ile araştırılması zorunludur.”
Bir araştırma önergesinin imzaya konması için en az 20 milletvekilinin imza vermesi gerekiyor. Güler’in önergesine, 19 CHP’li milletvekilinin imza atması dikkati çekti.