Gündem CHP kulislerinde gündem liste: “Sandığa nasıl yansır” endişesi

CHP kulislerinde gündem liste: “Sandığa nasıl yansır” endişesi

11.04.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet Halk Partisi kulislerinde liste endişesi... CHP'nin, Millet İttifakı'nın üyeleri Saadet Partisi, DP, DEVA ve Gelecek Partisi'nin adaylarına listede beklenenden fazla sayıda yer vermesi parti içinde tedirginlik yarattı

CHP kulislerinde gündem liste: “Sandığa nasıl yansır” endişesi

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Millet İttifakı’nın seçim işbirliği yükünü listelerinde sırtlanan CHP’de, SP, DP, DEVA ile Gelecek Parti adaylarına beklenenin çok ötesinde kontenjan ayrılması ve kontenjan adayların konuldukları bölgeler ile sıralamaları parti içinde “sandığa nasıl yansır” endişesi yarattı. Parti kulislerinde “Bu isimler klasik CHP tabanını rahatsız eder ve sahada bizi zorlar. Bu oya da yansır. Aynı durumu 2018’de yaşamıştık” değerlendirmeleri yapılıyor.

Haberin Devamı

Kulislerde Ankara ve İstanbul listesine genel olarak tepki olduğu belirtilirken “İstanbul birinci bölgede ilk 4 sıra bizim partinin, 5. sıradan başlayarak iki DEVA, bir Gelecek, bir SP, bir İYİ Parti, bir DP. 11’inci sıradan sonra yine CHP. Yani altı kontenjan adayı var arada. Diyelim ki CHP olarak 10 vekillik çıkardım. Ama aslında sayı 4’e düşüyor. İşte buna çok büyük tepki var. Parti kendi milletvekili sayısını koruyamayabilir. CHP geçen seçimde 146 milletvekili çıkardı. Şimdi yine 150 civarında çıkaracak ama 30 tanesini verecek. 120’ye düşecek sayı” eleştirileri dillendiriliyor.

CHP, ÇANKAYA'DA TARİHİN EN DÜŞÜK OYUNU ALACAKTIR

Seçime katılacak partilerin milletvekili adaylık listelerini açıklamalarından sonra özellikle CHP'de Ankara 1. bölge 4. sıradan aday gösterilen DEVA Partili Sadullah Ergin krizi de patlak verdi.

Haberin Devamı

Ahmet Hakan'ın moderatörlüğünde CNN Türk'te ekrana gelen Tarafsız Bölge programında Sadullah Ergin krizi ile ilgili gazeteciler değerlendirmelerde bulundu. Gazeteci İsmail Dükel, CHP seçmeninin tepkisinin büyük olduğuna dikkat çekerek, 'Hala geçmiş bir şey yok. Hala o sorun düzeltilebilir. İtiraz süresi sanıyorum 1 hafta, listeler değişebilir. Bir dahaki seçim zaten geliyor, tekrar aday olur Sadullah Bey. Başka bir şey daha söyleyeceğim. CHP, Çankaya bölgesinde tarihinin en düşük oyunu alacaktır. Tepki büyük.' dedi.

Eski Devlet Bakanı Masum Türker de İsmail Dükel'in açıklamalarına atıf yaptı ve CHP'li bir ekibin, partiye oy vermeyeceklerini duyuracağını söyledi. Türker, 'Biraz evvel Yaşar Okuyan aradı. Şu anda 8-9 kişi bir araya toplanmışlar yarın belki de bir grup açıklama yapacaklar. Neden bu bölgelerde CHP oy vermeyeceklerini açıklayacaklar.' dedi. Öte yandan Türker, partililerin de İsmail Dükel'in değerlendirmesine katıldığını aktardı.

KILIÇDAROĞLU YILLAR ÖNCE ELEŞTİRMİŞTİ

DEVA Partili Sadullah Ergin'in Hatay 1. sıradan CHP Milletvekili Adayı olarak gösterilmesi tabanda rahatsızlık yarattı. Ergin daha sonra Ankara listesine 1. Bölge 4. sıradan girdi. Hal böyle olunca Kılıçdaroğlu'nun yıllar önceki ifadeleri gündeme geldi.

Haberin Devamı

"MİLLETVEKİLİ BİLE OLAMAZSIN"

Kılıçdaroğlu 2010 yılındaki grup konuşmasında Ergin'e ağır ifadelerle yüklenmişti. Kılıçdaroğlu, "Bu ülkenin talihsizliği ne? Ali Dibo'cudan Adalet Bakanı olur mu? Sen uygar bir toplumda Adalet Bakanı değil milletvekili olamazsın" ifadelerini kullanmıştı.

2014 yılına gelindiğinde ise Kılıçdaroğlu Ergin'e yönelik eleştirilerini artırdı. Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından "Hatay, ne Beşir Atalay'a ne hakimlere baskı kuran Sadullah Ergin'e boyun eğmeyecek" mesajını paylaştı.

PEŞ PEŞE TEPKİLER

Öte yandan Sadullah Ergin'in CHP listelerinden seçime girecek olmasına CHP'ye yakın gazetecilerden de tepki geldi.

Şaban Sevinç: İnanamıyorum. Sadullah Ergin Çankaya listesinde. CHP'nin kalesinde. Atatürk'ün Çankaya'sında

CHP'de 24-25-26. dönem İzmir Milletvekilliği yapan Mustafa Balbay: Sadullah Ergin'i listede görünce aklımıza ilk Silivri Cezaevinde pinpon oynaması geldi. Hani o, FETÖ'nün en alçak kumpasları kurduğu günlerin Adalet Bakanı! Ergin'i kutluyoruz, iyi oyuncuymuş!

Haberin Devamı

Yılmaz Özdil: Asrın iftirası Balyoz'u Ergenekon'u unutan ahmak, unutturan vatan hainidir, Ali Dibo'yu listeye koymayın kardeşim, yapmayın…

Uğur Dündar: Söylemesem olmaz!.. Fenerbahçe'ye 3 Temmuz Fetö kumpası yapılırken Adalet Bakanı olan Sadullah Ergin'in Atatürk ve Cumhuriyet ile özdeş olan Çankaya'dan aday gösterilmesini bir Fenerbahçeli olarak kabul edemiyorum.

KILIÇDAROĞLU, 10 SEÇİM BÖLGESİ KADIN ADAYLARA EMANET ETTİ

Bu seçimde özellikle kadın ve gençleri önceleyen hedef ve söylemiyle dikkat çeken CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, aday listelerinde aralarında memleketi Tunceli’nin de bulunduğu 10 seçim bölgesini kadın adaylara emanet etti.

Milletvekilleri Burcu Köksal Afyonkarahisar, Gamze Taşcıer Ankara 1’inci bölge, Aysu Bankoğlu Bartın, Gülizar Biçer Karaca Denizli, Genel Başkan Yardımıcısı Gökçe Gökçen İzmir 2. bölge, PM üyesi Ayça Taşkent Sakarya’da liste başı oldu.

Kılıçdaroğlu ayrıca Giresun eski Milletvekili ve Belediye Başkanı Mehmet Işık’ın kızı, CHP eski İl Başkanlarından Aykut Gezmiş’in eşi Elvan Işık Gezmiş’i bu ilden, Osmaniye Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Asu Kaya Gedik’i Osmaniye, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez’i Trabzon, Emek Gazetesi sahibi ve eğitimci Hüsniye Karakoyun’u ise memleketi Tunceli’den 1. sıradan aday gösterdi.

Haberin Devamı

BAŞÖRTÜLÜ ADAYLAR

CHP PM üyesi Sevgi Kılıç, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sema Silkin Ün, DEVA Partisi adayı Elif Esen, CHP listelerinden aday gösterilen başörtülü üç isim oldu.

Denizli’den üçüncü sıradan aday gösterilen Ün ile İstanbul 1. bölge 7. sıradan aday gösterilen Esen’in Meclis’e girebilecekleri ifade edilirken, CHP’nin ilk başörtülü PM üyesi Sevgi Kılıç’ın listedeki yeri ise İstanbul 1. bölge 14. sıra oldu.