Gündem CHP liderinden 15 maddelik çözüm paketi:

CHP liderinden 15 maddelik çözüm paketi:

26.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Ormancılar Derneği’nin etkinliğine katılan Kılıçdaroğlu, orman köylüsünün müteahhitlerin pençesinden kurtarılacağını, kırsalda çalışan kadın ve gençlerin sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödeneceğini vadetti.

CHP liderinden 15 maddelik çözüm paketi:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, orman köylülerine 15 maddeden oluşan vaatlerini açıkladı. Türkiye Ormancılar Derneği’nin düzenlediği “Türkiye Ormancılığında 98 Yıl” buluşmasına katıldı. Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

15 MADDELİK PAKET: Bizler orman köylüsünün yaşadığı sorunları nasıl çözeceğiz? Kendi orman köyünüzde insanca yaşamak istiyorsanız, gelir sahibi olmak istiyorsanız, sosyal güvenliğiniz olsun istiyorsanız beni dinleyin. Ama bunların hayata geçmesi için sizin desteğinize, oyunuza ihtiyacımız var. 15 madde halinde sıralayacağım.

1- Yaklaşık 2 bin civarında orman kooperatifleri gerektiğinde sayıları artırılarak yeniden canlandırılacak ve orman kooperatiflerine her türlü araç, gereç, makine ve kuracakları tesislere yönelik gerekli ucuz kerdi verilecektir. Orman kooperatiflerini ayağa kaldıracağız.

2- Orman kooperatiflerinde orman mühendisleri, orman endüstri mühendisleri, avukatlar gibi çeşitli meslek grupları da istihdam edilecektir. Orman köylüsünün gerekirse hakkını, hukukunu savunacak bir avukat orada olacak.

Haberin Devamı

3- Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan dikili ağaç satışı ihale yöntemi orman köyü sınırları içerisinde asla uygulanmayacak, müteahhitlere yönelik bu uygulamaya derhal son verilecek.

4- Orman köylüleri sınırları içerisinde üretilecek ağaçlar doğrudan kooperatiflere tahsis edilecektir. Böylece orman köylüsü müteahhitlerin pençesinden kurtarılacak.

5- Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan orman ürünleri üretimi, ağaçlandırma ve ormancılık işlerine ait birim fiyatlar en az iki katına çıkarılacak.

Ücretsiz odun

6- Kooperatifler aracılığıyla orman köyünde bulunan her haneye yakacak odunlar ücretsiz olarak sağlanacak.

7- Kendi köy sınırları içerisinde bulunan ormanların korunmasına yönelik takip işlemleri yangın, kaçak, kaçak kesim ve bu gibi görevler kooperatifler eliyle yürütülecek. Bu maksatla yangın işçileri ve gerekli personel orman köylüleri tarafından sağlanacak.

8- Odun dışı tali ürünler kekik, defne, keçiboynuzu gibi ürünlerin toplanması ve satışı doğrudan kooperatif eliyle gerçekleştirilecek.

9- Orman köylüleri sınırları içerisindeki her türlü mesire alanları ve günü birlik alanlar ile tabiat parklarının işletmeciliği kooperatifler tarafından gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

10- Orman köyünde bulunan hanelerden en az bir kişinin orman kooperatifine üyeliği sağlanacaktır.

11- Orman kooperatiflerinde hem üretim hem de tedarikçi özelliği bir arada bulundurulacak, bu kooperatiflerin faaliyetleri sadece orman ürünleri ile sınırlı kalmayacak, istenirse orman köylüsünün tarımsal ve hayvancılık faaliyetleri de bu kooperatifler eliyle yürütülecek.

12- Bozuk orman arazileri badem, ceviz, keçi boynuzu gibi gelir getirecek türlerle ağaçlandırılacak.

13- Orman kooperatifleri elde ettikleri karları üyelerine dağıtacaktır.

Primler devletten

14- Orman köyleri içinde bulunan özellikle gençlere ve kadınlara eğitimler verilerek, onların çeşitli alanlarda becerileri artırılacak, bulundukları yerlerde iş imkanları sağlanarak, hiç kimse işsiz bırakılmayacaktır. Orman köyü olsun, olmasın bütün kırsalda çalışan kadınların ve gençlerin tümünün sosyal güvenlik primleri devlet tarafından ödenecektir.

15- Eko-turizm faaliyetleri yani kırsal turizm kooperatifler tarafından sağlanacaktır, eski köy evlerinin yeniden tadilatı gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

BAY KEMAL YANINIZDA OLACAK: Söylediklerim gerçekleştiğinde orman köylüsü ailesiyle birlikte huzur içinde kendi köyünde yaşayacaktır. Kentin merkezine eğlenmeye gidecektir... Bunların hayata geçmesinin yolu demokratik yöntemlerle iktidar olmaktan geçiyor. Orman köylüsü bu mücadeleyi yapıyor, hiç endişe etmeyin, Bay Kemal her zaman sizin yanınızda olacak.