Gündem Çiftçi hayvanıyla yürüdü

Çiftçi hayvanıyla yürüdü

31.05.2008 - 09:35 | Son Güncellenme:

.

Çiftçi hayvanıyla yürüdü

Burdur Köy Kalkınma Kooperatifler Birliği, `Üretmek için destek istiyoruz' sloganıyla çiftçi mitingi düzenledi. Sivil toplum kuruluşlarının da desteği ile meydana inen köylüler, eşekleri ve inekleri ile kent merkezinde yürüyerek hükümeti mazot, süt, yem ve gübre fiyatları nedeniyle protesto etti.

Haberin Devamı

135 bin inek ile günlük 700 bin ton süt üretiminin gerçekleştirildiği Burdur´da, AKP Hükümeti'nin hayvan başına destek kararı köylüleri kızdırdı. Üreticiler, hükümetin bu kararının Burdur´da hayvancılığa verilen desteklemelerde yarı yarıya düşüşe neden olacağını iddia etti. Köylülerin mitingine Köy Koop Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, DSP İstanbul Milletvekili Hasan Macit çok sayıda siyasi parti, sivil toplum örgütü de destek verdi.

Köylüler, ´Sütte ve yemde KDV yüzde 1'e indirilsin´, ´Mazotta ÖTV kaldırılsın´, `Gübre ucuzlatılsın´, Destekleme zamanında ödensin', `Ulusal süt konseyi acilen kurulsun', `Düve ve süt ürünleri ithalatına hayır´, ´Sadaka değil üretmek için destek istiyoruz´, ´Bizleri değil ürünlerimizi pazarlayın´, ´Otobüsten indik eşeğe bindik´, ´Dış güçlerin dilini elini sütümüzden çek´, ´Sürümüz sudan ucuz´ yazılı dövizler taşıdı.

Haberin Devamı

Çiftçilerin yürüyüşü sırasında sık sık AKP Hükümeti aleyhine sloganlar da atılarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker istifaya çağırıldı. Köy-Koop Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, AKP Hükümetini istifaya çağırarak, 9 milyon ton kayıp sütün de hesabının verilmesini istedi. Ankara'da 81 ilin katılımı ile miting yapılacağını söyleyen Genel Başkan Özkurnaz, ``Tarım Bakanı´nı istifaya davet ediyorum. 7 kilo süte bir litre mazot alınıyor'' diye konuştu. Mitinge destek veren Atatürkçü Düşünce Derneği Burdur Şube Başkanı Kazım Üstüner, mitingin engellenmesi için bazı güçler tarafından yapılan baskılara boyun eğmeyen köylünün meydanları doldurduğunu söyledi.