Gündem Cinayette ‘dublör’ olarak kullanıldım

Cinayette ‘dublör’ olarak kullanıldım

04.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Polis müdürleri Akyürek ve Yılmazer’i suçlayan Tuncel, “Dink cinayetinin hükümetle ve cemaatle bir ilgisi yoktur. Cinayet Ergenekon üzeri bir şebeke tarafından işlenmiştir” dedi

Cinayette ‘dublör’ olarak kullanıldım

Yargıtay’ın kısmen bozma kararının ardından yerel mahkemesinde ikinci duruşması yapılan Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın büyük salonunda yapıldı.
Duruşmaya, sanıklardan Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Zeynel Abidin, Ersin Yolcu, Osman Hayal ve Tuncay Uzundal ile Dink ailesinin avukatları katıldı. Duruşmada Yargıtay’ın bozma ilamına karşı sanık beyanları alındı. Yazılı savunmasını okuyan Dink cinayetinin “Büyük abisi” Erhan Tuncel, şunları söyledi:

‘Jandarma bağlantım yok’
“Hrant Dink cinayeti organizasyonu, Pelitli gibi küçük bir kasabanın sokaklarına kadar inmiş, devletin üst kademelerine kadar görev almış, Devlet Denetleme Kurulu raporlarını işlevsiz kılıp Başbakanlık Teftiş Kurulu raporu üstüne yazı yazdırarak kendini aklatan, cinayete engel olmak isteyen ajanı fail olarak yargılatan, birçok mahkemede karar çıkartırabilen bir yapı tarafından işlenmiştir. Bu yapı beni kendilerini yargılatmamak amacıyla mahkemenizde dublör olarak kullanmaktadır. Yapının ismini bilmiyorum ancak görevde ihmali olarak sık sık gündeme getirilen kamu görevlilerinin önemli bir kısmıdır. İsmi geçen kamu görevlileri arasında bu yapıyı kurabilecek imkan ve kabiliyete sahip olan bir tek kişi vardır. O da eski Trabzon Emniyet Müdürü, cinayet işlendiği zaman dönemin İstihbarat Daire Başkanı, şimdiki Polis Teftiş Kurulu Başkanı olan Ramazan Akyürek’tir. Benimle ulaşabileceğiniz nokta polislerdir. Jandarma ile hiçbir bağlantım yoktur.”

Akyürek’i suçladı
Dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’tan Trabzon’da bağlantılı olduğunu belirttiği istihbarat görevlilerine kadar isimleri sıralayan Tuncel, bu kişiler hakkında “Şaibelidir, olaydan bilgisi yoktur, bu yapıyı kuracak imkan ve kabiliyeti yoktur” şeklinde yorumlar yaptı. Adı geçen diğer emniyet personelinin de bu yapıyı kuracak imkan ve kabiliyeti olmadığını söyleyen Tuncel, geriye Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer’in kaldığını belirtti. Akyürek’in bu yapıyı kuracak imkanı bulunduğunu ileri süren Tuncel, “Bu yapıyı sadece o kurabilir. Kendilerine ulaşılmaması için kayıtları sildirdi. Jandarmayla irtibatlı olduğum yalanını ortaya atıp polisle ilişkimi gizlemeye çalıştı” diye konuştu. Tuncel şöyle devam etti:
“Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi aslan gibi Türkiye’nin aleyhine olan her oluşumun canını okudu. Türkiye’yi Ortadoğu’daki süper güç haline getirdi ve Ramazan isimli şahıs şu anda kendisinin AKP hükümetindeki bakanlarla ve sayın Başbakan’la ilişkisi olduğu yalanını üreterek hem AKP’yi Dink cinayeti içine çekip hem de soruşturmayı yürüten savcılığın soruşturmahıh dışına çıkarılmayı planlamaktadır. AKP Hükümeti bakanları ve sayın Başbakan Dink cinayetinin çözülmesi yönündeki hassasiyetleri ortadadır.”
Tutuklu sanık Yasin Hayal ise savunmasında, “Erhan Tuncel arkadaşımız gözaltına alındığında bu olayı asker yaptı diye bir beyanda bulunmuş. Merhum Hrant Dink’in resimlerini bilgisayardan çıkaran kendisidir. Bunu da kabul ediyor. Öldürülen birinin resimlerini çıkarmak nedir, azmettirmektir. Masumiyetim ortaya çıkmıştır. Tahliyemi istiyorum” dedi.
Duruşmaya verilen aranın ardından kararlarını açıklayan heyet, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Davetiye gönderildiği halde duruşmalara gelmeyen sanık Ahmet İskender hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Duruşma 7 Ocak 2014’e ertelendi.

Haberin Devamı

‘Tanık korumaya alındım’
Erhan Tuncel, savunması sırasında cinayetle ilgili ayrı bir soruşturma yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ifade verdiğini ve tanık koruma programına alındığını söyledi. Ancak Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu, müvekkilinin tanık koruma programında olmadığını ancak savcıya ifade verdiği sırada böyle bir talebinin olduğunu söyledi.

‘Katilleri de zanlıları da iyi biliriz’
Duruşma öncesi adliye önünde toplanan “Hrant’ın Arkadaşları” eylem yaptı. Yaklaşık yüz kişilik grup, “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeniyiz”, “Öldürün diyenler yargılansın”, “Faşizme inat kardeşimsin Hrant” sloganları attı. Grup adına Yönetmen-Oyuncu Sermiyan Midyat basın açıklamasını okudu. Midyat, özetle şunları söyledi: “Katilleri de, zanlıları da, iyi bilirsiniz. Çünkü devleti onlarla birlikte yönetiyorsunuz. İkinci kez başlayan şu dava sürecinde tetiği çeken ve onun yakın çevresi, belki yeni cezalar alacaktır. Ancak hepimiz biliyoruz ki biraz önce bahsettiğimiz, onları yüreklendirenler, onlara yol verenler, cinayet işleneceğini bildiği halde başını öte yana çevirenler yargılanmayacaktır.”